Biber aslında Güney Amerika kökenli bir sebze. Tropik bölgelerden çıkan
biber de, bu bölgelerden çıkan birçok arkadaşı gibi bir şekilde Avrupa’ya
getirilmiş. Balkanlarda acı-tatlı biber tarımı, Osmanlılar zamanından itibaren
yapılmaya başlanmış. Patlıcangiller
ailesinin üyesi olan biber, yıllık bir sebze. Çok sıcak iklimlerde
yetiştirilenler çok daha uzun ömürlü olma yeteneğine sahip. Bu da ortalama
üç-dört yıl gibi bir zaman anlamına geliyor. Bitki olarak boyları bir metreyi
buluyor ve tohum ile çoğalıp, bu tohumlar da dört-beş yıl süreyle çimlenme
özelliğini koruyabiliyor. Biber de tıpkı domates ve patlıca gibi güneşli,
rutubetli ve sıcak iklime bayılıyor. Az killi toprakta yetiştirildiğinde daha
verimli ve lezzetli oluyor.
Kalem Biber: Ya da bizim bildiğimiz ismiyle sivribiber. Marmara ve
Akdeniz bölgelerinde yetişen kalem ya da sivribiberlerin sarıları tatlı, koyu
yeşil renklileri ise acı oluyor. Yemeklerden salatalara kadar her tür yemekte
kullanılıyor.
Çarliston Biber: Sarı renkli çarlistonlar, tıpkı sivribiberler gibi
uzun oluyor ancak onları sivri olanlardan ayıran, daha etli, kalın ve tatlı bir
tür olmaları. Bursa, Antalya ve Yalova’da çarlistonun ıslah edilen birçok türü
yetiştiriliyor. Kurutularak kış için saklanabilen bu tür, lezzetli olduğu için
daha fazla tercih ediliyor.
Dolmalık Biber: Az çekirdekli ve kocaman yuvarlak bir gövdeye sahip
dolmalık biber adından da anlaşılacağı gibi dolma yapmak için tercih edilen
tür. Kendi içinde de iki farklı tür. Kendi içinde de iki farklı türe ayrılıyor:
Sarı dolmalık biber ki, bunlar sarı, ince kabuklu ve tatlı olup, seralarda veya
alçak tünellerde yetişiyor. İkinci tür ise bizim çok iyi tanıdığımız ülkemizde
de bol miktarda yetiştirilen, acı ve tatlı çeşitleri bulunan yeşil dolmalık
biber.
Kırmızı Biber: Diğerlerinden tamamen farklı olan kırmızıbiber,
özellikle Maraş, Gaziantep, Kayseri, Bilecik, Sakarya ve Bursa’da
yetiştiriliyor. Acı ve tatlı iki türü bulunan, konik şekilli kırmızıbiber;
aslında toz biber yapımı için üretiliyor.
Biber Sağlığın Hizmetinde: Kırmızıbiberle ilgili araştırma yapan
Amerikalı uzmanlar, Urfalıların ünlü acı kırmızıbiberin, daha etkili yeni kuşak
ağrı kesici ilaçlarda kullanılacağını açıkladı. Araştırmayı yapan uzmanlar, ani
ve tehlikeli sıcaklık artışlarını acı hissine çevirdiği bilinen sinir
gruplarını, kırmızıbibere acılığını veren kapsaisin’in harekete geçirdiğini
buldu. Uzmanlar, yeterli miktardaki kapsaisin’in doğal haliyle bile ağrı kesici
olarak kullanabileceğini belirtiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder