Pek çok
sağlıklı bitki içerisinde doğal olarak insan sağlığı için faydalı maddeleri
bulundurur. Zaten bu yüzden sağlıklı bir yaşam için bu besinlerin ve bitkilerin
düzenli olarak tüketimi uzmanlar tarafından tavsiye edilir. İşte bu bitkilerden
bir tanesi de zerdeçaldır. Zerdeçal taze olarak tüketilebileceği gibi toz
halinde yani baharat şeklinde de tüketilebilir. Özellikle bu sağlıklı ve
faydalı besinin tüketimi ile birlikte pek çok rahatsızlığın üstesinden gelmek
ve çok daha sıhhatli olmak mümkün bir hale gelir. O yüzden her daim vücudun
sağlıklı olması için gereken maddeleri doğal bitkilerden almaya dikkat etmek
gerekir. Zaten pek çok ilaç da bitkilerden üretilerek kapsül haline getirilir
ve ilaçların tedavisi için piyasaya sürülür. Dolayısıyla bu besinleri de doğal
yollardan almanın faydası büyük olmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki her
gıdanın haddinden fazla tüketimi hiç beklenmedik pek çok farklı zarara yol
açabilir. Bu yüzden tüketim konusunda çok dikkatli olunmalı ve asla ve asla
aşırıya kaçılmamalıdır. Bununla birlikte her bitki ve her besin herkes için
faydalı da olmamaktadır. Bazı besinler bazı kişilerde alerjik reaksiyon gösterebildiği
gibi kişilerin yaşı, gebe olması ve bazı rahatsızlıkları nedeni ile zararlı da
olabilmektedir. Bu nedenle tüketmeden önce dikkatli olunması ve mümkün ise bir
doktora danışılması gerekmektedir. Aksi takdirde yarar sağlamasını beklerken
vücuda başka bir takım zararlar da verilebilir.
Zerdeçal Çayı Nasıl Yapılır?
Malzemeler
- 1 çay kaşığı kadar zerdeçal
- 4 su bardağı kadar su
- 1 çay kaşığı kadar bal
- Taze limon suyu
- 1 çay kaşığı kadar rendelenmiş zencefil
Hazırlanışı
- İlk olarak dört bardak suyu bir tencerenin içinde kaynatın.
- Sonrasında tencerenin içine bir çay kaşığı kadar zerdeçalı ilave edin ve kaynatmaya devam edin.
- Bu şekilde zerdeçalı yaklaşık on dakika ya da on beş dakika civarında kaynatın.
- Ardından zerdeçalı bir süzgeç yardımı ile süzün.
- Süzülen çayın içine bal, limon suyu ve rendelenmiş zencefil tozunu da ilave edip tüketin.
Zerdeçal Neye İyi Gelir?
Zerdeçalın
insan sağlığı için pek çok faydasının bulunduğunu söylemek mümkün. Zaten
zerdeçal bu faydalı özelliği nedeni ile çok eski zamanlardan beri insanlar
tarafından kullanılıyor. Özellikler zerdeçalın başlıca faydalı olduğu konular
arasında kolon kanseri, meme kanseri, prostat kanseri ve cilt kanseri gibi
hastalıklar yer alıyor. Benzer şekilde zerdeçalın içinde kurkumin isimli bir
madde bulunuyor. Bu madde kanser hastası olan kişilerin vücutlarında kanser
hücrelerinin yayılımını geciktiriyor. Bunun yanı sıra zerdeçal yaşın ilerlemesi
ile birlikte meydana gelen bunama ve alzheimer gibi hastalıklara yakalanma
riskini de ciddi ölçüde azaltabilmektedir. Zerdeçalın antibakteriyel özelliği
de bulunur. Bu özelliği de onu cilt üstünde meydana gelen yaraları tedavi edici
bir ilaç haline sokabilir. Hatta antioksidan olarak da kullanılması mümkündür
zerdeçalı. Çünkü zerdeçal yine içindeki bazı faydalı maddeler sayesinde vücutta
oluşan zararlı maddelerin vücuttan atılmasına da olanak sağlar. Düzenli
zerdeçal tüketen kişiler kanlarının temizlenmesine yardımcı olarak damar
tıkanıklığının önüne geçebilir ve aynı zamanda kalp rahatsızlıklarını yaşama
risklerini de ciddi oranda azaltabilir.
Zerdeçalın
kanser tedavisinde etkin bir rol oynadığı ortaya konmaktadır. Eğer ki bir kişi
kanser hastalığını doğal yöntemler kullanarak tedavi etme yoluna gitmiş ise ilk
uygulamaya konulan yöntem zerdeçal tüketmek olmaktadır. Çünkü zerdeçal hem
kanserli hücrelerle ciddi bir mücadele içine girer, hem de hücrelerin
yenilenmesinin çok daha hızlı bir biçimde olmasına yardımcı olur. Özellikle
zerdeçalın prostat kanserinde, kolon kanserinde ve meme kanserinde mücadele
edilebilir bir özelliği olduğunu söylemek mümkün. O yüzden de zerdeçalın kanser
ile mücadele eden en doğal ve en etkili gıdalardan bir tanesi olduğu
söylenebilir.
Zerdeçal
aynı zamanda romatizmal ağrıların giderilmesinde de etkili olabilmektedir.
Çünkü zerdeçalın içinde anti enflamatuar özellik bulunmaktadır. Bu özellik
sayesinde zerdeçal osteoarterit ve romatoid arterit problemlerini gidermeye
yardımcı olur. Bunun yanı sıra antioksidan bir özellik taşıması hasebiyle
hücreler için çok zararlı olan serbest radikallerin de yok olmasına neden
olabilir. Aynı şekilde hafif eklem ağrılarında, romatizma ağrılarında ve
romatizmal iltihaplarda zerdeçal tüketiminin hem iyileştirici hem de ağrıları
giderici bir etkisi vardır.
Zerdeçal
diyabet rahatsızlığı olan kişiler için de faydalıdır. Hatta zerdeçalın orta
derece diyabet problemlerini giderdiği söylenebilir. Çünkü zerdeçal bir bakıma
insülin görevi görür ve kan şekerinin sağlıklı bir seviyede kalmasını sağlar.
Hatta zerdeçalın tip 2 diyabetin başlamasının önüne geçtiğini de söylenmektedir. Zerdeçal
kolesterol problemi yaşayan kişiler için de bulunmaz bir nimet gibi olabilir.
Çünkü yapılan araştırmalar neticesinde ortaya konmuştur ki zerdeçal kolesterol
seviyesini dengelemektedir. Fakat yine de aşırı bir şekilde değil de kontrollü
olarak zerdeçal tüketimine dikkat etmek gerekmektedir.
Bağışıklık
sistemini güçlendirmek isteyen kişilerin de ilk başvurduğu sağlıklı besinlerden
ve bitkilerden bir tanesi olmaktadır zerdeçal. Çünkü zerdeçalın içinde
lipopolisakarit adı verilen ve bağışıklık sistemini uyaran bir madde bulunur.
Bu madde sayesinde zerdeçal bakteriler ile, iltihaplar ile ve serbest
radikaller ile mücadele edebilir. Özellikle soğuk algınlığı, öksürük ya da grip
gibi bir rahatsızlık geçirildiği zamanlarda çeşitli yöntemler ile zerdeçal
tüketimine özen gösterilmesi gerekir. Bu sayede hem çok daha sağlıklı hem de
çok daha zinde bir hale gelinebilir. Hatta zerdeçalın antiseptik ve
antibakteriyel özelliği sayesinde dezenfekte aracı olduğu da ortaya konur. Bu
da zerdeçalı kesik yaralarının ya da yanık yaralarının üstünde kullanmayı
mümkün hale getirir. Bu sayede yaraların mikrop kapmasının önüne geçilir ve çok
daha hızlı bir iyileşme gerçekleşebilir. Zerdeçal sayesinde kilo veren
insanlar da vardır. Eğer ki vücut ağırlığınızı korumak istiyor iseniz zerdeçal
tozu tüketmeyi deneyebilirsiniz. Çünkü obezite ya da kilo ile alakalı başka
rahatsızlığı olan kişiler tedavi için zerdeçal ve zerdeçal tozu
kullanabiliyorlar.
Beyin ile
alakalı bir rahatsızlık nedeni ile ortaya çıkan ve genelde ileri yaşlarda
görülen alzheimer hastalığı için de zerdeçalın etkili olabileceği
belirtilmektedir. Çünkü zerdeçal beyindeki oksijen artışını hızlandırır. Bu
sayede de alzheimer hastalığının ilerlemesi yavaşlatılabilir. Hatta bazı
durumlarda alzheimer hastalığını durdurabileceği bile söylenebilir.
Sağlıklı bir
sindirim sisteminin çalışması için de zerdeçalın önemi büyüktür. Özellikle
zerdeçal en büyük faydayı safra kesesine yapar. Zerdeçal tüketimi ile birlikte
şişkinliği ve gaz problemlerini gidermek mümkün bir hale gelebilir. Hatta bazı
uzmanlar zerdeçalı çiğ bir biçimde tüketerek sindirim sistemi ile alakalı
problemlerin ortadan kaldırılabilmesine olanak tanındığını belirtmektedir.
Zerdeçal Çayı Neye İyi Gelir?
Zerdeçal tüketmenin yanı sıra zerdeçal çayı içmenin de faydaları bir hayli
büyüktür. Özellikle zerdeçal çayı antioksidan özelliği nedeni ile tüm
organların korunmasına yardımcı olur. Aynı şekilde zerdeçal çayı kanın
pıhtılaşmasının da önüne geçebilir. Karaciğerin sağlığını koruyabilmesine de
yardımcı olan zerdeçal çayı vücudun temizleyebilir. Özellikle midesinde ekşime
ve gastrit gibi problemleri olan kişilerin zerdeçal çayı içmesinde büyük bir
yarar vardır. Sürekli stresli olan kişiler antidepresan özelliği olan zerdeçal
çayı tüketerek kendilerini büyük ölçüde rahatlatabilir. Bunun yanı sıra bu çay
kasların da güçlenmesine yardımcı olur. Kilo vermek isteyen kişilerin de
zerdeçal tüketmesinin yanı sıra zerdeçal çayı içmesinin de önemi büyük
olmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder