Özet:
Ekmekten çok pideyi andıran bu tarifin ana vatanı
Kıbrıs. Aslen zeytin ile yapılan bu ekmeğe, isterseniz yeşil veya siyah zeytin
de ekleyebilirsiniz.
Ekmek hamuru yoğurma işleminin tekniğini, elimden
geldiğince tarif etmeye çalıştım ancak yine de bilen birinin size göstermesi
daha yararlı olacaktır.
Malzemeler:
1/2 paket yaş maya (45 gramlık paketin yarısı)
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı Ayçiçek yağı
1 su bardağı tam yağlı yoğurt
1 yemek kaşığı şeker
1 yumurta
1 yumurtanın sarısı
1 demet dereotu
1 demet maydanoz
1 demet yeşil soğan
2 yemek kaşığı Ayçiçek yağı (Fırın tepsisini yağlamak
için)
Alabildiği kadar un-yaklaşık 25-30 yemek kaşığı kadar
Yapılışı:
1. Yeşilliklerin hepsini yıkayın, ayıklayın ve ince
ince doğrayın.
2. Bir kapta, ılık süt, şeker ve mayayı iyice
karıştırın.
3. Derin bir kapta tam yumurtayı, yağı ve yoğurdu
çırpın, süt-maya karışımı ve yeşillikleri de ekleyip karıştırın.
Not: Derin bir
kap yerine ben leğen kullanıyorum. Sırf bu iş için mutfakta tuttuğum tertemiz
bir leğenim var, hem çalışmak için gerekli alanı sağlıyor, hem de yapışmıyor.
4. Unun bir bölümünü, hazırladığınız hamura döküp
elleriniz ile yedirin.
5. Hamurun yapışkanlığı gidene kadar ve kulak memesi
kıvamına gelene kadar, un ekleyip, yoğurmaya devam edin.
6. İstediğiniz kıvama gelen hamurun üzerine bez örtüp
en az 45 dakika şişmeye bırakın.
7. Sürenin sonuna doğru fırınınızı 200 derece de
ısıtın.
Not: Unu
karışıma iyice yedirmenin en iyi yolu, hamur hafif katılaşmaya başladıktan
sonra, unu, hamurun ortasına koyup, katlayarak yedirmek ve bu işlemi birçok kez
tekrar etmektir. Hamur gittikçe sertleşmeye başladığında, avuç içiniz veya
yumruğunuz ile bastıra bastıra hamuru yoğurmanızı öneririm.
8. Fırın tepsisini, 2 yemek kaşığı Ayçiçek yağı ile
yağlayın.
9. Küçük bir kapta yumurta sarısını, zeytinyağı ile
çırpın.
10. Hamuru, tepsinin şekline göre elleriniz ile
yayarak 1-2 parmak kalınlığında açın.
11.Üstüne yumurta-yağ karışımından sürün ve daha
önceden ısıttığınız fırında, üstü kızarana dek pişirin.
12. Arzu ederseniz ekmeği süslemek için haşhaş tohumu, çörek otu veya
susam kullanabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder