Kavrulmuş
sarımsaklı makarna sosu
Malzemeler:
- 1 adet doğranmış büyük boy soğan
- 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı doğranmış sarımsak
- ¼ bardak domates püresi
- 1 ½ çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı balzamik sirke
- ½ çay kaşığı acı sos
- ¼ çay kaşığı ezilmiş kırmızı biber
- ¼ çay kaşığı İtalyan baharatı
- ¼ çay kaşığı kuru fesleğen
- 2 konserve bütün kiraz domates (suyuyla birlikte)
- 3 adet bütün olarak kavrulmuş sarımsak, kabuklarından ayrılmış
Hazırlanışı:
1. Soğanları yumuşayana kadar soteleyin (4-6 dakika).
2. Sarımsakları ekleyin ve 1 dakika kadar karıştırın.
3. Domates püresini, tuzu, balzamik sirkeyi, kırmızı
biberi, acı sosu, İtalyan baharatlarını ve fesleğenleri ekleyin, 1 dakika kadar
daha karışımı soteleyin.
4. Domatesleri sularıyla birlikte ezin ve tencereye ekleyin.
5. Malzemeleri iyice karıştırın ve 20 dakika boyunca
içten içe kaynamaya bırakın.
6. Arada bir iyice karıştırın ve sarımsak dişlerini
ekleyin, sosu 30 dakika daha pişirin ve makarnanın üzerine ekleyerek servis
edin.
Krema Sosu
Malzemeler:
- ¾ bardak kaymak
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- ½ çay kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
- 1/3 bardak rendelenmiş parmesan peyniri
Hazırlanışı:
1. Kaymağı, tereyağını ve tuzu bir tavada karıştırın.
2. Karışımın içten içe kaynamasını bekleyin ve
koyulaşana kadar beklemeye (4 dakika) devam edin.
3. Tavayı ocaktan alın ve maydanozu ekleyip
karıştırın.
4. Peyniri de ekledikten sonra sosu tekrar karıştırın.
Sosunuz hazır.
Palermo
Stili Sos
Malzemeler:
- ½ bardak sızma zeytinyağı
- 8 diş dilimlenmiş sarımsak
- 6 bardak çeri domates (dört eşit parçaya ayrılmış)
- 3 bardak beyaz şarap
- 3 adet dört eşit parçaya ayrılmış limon
- ¾ bardak yeşil zeytin
- ¼ bardak durulanmış kapari
- 8 dal taze güveyiotu ve 3 yemek kaşığı doğranmış güveyiotu
- 3 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
- ½ çay kaşığı tuz
- Taze çekilmiş karabiber
Hazırlanışı:
1. Sarımsağı ve yağı güveç tenceresinde ısıtın ve
sarımsaklar altın rengine dönene kadar ısıtmaya devam edin.
2. Domatesleri, şarabı, limonları, zeytinleri,
kaparileri ve güveyiotlarını ekleyin.
3. Sosu içten içe kaynayana kadar karıştırın ve asla
fazlaca kaynamadığından emin olun.
4. Yağın, güveyiotunun ve maydanozun geri kalanını
ekleyin, limonları ve güveyiotu dallarını servis etmeden önce sostan alın.
Avokado,
fesleğen ve limonlu sos
Malzemeler:
- 5 adet olgun avokado
- 2 diş sarımsak
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- Bir avuç taze fesleğen
- Tuz
- Taze rendelenmiş parmesan
Hazırlanışı:
1. Avokadoları ikiye kesin ve içini alıp blendıra
koyun.
2. Limon suyu, sarımsak, yağ, tuz ve fesleğeni ekleyin
ve karışımı püre haline getirin.
3. Sosu makarnaya ekleyip parmesanla servis edin.
Mantarlı
bourguignon
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı yumuşatılmış tereyağı
- 1 kg. dilimlenmiş portobello mantarı
- ½ iyice doğranmış havuç
- 1 adet küçük boy iyice doğranmış sarı soğan
- 2 diş doğranmış sarımsak
- 1 bardak gövdeli kırmızı şarap
- 2 bardak et yada sebze suyu
- 2 yemek kaşığı domates püresi
- 1 çay kaşığı taze kekik (1/2 çay kaşığı kuru kekik)
- 1 ½ çay kaşığı un
- 1 bardak arpacık soğanı (soyulmuş)
- Ekşi krema ve doğranmış maydanoz (süslemek için)
Hazırlanışı:
1. 1 yemek kaşığı zeytinyağını ve 1 yemek kaşığı
tereyağını bir güveç tenceresinde ısıtın.
2. Mantarları yüksek ateşte koyu renk alana kadar
kavurun ama suyunu bırakmadığına dikkat edin.
3. Mantarları bir köşeye ayırın, tencerin altını orta
ateşe alın ve bir yemek kaşığı zeytinyağı koyun.
4. Havuçları, soğanları, kekiği, tuz ve karabiberi
ekleyin, 10 dakika pişirin, sarımsağı ekleyip 1 dakika daha pişirin.
5. Şarabı karışıma ekleyin ve tavanın dibini kazıyın.
6. Ateşi arttırın ve karışımın yarı yarıya azalmasını
bekleyin.
7. Domates püresini ekleyin ve sebze ya da et suyunuzu
da ekleyerek karıştırın.
8. Mantarları tekrar tavaya alın ve 20 dakika karışımı
içten içe kaynamaya bırakın. Arpacık soğanlarını ekleyin ve 5 dakika daha
pişirin.
9. Unu ve tereyağını beraber ezin ve sosa ekleyerek
karıştırın.
10. 10 dakika daha pişirin ve ekşi krema ve maydanozla
servis edin.
Parmesan
Sosu
Malzemeler:
- 1 çubuk tuz eklenmemiş tereyağı (yumuşatılmış)
- ½ bardak rendelenmiş parmesan
Hazırlanışı:
1. Peyniri ve tereyağını blendıra koyun ve iyice
karışana kadar blendırdan geçirin.
2. Sıcak makarnaya ekleyerek erimesini sağlayın,
maydanoz, limon suyu karabiber ve pul biberle lezzet katın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder