Maple
şurubuyla kaplanmış bebek havuçlar
Malzemeler:
1 paket bebek havuç
Havuçları buharda pişirmek için su
1 yemek kaşığı bitkisel yağ
2 yemek kaşığı maple (akçaağaç) şurubu
Deniz tuzu ve karabiber
Rende hindistancevizi ve tarçın
Havuçları buharda pişirmek için su
1 yemek kaşığı bitkisel yağ
2 yemek kaşığı maple (akçaağaç) şurubu
Deniz tuzu ve karabiber
Rende hindistancevizi ve tarçın
Hazırlanışı:
1. Havuçları yumuşayıncaya kadar buharda pişirin (8
dakika kadar).
2. Büyük bir tencerede bitkisel yağı ve akşaağaç
(maple) şurubunu düşük ateşte karıştırarak ısıtın.
3. Karışımın üzerlerine buharda pişmiş havuçları
ekleyin ve 1-2 dakika kadar soteleyin. Havuçlar yağ ve şurupla iyice kaplanınca
ateşten alın.
4. Üzerlerine deniz tuzu, biraz karabiber,
hindistancevizi ve tarçın ekleyin.
Karamelize
edilmiş rezene ve soğan
Malzemeler:
2 büyük soğan, ikiye bölündükten sonra boyuna kesilmiş
ince dilimler halinde
2 iri rezene tutamı, aynı şekilde dilimlenmiş.
1/4 fincan zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
1/4 fincan rendelenmiş Parmesan
2 yemek kaşığı doğranmış taze maydanoz
1 çay kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
2 çay kaşığı limon suyu
2 iri rezene tutamı, aynı şekilde dilimlenmiş.
1/4 fincan zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
1/4 fincan rendelenmiş Parmesan
2 yemek kaşığı doğranmış taze maydanoz
1 çay kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
2 çay kaşığı limon suyu
Hazırlanışı:
1. Büyük, üzeri kapatılmamış bir tavada, orta ateşte,
zeytinyağını ve tereyağını karıştırarak ısıtın.
2. Dilimlenmiş rezene ve soğanları tavaya ekleyin ve
üzerleri yağ ile kaplanacak şekilde karıştırın.
3. Ara sıra karıştırmaya devam edin ve 10 dakika kadar
sonra rezene ve soğanların üzerine tuz serpin.
4. Ateşin ayarını düşürün ki malzemeleriniz karamelize
olabilsin ama tavanın çok ısınmadığından emin olmaya devam edin ki,
malzemeleriniz çok sıcakta kurumasınlar. Eğer aşırı ısınma gibi bir sorunla
karşı karşıya kalırsanız tavanıza birkaç yemek kaşığı su ekleyebilirsiniz.
5. Ara sıra karıştırmaya ve kahverengi olan yerleri
tavanın dibinden uzak tutarak, 30 dakika ile 1 saat arasında pişirmeye devam
edin. Unutmayın, ne kadar uzun süre pişirirseniz, malzemeleriniz o kadar
çok karamelize olacaktır.
6. Arada bir malzemelerinizin tadına bakarak,
istediğiniz kıvama gelip gelmediklerini kontrol edebilirsiniz.
7. Malzemeler hazır olunca, tavanızı ocaktan alın ve
içine taze rendelediğiniz parmesan peynirini, maydonozu, limon kabuklarını ve
limon suyunu serpiştirin.
Peperonata
Eğer parlak renkli bir garnitür hazırlamak
istiyorsanız biberler bu iş için idealdirler.
Malzemeler:
1/4 fincan zeytinyağı
2 adet kırmızı dolmalık biber, çekirdekleri alınmış ve ince uzun dililmlenmiş olarak.
2 adet sarı dolmalık biber, çekirdekleri alınmış ve ince uzun dililmlenmiş olarak.
2 turuncu ya da yeşil dolmalık biber. çekirdekleri alınmış ve ince uzun dililmlenmiş olarak.
1 büyük soğan, yarım ay olarak bölünmüş.
4 diş sarımsak, ince dilimlenmiş
1 yemek kaşığı kurutulmuş kekik
1 yemek kaşığı şeker
4-5 kiraz domates, çekirdekleri alınmış ve küp küp doğranmış
Tuz ve karabiber
1/2 fincan taze fesleğen yaprağı
Limon suyu
2 adet kırmızı dolmalık biber, çekirdekleri alınmış ve ince uzun dililmlenmiş olarak.
2 adet sarı dolmalık biber, çekirdekleri alınmış ve ince uzun dililmlenmiş olarak.
2 turuncu ya da yeşil dolmalık biber. çekirdekleri alınmış ve ince uzun dililmlenmiş olarak.
1 büyük soğan, yarım ay olarak bölünmüş.
4 diş sarımsak, ince dilimlenmiş
1 yemek kaşığı kurutulmuş kekik
1 yemek kaşığı şeker
4-5 kiraz domates, çekirdekleri alınmış ve küp küp doğranmış
Tuz ve karabiber
1/2 fincan taze fesleğen yaprağı
Limon suyu
Hazırlanışı:
1. Büyük bir sote tavasında, orta ateşte, zeytinyağını
ısıtın.
2. Yağ iyice ısınınca soğanları ekleyin ve üzerlerine
az miktarda tuz ekerek 2-3 dakika, soğanlar renk almaya başlayıncaya kadar,
soteleyin.
3. Biberleri tavaya ekleyin ve soğanlarla iyice
karışana kadar karıştırın. 4-5 dakika kadar soteleyin ve sık sık
karıştırın.
4. Biberler al-dente olarak pişmelidir. Yani biraz
diri kalmalılar. Üzerlerine sarımsakları ekleyerek 1-2 dakika daha soteleyin ve
biraz tuz, şeker ve kekik ekleyerek 1 dakika daha pişirin.
5. Daha sonra domatesleri ekleyerek 1 dakika daha
pişirin.
6. Ocağı kapatın ve parçaladığınız fesleğen
yapraklarını ekleyin.
7. Üzerlerine biraz karabiber ve tam servis
etmeden önce, az miktarda limon suyunu yemeğinizin üzerine ekleyin.
Biberiyeli
patatesler
Biberiye ve patatesler birbirlerine mükemmel derecede
uyumlu bir ikilidirler.
Malzemeler:
1 kg. küçük taze patates
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı balzamik sirke
1 çay kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı taze biberiye yaprağı, küçük küçük doğranmış
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı balzamik sirke
1 çay kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı taze biberiye yaprağı, küçük küçük doğranmış
Hazırlanışı:
1. Fırınınızı önceden 200 derece olacak şekilde
ısıtın. Patateslerinizi güzelce yıkayın ve patatesleri 4’e bölün (daha çabuk
pişmelerini isterseniz daha küçük ve eşit parçalara da bölebilirsiniz).
2. Büyük bir kasede patatesleri diğer malzemelerler
birlikte ellerinizi kullanarak karıştırın.
3. Patatesleri fırına verin ve her 15 dakikada bir
ters yüz ederek 1 saat boyunca pişirin. Eğer patateslerin yeterince
pişmediklerini düşünüyorsanız, daha uzun süre boyunca da pişirebilirsiniz.
Hint usulü
baharatlı patlıcan
Malzemeler:
2 adet iri patlıcan
2/3 fincan tereyağI
1 fincan doğranmış soğan
4 iri, doğranmış domates
4 çay kaşığı ezilmiş kişniş tohumu
2/3 fincan tereyağI
1 fincan doğranmış soğan
4 iri, doğranmış domates
4 çay kaşığı ezilmiş kişniş tohumu
Hazırlanışı:
1. Fırınınızı önceden 165 derecede ısıtın.
2. Patlıcanları ikiye bölün ve 20 dakika kadar pişirin
(ya da patlıcanlar yumuşayıncaya kadar).
3. Patates ezicisi ya da dilediğiniz başka bir aleti
kullanarak patlıcanları ezin.
4. Tereyağınızı orta boy bir tencerede, orta ısıda,
eritin ve soğanları yarı şeffaf hale gelene kadar soteleyin.
5. Soğanların üzerine patlıcan ve domatesleri ekleyin
ve sıvılar buharlaşana kadar karıştırın.
6. Daha sonra malzemeleri ateşten alın ve üzerlerine
kişniş tohumlarını serpiştirin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder