Tarhana otu, boyu 20 ila 50 cm arasında değişen, çalı
görünümlü, yumuşak ve sarı çiçekli, güçlü bir kokusu olan bitki. Tarhana otunun
o çok sevdiğimiz kokusu da üzerindeki sarı çiçeklerden geliyor. Özündeki
suyunda uçucu özelliğe sahip bir yağ bulunan tarhana otunun yaprakları ve
çiçeği kuru halde iken egzama yaralarında da kullanılır. Tarhana otuna
özellikle İzmir, Manisa ve Aydın gibi şehirlerde rastlamak mümkün.
Tarhananın
Faydaları Nelerdir?
1.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Oldukça besleyici ve doyurucu bir besin olan tarhana
kış aylarında pek çok kişi tarafından oldukça tercih ediliyor. A ve B
vitaminlerinin yanında kalsiyum, çinko ve demir de içeriyor. Bu nedenle en
önemli faydalarından biri de bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Kış
aylarında rastlanan grip ve soğuk algınlığının hızlı bir sürede atlatılmasını
sağlar. Aynı zamanda yüksek karbonhidrat içeriği ile de kişinin hastalık
durumunda ihtiyacı olan enerjiyi kazanmasına yardımcı olur.
2. Kabızlığa
ve Sindirime İyi Gelir
Vücuda alınan proteinlerin vücudumuz için faydalı
olabilmesi için ilk olarak mide ve bağırsaklarda sindirilerek aminoasitlere kadar
parçalanması gerekir. Sindirilemeyen proteinler ise dışkıyla atılır dolayısıyla
vücudumuz da bu proteinlerden yararlanamaz. Tarhananın yapımında
kullanılan yoğurt ve bitkiler sayesinde proteinler belirli bir ölçüde
aminoasitlere kadar parçalanır. Bu şekilde tarhananın sindirimi kolay bir
şekilde yapılmış olur. Aminoasitler tarhana ile vücuda hazır olarak girerler ve
bağırsaklardan kolayca emilerek vücuda fayda sağlarlar. Özellikle yaşlı
kişilerde ve bebeklerde sindirim daha yavaş olduğu için bu gruptaki kişilerin
tarhanayı tüketmesi önerilir.
3. Yüksek
Tansiyonu Düşürür
Kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltan
tarhana, kötü kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
4. Kemik
Gelişimine Katkı Sağlar
Kemik gelişimine katkısından dolayı özellikle gelişim
çağındaki çocuklar için oldukça faydalıdır. İçeriğindeki likopen ile de
birçok hastalığa karşı vücudu korur. Tarhana çorbası yapılırken isterseniz
içine nohut ya da mercimek de ekleyebilirsiniz.
5.
Yorgunluğa İyi Gelir
Yüksek karbonhidrat içeriği ile yorgunluğa iyi geldiği
bilinen tarhanayı özellikle hastalık zamanlarında tüketebilirsiniz.
Tarhana
Nasıl Yapılır?
Tarhananın aslında pek çok yörede farklı farklı tarifleri
var. Ege yöresine ait tarhananın yapılışını sizlerle paylaşacağız. Aşağıdaki
malzemeler 1 kg tarhana elde etmek için gereken malzemeler. Siz ne kadar
tarhana yapmak isterseniz tarifteki malzemeleri ona göre
ölçeklendirebilirsiniz.
Malzemeler
- 2 su bardağı süzme yoğurt
- 1 çay bardağı süt
- 2 adet domates
- 4 bardak un
- 3 adet soğan
- 3 adet kırmızı biber
- Bir tutam tarhana otu
Hazırlanışı
- İlk aşamada 3 adet soğanı, tarhana otunu ve 3 adet kırmızı biberi geniş bir tencerede 1 litre su içerisinde haşlayın.
- Malzemeler iyice yumuşayınca soğuması için bir kenara bırakın.
- Soğuduktan sonra tarhana otunu içinden çıkarın ve un ile birlikte bir yoğurma kabına alın.
- İçine sütü, süzme yoğurdu ve 1 tatlı kaşığı tuzu ekleyin ve bu malzemeleri yoğurun.
- Sonrasında yoğurma kabının üzerini haşladığınız tarhana otunu hamurun üzerine koyun temiz bir örtüyle kapatın. Bu şekilde yaklaşık 12 saat bekleyin. Yoğurma işlemini akşam saatlerinde yapmayı tercih ederseniz, sabaha tarhana hamurunuz hazır olmuş olur. 12 saatin sonunda hamurunuz mayalanmış olacaktır.
- Sonrasında bir tepsinin içine birer tutam hamurları kopartıp koyun.
- Hazırladığınız tepsiyi kuru bir ortamda yaklaşık 2 saatlik bir süre ile bekletin.
- Kuruyan hamurları bu süre sonunda ters çevirmeniz gerekiyor. Ardından bu hamurları sıra ile daha küçük parçalar halinde tepsiye dizin. Her kurumadan sonra daha küçük parçalar haline getirerek tepsiye dizip kurutulması gerekiyor.
- Bu şekilde iyice kuruyan hamurlar rondodan un haline gelene dek çekilmeli.
- Son aşamada da un haline gelen tarhanayı tepsiye dökerek 2-3 gün oda sıcaklığında bekletin. Sonra keselere dökerek kuru bir yerde saklanmalıdır.
Tarhana
Çorbası Nasıl Yapılır?
Tarhananın nasıl yapıldığını anlattık. Şimdi de
sıra un haline getirdiğimiz bin bir derde deva olan tarhana çorbasının nasıl
yapıldığına geldi. Tarhanayı çorbasının nasıl yapıldığını ve gereken
malzemeleri de sırasıyla verelim. Bizim vereceğimiz tarif 3-4 kişilik bir
tarif, daha fazla yapmak isterseniz tarifteki malzemeleri aynı oranda
arttırabilirsiniz.
Malzemeler
- 1 tatlı kaşığı tereyağ
- 1 adet domates
- 1 tatlı kaşığı salça
- 3 yemek kaşığı tarhana
- 3 su bardağı su
- bir tutam tuz
Hazırlanışı
- İlk olarak tereyağını çorba yapacağınız tencereye alın, kısık ateşte tereyağı erirken domatesi rendeleyip tencereye ilave edin.
- Domates suyunu çekince salçayı da ilave edin.
- Küçük bir kasede de tarhanayı bir bardak suyla seyreltin.
- Kalan 2 bardak suyu da ocaktaki tencereye ekleyin.
- Su kaynadıktan sonra da seyrelttiğiniz tarhanayı ve tuzu içine ekleyin. Bu şekilde 10-15 dakika çorbayı pişirmeniz gerekir. Üstüne isteğinize göre tereyağı ekleyerek servis edebilirsiniz.
Tarhana
Çorbasının Besin Değerleri
Tarhana çorbası, B grubu vitaminler, folik asit,
potasyum, kalsiyum ve fosfor açısından oldukça zengindir. 1 dilim ekmek yerine
1 kepçe tarhana çorbası tüketilebilir.
Besin Değerleri 100 gr.
- Karbonhidrat : 5 gr
- Yağ : 3 gr
- Protein : 2 gr
- Lif : 1 gr
- Sodyum : 197 mg
- Potasyum : 142 mg
- Kalsiyum : 78 mg
- Vitamin A : 44 mg
- Kolesterol : 11 mg
- Vitamin C : 6 mg
Demir : 1 mg
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder