Balkabağı çok fazla iklim şartı gözetmeden dünyanın
birçok yerinde yetiştiğini gözlemleyebileceğimiz bir meyvedir. Balkabağı
aslında hem meyve hem de sebze olarak isimlendirilen bir besindir. Tatlı
tariflerinde rastlayabileceğimiz gibi tuzlu tarifleri de hayli rabet
görmektedir. Balkabağı latince ismi Cucurbita moschata olan kış ve son bahar
mevsiminde çokça rastlayabileceğiniz bir meyvedir. İçi etli dolgun ve basık bir
meyve olan balkabağı dışı turuncu veya yeşile dönük olurken içi tam olarak
turuncu rengidir.
Şimdi bu sağlık dolu meyvenin Türk mutfağında en çok
yer etmiş hali, balkabağı tatlısının tarifine geçelim.
Balkabağı
Tatlısı Tarifi
Malzemeler
- 2 kg balkabağı
- 1,5 su bardağı toz şeker (şeker mikarı kabağın tatlılık oranına göre değişim gösterebilmektedir.)
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz
- İsteğe göre tahin
Hazırlanışı
- Balkabağı öncelikle karpuz ve kavun doğranışı gibi uzun uzun doğranır ve parçalara ayrılmış olur.
- Ardından balkabağının çekirdekleri temizlenir.
- Çekirdeği temizlenmiş balkabağı dört parmak kalınlığında dilimlere ayrılır.
- Bir tencere içerisine veya bir tepsi içerisine alınan balkabağının üzerine isteğe bağlı şekilde şeker serpilir. Ş
- eker serpildikten sonra balkabağı bir gece dinlenmeye bırakılır. Bu şekilde dinlenen balkabağı suyunu bir hayli salmış olacaktır. Suyu salınan balkabağını pişirirken tekrar su koymaya ihtiyaç yoktur. Balkabağını tencerede kısık ateşte pişirebileceğiniz gibi tepsi içerisinde fırında da pişirebilirsiniz.
- Tencerede kısık ateşte suyu koyulaşıncaya kadar pişirmek gereklidir. Fırın işleminde de 180 derece fırında suyu koyulaşıncaya kadar pişirilmesi gereklidir.
- Suyu koyulaşıp şerbet haline gelen balkabağı aslında yemeye hazırdır.
Ancak damak zevkinize göre ceviz ile süsleyebilir veya
tahin ile tatlandırabilirsiniz. Her ikisi ile beraber farklı bir tat yaratmanız
mümkün. Ancak balkabağını hiçbir süsleme aracı kullanmadan sade olarak
tüketmek de oldukça zevkli olacaktır.
Balkabağı tatlısı tarifi oldukça kolay hazırlanan çok
az zahmet gerektiren bir tatlıdır. Bir çırpıda kolayca hazırlayabileceğiniz ve
misafirlerinize ikram edebileceğiniz bir meyve olan balkabağının tatlı halinden
çocuklarda yararlanabilmektedir. Çocukların ilgisini tatlı haliyle çekmeyi
başaran balkabağı sayesinde çocuğunuzun ihtiyacı olan birçok vitamin ve
minerali sağlayabilirsiniz.
Balkabağının
Kültürel Önemi
Türk mutfağı balkabağını bir başka sahiplenmiş olsa da
balkabağı Amerika sofralarında Şükran gününde rastladığımız bir meyvedir.
Ayrıca hemen hemen her toplumda farklı bir yer edinen balkabağı İtalyan
mutfağında oldukça önemli bir yere sahiptir. Tüketim şekli milletten millete
farklılık göstermektedir. Türk mutfağında görmeye en alışkın olduğumuz
balkabağı tüketme şekli balkabağı tatlısıdır. Millet olarak tatlıya
düşkünlüğümüz dillere destandır. Oldukça çeşitli tatlı mutfağımızın olduğu da
doğrudur. Özellikle şerbetli tatlılar bizim oldukça hassas noktamızdır. Ancak
şerbetli tatlıların zararı da gözle görülür derecede kendini hissettirebilmektedir.
Bu nedenle mutfağımızda yer alan en az şerbetli tatlılar kadar lezzetli ayrıca
oldukça hafif olan sütlü tatlılarda mevcuttur. Süt ve süt ürünleri severlerin
vazgeçemedikleri sütlü tatlıların zarar oranı şerbetli tatlılara göre daha
düşüktür. Şeker seviyesi düşürüldüğü taktirde oldukça zararsız tatlılar haline
gelmektedirler.
Sütlü tatlılarla yarışabilecek diğer tatlılar ise
meyve tatlılarıdır. Türk mutfağı ayva, incir ve balkabağı gibi meyveleri tatlı
olarak tüketerek hem tatlı ihtiyacını karşılamaya hem de sağlıklı kalmaya
oldukça müsait bir mutfaktır. Balkabağı tatlısı Türk mutfağının sahip olduğu
tatlılar arasında en masum sayılabilecek oldukça lezzetli bir tatlıdır.
Balkabağının
Faydaları Nelerdir?
Balkabağı halk arasında helvacıkabağı olarak da
bilinmektedir. Balkabağı içerisinde nişasta, şeker, yağ, çinko, magnezyum,
beta karoten, A, B1, B2, B3 ve C vitaminleri, aminoasitler ve alkoloidler gibi
maddeleri bol miktarda barındırmaktadır. Balkabağı ile elde edeceğiniz vitamin
ve mineral miktarı birçok meyve ve sebzenin bir araya gelmiş hali kadardır.
Balkabağı oldukça yüksek oranda vitamin ve mineral
içermektedir. Bu vitaminlerin başında A vitamini gelmektedir. A vitamini
vücudunuzda hücre yenilenmelerine yardım ederken en etkili olduğu bölge deri ve
gözdür. Göz yorgunlukları ve rahatsızlıklarında bir kurtarıcı olarak görülen A
vitamini balkabağından kolayca elde edilebilecek bir vitamindir. A vitamini ile
ün salan havucu neredeyse geride bırakmaktadır. Derinizin canlılığı ve güzellik
iksiri olarak bilinen A vitaminini balkabağından kolayca alarak hücre
yenilenmesine yardımcı olabilirsiniz. Hücreleriniz A vitamini ile kolayca
yenilenirken gençleştiğinizi ve derinizin canlandığını görmeniz olasıdır.
Balkabağı yüksek miktarda demir içermektedir. Demir
özellikle kan problemi yaşayan hastalarda önemli bir iyileşme aracıdır. Kanda
demir depoları yer almaktadır. Bu depolar belirli bir aralıkta korunuyor
olmalıdır. Yükselmesi veya azalması ne yazık ki birçok hastalığın temelini
oluşturmaktadır. Demir depolarındaki yüksek seviye veya alçak seviye kan
kalitesini etkilemektedir. Kansızlık gibi rahatsızlıklara ehemmiyet vermemek
adına demir oranı yüksek besinler tüketiyor olmak önemlidir. Çünkü vücudunuzda
bağışıklık sistemini ayakta tutan maddelerin birçoğu kanımız aracılığı ile
sağlanmaktadır. Balkabağı yapılan araştırmalara göre insan vücudu için ideal
seviyelerde demir oranına sahiptir. Balkabağı tüketen bireylerde kansızlık veya
kan ile alakalı olarak gelişen rahatsızlıkların birçoğuna rastlanmadığı
gözlemlenmiştir.
Balkabağı yapısı itibar ile yüksek lif oranına
sahiptir. Bu sayede zayıflama aracı olarak kullanılabilmektedir. Diyet listelerinde
bolca tercih sebebi olan balkabağı aslında lifli yapısı ile gerçek anlamda
sağlıklı bir kilo verme aracıdır. Balkabağı sahip olduğu yüksek lif yapısı ile
sindirim sistemi üzerinde rol oynamaktadır. Sindirimin kolaylaşması
bağırsakların çalışması üzerinde etkili olan balkabağı önemli bir bağırsak
fonksiyonları arttırma aracıdır. Bağırsakları çalışmayan bireylere özellikle
tavsiye edilen balkabağı bu özelliği ile bağırsağın emilim özelliğinin
fonksiyonel bir şekilde işlemesine yardım eder.
Balkabağı yüksek oranda beta karoten içermektedir.
Beta karoten özellikle kalp üzerinde olumlu etkisi bulunan bir maddedir. Kalp
atışlarının düzenlenmesi, kalbin sağlıklı bir şekilde işlemesi, kan basıncının
ayarlanması, damar genişliği gibi konular üzerinde oldukça olumlu etkisi
bulunan balkabağı özelikle kolesterol hastalarına önerilen bir meyvedir.
Kolesterol üzerinde olumlu etkisi yadsınamaz olan balkabağı bu yolla dolaylı
olarak kalp üzerindeki etkilerini de arttırmaktadır. Kolesterole bağlı kalp ve
damar rahatsızlığı yaşayan bireylerde özellikle tercih edilmesi gereken bir
besindir.
Sağlıklı yaşam sırrı bir meyve olan balkabağının tüketim şekilleri
oldukça çeşitlidir. Balkabağını az şeker oranı ile tatlı olarak tüketmek ise en
cazip tüketme şekillerinden biridir. Her yaş gurubuna hitap eden bir besin olan
balkabağını ne şekilde olursa olsun mutfağınızdan eksik etmemenizi öneririz.
Sağlıklı yaşam anahtarı olarak oldukça önemli rollerde kullanabileceğiniz
balkabağını afiyetle tüketmenizi dileriz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder