Ülkemizde özellikle de kıyı şehirlerinde daha fazla miktarda tüketilen
midye, kiminin çok beğendiği, kiminin ise deneme cesareti gösteremediği bir
lezzettir. Denizlerin kıyıya çok yakın bölgelerinde ve genellikle kayalıkların
arasında tutunarak yaşayan midyeler, yumuşakçalar şubesinden, bivalvia sınıfına
dahil canlılardır. Genellikle siyah renkli ve oval bir şekle sahip olan midyeler,
birbirleri ile benzer biçim ve boyuta sahiptirler. Midyeler sindirim sistemine
sahip olmadıkları için sindirim olayını gerçekleştirmeleri olanaksızdır.
Değerli bir madde olan ve midyelerin içerisinde oluşan inciler ise, yapılarında
bulunan sedef yardımı ile, midyenin kendisini zararlı maddelerden koruması
sonucu oluşmaktadır. Bir istiridye türü olan midyenin tadı ise, deniz suyundan
dolayı, hafif tuzlu bir lezzete sahiptir.
Midye, özellikle de sokak lezzetleri arasında en yaygın olarak tüketilen bir
besin kaynağıdır. Ülkemizde özellikle Ege’de ve hatta İzmir’de hem sokaklardaki
tezgahlarda hem de restoranlarda yaygın şekilde servis edilmektedir. Midye,
içerisine pirinç konularak ve üzerine de karabiber ile limon eklenerek, sade
şekilde tüketilebileceği gibi, salatalara, çorbalara ve makarna üzerine
garnitür şeklinde eklenerek de tüketilebilmektedir. İçeriğinde az
miktarda da olsa civa elementi bulunduran midye, hamile kadınların ve
çocukların tüketimi için güvenlidir. Midyenin içeriğindeki civa elementi
miktarı, civaya karşı hassasiyet gösteren kişilerin dahi tüketmeleri halinde,
zararlı etki göstermeyecek şekilde güvenli dozlardadır. Civa elementi, hem
balıklarda hem de midyede az miktarda bulunmaktadır ve haftada iki defa
tüketilebilmektedir. Bundan dolayı midye yemek, vücuda besin alımını büyük
ölçüde sağlamaktadır. Fakat midyenin içeriğinde, midyenin besin değerini
düşüren kolesterol ve sodyum da bulunmaktadır.
Midyenin Faydaları
Sadece temiz ve atık karışmamış denizlerden toplanan ve hijyenik şartlarda
temizlenip, servis edilen midyenin, faydası bulunmaktadır. Tabi ki de aşırı
miktarda tüketilmemesi kaydı ile bu geçerlidir. Aksi halde midye, bir takım
sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olabilmektedir. Buna göre, temiz ve
hijyenik bir midyenin sağlığa faydaları şu şekildedir;
1.Protein Kaynağı
Bir deniz mahsulü olan midyeyi faydalı kılan en önemli özelliği protein
içermesidir. Protein, vücuttaki hücrelerin biçim ve yapı bakımından en uygun
şekilde olmasını sağlamakta, hücreler arası enerji ve iletişim akışını
desteklemekte ve hücrelerin metabolik süreçlerine katılmaktadır. Yani tam ve
eksiksiz hücre sağlığı için protein olmazsa olmazdır. Ayrıca, vücudun protein
ihtiyacını karşılamak için, amino asitlere gereksinim vardır. Çünkü amino
asitler, proteinlerin temel yapı taşlarıdır. Nasıl ki, madde atomlardan
oluşuyor ise, proteinler de amino asitlerden oluşmaktadır. Her 1 kase midye,
yaklaşık olarak 18 gram protein içermektedir. Bu miktar ise, yaklaşık olarak 66
kilogram ağırlığında olan yetişkin bir insanın, günlük ihtiyacı olan protein
miktarının hemen hemen % 30’unu karşılamaktadır.
2.Selenyum ve Manganez Kaynağı
Oldukça güçlü bir mineral bileşimine sahip olan midyenin, 170 gramının
haşlanmış şekilde servis edilmesi halinde, vücuda 152,3 mikrogram oranında
selenyum ve 11,6 miligram da manganez alımı sağlanmaktadır. Bu selenyum ve
manganez miktarları ise, günlük alınması gereken, selenyum ile manganez
miktarına denk gelmektedir. Midyenin içinde zenginleşmiş olan manganez, vücutta
cinsellik hormonlarının salgılanmasına yardımcı olmakta, kan şekeri seviyesinin
düzenlenmesini sağlamakta ve kan pıhtılaşmasını kontrol altına almaktadır. Aynı
şekilde, midyenin içeriğinde bulunan selenyum ise, bağışıklık sisteminin
sağlıklı bir şekilde işlev göstermesine yardımcı olmakta ve bir antioksidan
gibi hareket ederek, hücrelere zarar veren yabancı maddeler ile mücadele
edilmesini sağlamaktadır.
3.A Vitamini Desteği
Kontrollü şekilde midye tüketilmesi halinde vücuda alınan A vitamini miktarı
artacaktır. Dengeli ve uygun miktarda A vitamini tüketimi ise başta göz sağlığı
olmak üzere cilt ve bağışıklık sistemi sağlığı açısından faydalıdır. Buna göre
A vitamini, gözlerin beslenmesini sağlamakta, cildi beslemekte ve bağışıklık
sistemini desteklemektedir. Ayrıca A vitamini, vücutta yeni kırmızı kan hücresi
üretilmesine yardımcı olmaktadır. Her 1 kase midye, 72 mikrogram A
vitamini içermektedir. Bu miktar ise, kadınlar için günlük alınması gereken A
vitamini ihtiyacının % 10’unu ve erkekler için günlük alınması gereken A vitamini
ihtiyacının ise % 8’ini karşılamaktadır.
4.B-12 Vitamini ve C vitamini Desteği
Aşırıya kaçmadan tüketilmesi halinde midye, vücudun ihtiyacı olan birçok
vitamin ama özellikle de B-12 ve C vitamini gereksinimini karşılamaktadır.
Ruhsal ve zihinsel açıdan modun düzenlenmesine yardımcı olan B-12 vitamini aynı
zamanda, sinir hücrelerinin arasındaki iletişimi sağlamakta ve vücudun demir
mineralini değerlendirebilmesine yardımcı olmaktadır. Midyeden alınan C
vitamini ise, dokuların daha güçlü olmasına, bağ dokuların ve tendonların
dayanıklı olmasına ve diş sağlığının korunmasına yardımcı olmaktadır. Her 170
gram miktarındaki buharda pişirilmiş midye, 23,1 miligram C vitamini
içermektedir. Bu miktar ise, kadınlar için günlük alınması gereken C vitamini
ihtiyacının % 31’ini ve erkekler için günlük alınması gereken C vitamini
ihtiyacının ise % 26’sını karşılamaktadır. Aynı şekilde, 170 gramlık buharda
pişmiş midye, yaklaşık olarak 40,8 mikrogram B-12 vitamini içermektedir. Bu
miktar ise günlük alınması tavsiye edilen B-12 vitamine denktir.
5.Kalori ve Yağ İhtiyacı
Kalori, vücudun hareket edebilmesi ve organların işlevlerini yerine getirebilmesi
açısından son derece önemli bir kavramdır. Her 170 gram haşlanmış midye ya da
yaklaşık 20 adet haşlanmış midye, 292 kalori kadar enerji içermektedir. Bu da,
günlük aşılmaması gereken 2000 kalori ihtiyacının yaklaşık olarak % 15’ine denk
gelmektedir. Böylece, günlük ihtiyaç duyulan enerjinin bir kısmı sağlanmış
olmaktadır. Aynı şekilde, 170 gramlık buharda pişirilmiş midye 7,6 gram yağ
içermektedir. Bu da, kalori içeriğinin % 23’üne denk gelmektedir. Bundan
dolayı, doymuş yağın zararından kaçınmak için, sadece 1,4 gram yağ alınması
daha sağlıklıdır.
Uyarılar
Midye, atıklar nedeni ile kirlenmiş denizlerden toplanmış ise zararlı
olacaktır. Ayrıca, midyenin toplandıktan sonra fazla bekletilmeden tüketilmesi,
tazeliğini koruması ve fayda sağlaması açısından önemlidir. Öte yandan, aşırı
miktarda midye tüketilmesi halinde, içeriğindeki civadan dolayı, metal
zehirlenmeleri yaşanabilmektedir.
Midyenin Besin Bileşenleri
Midye; protein, demir, selenyum, manganez, potasyum, fosfor, çinko, A
vitamini, B-12 vitamini, C vitamini ve folik asit (folat) bakımından
zengin bir besin kaynağıdır. Fakat, midyenin içeriğinde bulunan diğer
bileşenlerden bazıları olan, kolesterol ve sodyum sağlık açısından önemli bir
değere sahip değillerdir. Diğer yandan, aşırı miktarda midye tüketilmesi
halinde, vücutta ağır metal (civa) birikimi gerçekleşeceğinden, zehirlenme
vakaları yaşanması olasıdır.
Midyenin Besin Değerleri
100 gram midyenin içermiş olduğu besin değerleri şu şekildedir;
Kalori → 66 kcal
Protein → 13,09 gram
Yağ → 1,53 gram
Kolesterol → 65 miligram
Sodyum → 299 miligram
Potasyum → 204 miligram
Kalsiyum → 44 miligram
Demir → 3,31 miligram
A vitamini → 54 miligram
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder