Türk mutfağı denilince akla ilk gelen şeylerden biri yemeklerdir. Farklı
yemek çeşitleri, lezzetli içecekler ile Türk kültürü adeta birleşmiştir. Aynı
zamanda Türk insanlarının bazı alışkanlıkları vardır. Artık alışkanlık olarak
tüketilen bazı gıdalar tüketilmeye başlanmıştır. Örneğin Türk kültürüne göre
her evde olmazsa olmazlardan biri siyah çaydır. Dünya araştırmalarına göre
yapılan çalışmalardan siyah çayı en çok tüketen milletlerden biri olduğumuz
sonucuna varılmıştır. Siyah çay her işletmelerde, her restoranlarda yaz ve kış
olmazsa olmaz içeceklerinden biridir.
Siyah Çayın Üretim Aşaması
Ülkemizde çay üretimi Karadeniz’in yeşil çayırları olan geniş dağlarda
yetişir. Sık sık yağmur almak isteyen çay belirli dönemlerde toplanarak
işlenmeye koyulur. Siyah çay doğada ilk olarak yeşil yapraklı bir bitki
şeklinde gelir. Sonrasında bu yeşil yapraklar kurutulur çay fabrikalarında
işlenir. İşte bu şekilde çay oluşmaya başlar. Paketlenerek market raflarında
yer alarak tüm ülkeyi dolaşır. Lezzeti, kokusu ve de tadı ile yaz aylarında
bile en çok tüketilen içeceklerden biridir. Sıcak olmasına rağmen yaz aylarında
içildiğinde insanın hararetini aldığı söylenir. Bu nedenle siyah çayın tüketimi
herhangi bir mevsim faktörü etki etmez. İşte böylelikle tüketimi sürekli olarak
olan çaylardan birincisidir.
Siyah Çayın Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Siyah çay tiryakilerinin sevindirici bir durum ise siyah çayın sağlık
açısından çok faydalı olmasıdır. Toz halinde olan siyah çay küçük ufaklı
tomurcuklar şeklinde muhafaza edilir. Siyah çay denme sebebi de çayın bu
kurutulmuş halidir. Bunun dışında da siyah çay demlenmeye başlandığında ise
kırmızı bir renk alır. Bir bardak çay tüm vücut organlarının daha iyi
çalışmasını sağlar. Vücutta gereksiz atık gıdaların daha kısa sürede atılmasını
sağlar. Dolayısıyla siyah çay tüketimi insan vücudu içinde çok gereklidir.
Siyah çaydan farklı olarak kullanımı hızla artan çaylardan bir diğeri ise
yeşil çaydır. Yeşil çay tüm doktorlarında önerisi ile beraber tercih sayısı ile
beraber bu sayıyı arttırmıştır. Yeşil çay ise çayın üretiminden farklı şekilde
üretilerek, çeşitli işlemlerden geçerek kullanım halini alır. Yeşil aynı
zamanda sağlık açısından o kadar faydalıdır ki tüm hastalıkların doğal tedavi
yöntemleri için birebirdir.
Yeşil Çayın Sağlığa Faydaları
Yeşil çay insanların fazla kilolarından kurtulmalarına, gün içerisinde
mevcut streslerinin atılmasına, kolesterol problemi yaşayanların kolesterolünün
dengelenmesine, zihin açıklığına, dinlenmeye, tansiyon hastalarının tedavilerine,
sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasını sağlar. İşte bu gibi çeşitli
nedenlerden dolayı son zamanlarda yeşil çayın kullanıcı sayısında büyük bir
artış meydana gelmiştir. Siyah çay kadar hemen hemen pek çok insan tarafından
tercih edilmeye başlamıştır.
Siyah Çay ve Yeşil Çay En Lezzetli Şekilde Nasıl Demlenir?
Siyah çay ve yeşil çayın nasıl demlenmesi gerektiği hakkında aslında dikkat
edilmesi gereken bazı püf noktaları vardır. İlk etapta siyah çay ve yeşil çay
demlenmesi belirli bir süreye yayılmalıdır. Siyah çay ve yeşil çay demlenme
süresini iyi ayarlamak her iki çaydan da alınacak olan faydanın daha iyi
olmasını sağlayacaktır. Bunun dışında siyah çay ve yeşil çay demlenmesi çayın
lezzeti içinde oldukça önemlidir. Siyah çay ve yeşil çay demlenirken ilk olarak
insanlar ne kadar çay yapmaya karar vermelidir. Çünkü suyun çay miktarı buna
göre ayarlanır. Siyah çay ve yeşil çay demlenmesi bu yapılmakta olan oran ile
dengelenir.
Siyah Çayın Demlenmesi
Öncelikle siyah çay demlemek için çaydanlığın altına dört su bardağı su
koyun. Üzerine ise tatlı kaşık ile dört kaşık koymanız yeterli olur. Ocağa
çaydanlığı koydunuz zaman belli bir süre sonrasına kadar suyun kaynamasını
bekleyin. Su kaynadıktan sonra çaydanlığın üzerinde bulunan çayın içerisine
yarım kadar yani iki su bardağı kadar olan kısmı koyunuz. Sonrasında da
çaydanlığın altına tekrardan soğuk su koyunuz. Artık çayımız demlenmek için
hazırdır. Siyah çay demlenmesi için dikkat edilmesi gereken ilk koşul ise
demlenme esnasında ocağın altını kısık tutmaktır. En küçük ocakta kısık ateşte
en az kırk beş dakika demlenen çay en lezzetli çaydır. Çay bardaklarının üçte
birini çaydanlığın üstünden doldurunuz. Üzerine de kaynar suyu koydunuz zaman
tavşan kanı tabiri ile en lezzetli ve en güzel demlenmiş siyah çay elde etmiş
olursunuz.
Yeşil Çayın Demlenmesi
Yeşil çayın demlenmesi de siyah çaydan tamamen farklıdır. Bunun için
belirlenen ölçeklerde oldukça farklıdır. Örneğin yeşil çay demlenirken iki
farklı çaydanlık kullanmaya gerek yoktur. Çaydanlığın üst bölümünü kullanmak
yeşil çay demlenmesi için yeterli olacaktır. Öncelikle bir su bardağı kadar
suyu çaydanlığın üzerine koyunuz. Su kaynadıktan sonra bu suyun içerisine bir
buçuk tatlı kaşığı yeşil çayı kaynayan suyun içerisine koyunuz. Bu iki karışımı
ortalama 2 – 5 dakika dinlemeye bırakınız. Sonrasında bardağa bu çayı koymaya
başladığınız zaman çayın renginin açık yeşil olmaya başladığını göreceksiniz.
Yeşil çay ve siyah çay ne kadar çok beklerse o kadar çok demlenir. Yani
siyah çay ve yeşil çay demlenmesi için ayrılan sürenin çok kısa
tutulmaması gerekir. Aynı şekilde bu süre çok fazla da uzun olmamalıdır.
Çünkü çok fazla demlenen yeşil çay ya da siyah çayın sağlık açısından
faydasının azaldığı tespit edilmektedir. Bu nedenle siyah çay ve yeşil çayı
yeteri kadar demlemek gerekir. Her iki çayın insan sağlığına sağladığı faydalar
bir hayli fazladır. Her iki faydaları vücudumuza alabilmek için her iki çayı da
içmemiz gerekir.
Ülkemizde ne yazık ki daha çok siyah çay tüketimi
yapılmaktadır. Artık bu alışkanlığın yanına eklenecek farklı lezzetler
ekleyerek diğer bitkilerin de faydalarını alabiliriz. Bunun için ilk olarak
kendimizden başlayabiliriz. Haftasonları evimizde yapacak olduğumuz
kahvaltıların yanında yeşil çay tüketebiliriz. Haftada bir kez olsun yeşil çay
tüketmek zaten insan sağlığı için çok yararlı olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder