25 Eylül 2013 Çarşamba

bal



İspanya, Orta Afrika ve Orta Hindistan’da bulunan pre-historik duvar resimlerinde erkeklerin yüksek yamaçlar, ağaç kovukları ve kayalardaki kovanlardan bal topladıkları görülüyor. Ancak arıcılıkla ilgili ilk belgeler İ.Ö. 2400 yılına rastlıyor. Kahire yakınlarındaki Sakhara’da Ne-user-re’nin yaptırdığı güneş tapınağında arı kovanlarına rastlanıyor. Hatta Dokki müzesinde ikibin yıl sonrasına ait, içi hâlâ balla dolu iki kap bal sergileniyor. Bronz devrinde ise arıcılığın yanı sıra balmumundan kalıp mumu yapıldığı biliniyor.
Arılar ve Çiçekler: Bal, bilimsel olarak “Apis mellifera” diye anılan bal arılarının çiçeklerden topladıkları nektardan yapılıyor. Nektar ise tozaklama gerçekleşsin diye çiçeklerin, kanatlıları çekmek amacıyla kullandıkları tatlı bir sıvı. Bala dönüşürken yoğunlaşan bu sıvı yaklaşık yüzde 80 şeker (früktoz ve glikoz), sukroz maltoz ve başka kompleks şekerler içeriyor.
Nektarın Kaynağı:
Çiçek Balı: En meşakkatli üretim. Bir bal üreticisinin tek çiçek balı üretebilmesi için kovanları o yöreye taşıyıp kontrol altında tutması ve az miktarda bal üretmeyi peşinen kabul etmesi gerekiyor. Karışık çiçeklerden üretilmiş balın rengi koyu olurken, yaban çiçeklerinin uçuk, yoncanın ise yeşil-bej bir rengi oluyor.
Baharat Balı: Biberiye keskin ancak açık amber renginde bala yol açarken, kekik balı keskin ve yoğun bir lezzetle altın sarısı bir renge sahip oluyor. Provence’ın karışık baharatlarından elde edilen balın rengi uçuk bej, lavantadan elde edilen balın ki ise açık sarı oluyor. Kekik bir şekilde harmana karışmışsa balın rengi koyulaşıyor.
Ağaç Balı: Birçok ülkedeki nektarın kaynağı meyve ağaçları. Bu yüzden tomurcuklar açmaya başlayınca üreticiler bazı ağaçların yoğunlaştığı yerlerde kovan kuruyorlar. Macaristan akasya, Polonya misket limonu, İspanya portakal çiçeği, Avusturya okaliptüs çiçeği balıyla ünlü... Elma çiçeğiyle aksaya balının lezzeti hafif, rengi uçuk bej olurken portakal çiçeği balının lezzeti kuvvetli, rengi boz oluyor. Çam balının rengi koyu, lezzeti ise çok daha kuvvetli oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder