Kivi
bu yüzyılın başında kültüre alınmaya başlayan, geniş ticari yetiştiriciliği son
25 yılda gelişen yeni bir meyve türüdür. Kivi bitkileri sarılıcı ve tırmanıcı
bir türdür. Bu yüzden birçok yazılı kaynakta “asma” olarak tarif edilmektedir.
Doğal yetişme ortamı (anavatanı) olan Çin’de çok geniş alanlara yayılmıştır.
Doğal ortamda yetişen bitkilerin meyveleri toplanarak yüzlerce yıldır
tüketilmektedir. Son yıllarda Yeni Zelanda, İtalya, Fransa, Yunanistan,
İspanya, Avustralya, Japonya, Güney Afrika, A.B.D. (Kaliforniya) ve Şili gibi
ülkelerde yetiştiriciliği hızla gelişmiştir. Türkiye’de kivi üretimi; daha çok
Kuzey Marmara (Yalova, Bursa, Adapazarı, Çanakkale) Doğu Karadeniz (Rize,
Trabzon, Giresun, Ordu) ve Batı Karadeniz (Zonguldak) bölgelerinde yetiştirilir.
Kivi’nin
faydaları
Kivi
meyve eti yüksek orandadır. C vitamini içermektedir. Bu miktar turunçgillerin
2-4 katıdır. Ayrıca Demir, Potasyum, Kalsiyum ve P minerallerini yüksek oranda
içerir. Buna karşılık düşük oranda şeker içerdiği için kalorisi de düşüktür. Bu
yüzden kivi “Sağlık meyvesi” olarak da bilinir. Nefes açıcı özelliği ile astım
hastalarına iyi gelir. Cildi güzelleştirir. Karaciğeri çalıştırır ve kanı
temizler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder