11 Mart 2016 Cuma

kivi


Kivi bu yüzyılın başında kültüre alınmaya başlayan, geniş ticari yetiştiriciliği son 25 yılda gelişen yeni bir meyve türüdür. Kivi bitkileri sarılıcı ve tırmanıcı bir türdür. Bu yüzden birçok yazılı kaynakta “asma” olarak tarif edilmektedir. Doğal yetişme ortamı (anavatanı) olan Çin’de çok geniş alanlara yayılmıştır. Doğal ortamda yetişen bitkilerin meyveleri toplanarak yüzlerce yıldır tüketilmektedir. Son yıllarda Yeni Zelanda, İtalya, Fransa, Yunanistan, İspanya, Avustralya, Japonya, Güney Afrika, A.B.D. (Kaliforniya) ve Şili gibi ülkelerde yetiştiriciliği hızla gelişmiştir. Türkiye’de kivi üretimi; daha çok Kuzey Marmara (Yalova, Bursa, Adapazarı, Çanakkale) Doğu Karadeniz (Rize, Trabzon, Giresun, Ordu) ve Batı Karadeniz (Zonguldak) bölgelerinde yetiştirilir.
Kivi’nin faydaları
Kivi meyve eti yüksek orandadır. C vitamini içermektedir. Bu miktar turunçgillerin 2-4 katıdır. Ayrıca Demir, Potasyum, Kalsiyum ve P minerallerini yüksek oranda içerir. Buna karşılık düşük oranda şeker içerdiği için kalorisi de düşüktür. Bu yüzden kivi “Sağlık meyvesi” olarak da bilinir. Nefes açıcı özelliği ile astım hastalarına iyi gelir. Cildi güzelleştirir. Karaciğeri çalıştırır ve kanı temizler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder