Mide, hem sağlığına en çok dikkat etmemiz gereken, hem de en çok kaale
almadığımız organlardan bir tanesidir insan vücudunda. Ne var ki kimse
midesinde ciddi bir problem hissedene kadar midesinin sıhhatli olması için
herhangi bir şeyi dikkate almaz. Bu durum da, mide alarm vermeye başladığında
insanı acilen bir çözüm bulmaya iter. Elbette mide herhangi bir rahatsızlık
yaşadığında tüketilecek gıdalar ile bu organın işlevini eskiden olduğu gibi
sağlıklı bir şekilde yerine getirmesi sağlanabilir. Ancak en az onun kadar
önemli olan bir konu ise, mideye henüz rahatsızlanmadan yardımcı olmaktır.
Bunun yolu da pek tabii tüketilen gıdalara dikkat etmekten geçmektedir. Ağır ve
çok yağlı gıdalardan kaçınıp mideye iyi gelen yiyecekleri tüketerek sağlıklı
bir mideye sahip olunabilmektedir.
Mideye İyi Gelenler Yiyecekler Nelerdir?
1- Yoğurt ve Kefir
Hem yoğurt hem de kefir içerisinde fazla miktarda kalsiyum minerali ve D
vitamini bulundurmaktadır. Aynı zamanda bu iki besinin içerisinde sindirime
yardım sağlayan probiyotik de yer almaktadır. Yoğurt ve kefir gibi besinlerin
içerisinde bulunan probiyotikler mide ağrılarına neden olan mide
enfeksiyonlarını, kronik mide iltihaplarını ve ishal gibi diğer rahatsızlıkları
önlemede ve vücudu bunlara karşı korumada büyük bir rol oynamaktadır. Aynı zamanda
vücutta bu gibi rahatsızlıklar görüldüğünde bu iki besinin tüketimi,
rahatsızlığın olumsuz etkilerinin de vücuttan atılmasına ya da olumsuz
etkilerinin azaltılmasına katkı sağlamaktadır. Ancak belirtilmelidir ki,
sindirim sistemine yardımcı olan yoğurt ve kefir, ambalajının üstünde “aktif
kültür içerir” gibi bir ibare bulunduranlardır.
2- Keten Tohumu
Keten tohumu bilindiği üzere yüksek oranda lif ve omega 3 yağ asidi
içermektedir. Bu yönüyle keten tohumu kabızlığa çok iyi gelen bir besindir.
Aynı zamanda keten tohumu, kabızlık yüzünden meydana gelen şişliği ve çeşitli
mide ağrılarını azaltmaya da yardımcı olmaktadır. Bu nedenle herhangi bir mide
rahatsızlığı yaşamamak ya da mide rahatsızlığı yaşadığınızda bu hastalığın
olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için keten tohumu tüketilmesi
önerilmektedir. Öğütülmüş bir biçimde yoğurt ile karıştırıp ya da salatalara
ilave edilip tüketilebilir.
3- Ananas
Ananas meyvesinin %85’in sudan oluşmaktadır. Bununla birlikte ananas
içerisinde bulunan bomelain isimli enzin aracılığı ile bu meyve tüketildiğinde
insan vücudunda protein üretiliyor, hazım kolaylaşıyor ve hatta bazı mide
hastalıkları için tam anlamıyla doğal bir ilaç etkisi yaratılıyor.
4- Salatalık
Salatalık her ne kadar besin değeri düşük bir gıda olarak bilinse de aslında
mide için çok fazla faydası bulunmaktadır. Salatalık ilk olarak doğal bir idrar
sökücü işlevi görmektedir. Bununla birlikte salatalık idrar seviyesini
arttırarak vücutta bulunan zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı
olmaktadır. Ayrıca salatalık kükürt ve silikon gibi maddeler bakımından çok
zengin olduğu için ürik asit gibi maddelerin böbrekten atılmasında da fazlaca
etkili olmaktadır. Hatta içerisinde çok düşük miktarda sodyum ve kalori
bulunduğu için diyetlerde de ideal bir besin olarak bilinmektedir.
5- Maydanoz
Genellikle yeşil sebzelerin faydaları saymakla bitmiyor. Özellikle mide için
çok faydalı olan bu sağlıklı yeşil sebzelerden bir tanesi de maydanoz. Maydanoz
belirgin olarak gaz şikayetine çok iyi gelmektedir. Özellikle vücutta tüketilen
gıdalardan dolayı meydana gelen şişkinliklerde maydanoz iyileştirici özelliğe
sahiptir. Hatta beslenme uzmanları vücutta şişkinlik yaratması muhtemel
gıdaları pişirirken içerisine bir miktar maydanoz attığınızda bu olumsuz etkiyi
azaltabileceğinizi belirtmektedirler.
6- Zencefil
Zencefil antienflamatuvar özelliği gösteren bir besindir. Bu yönü ile
zencefil mide bulantısı şikayetlerine ve midedeki şişkinliklere çok iyi
gelmektedir. Özellikle eski çağlardaki insanların yemeklerden sonra mideyi
rahatlatması için zencefil yedikleri bilinmektedir. Ancak en faydalı ve en
etkili zencefil, taze olarak tüketilen zencefil olmaktadır.
7- Biberiye
Hoş kokusu ile pek çok yemeğin vazgeçilmezlerinden bir tanesi olan
biberiyenin çeşitli mide rahatsızlıklarına da çok iyi geldiği bilinmektedir.
Özellikle biberiye çeşitli gaz şikayetlerinin geçirilmesinde çok etkilidir.
Bununla birlikte biberiye sindirimin kolaylaşmasına da yardımcı olmaktadır.
Beslenme uzmanları, biberiyenin sıcak bir bardak su içine limon suyu ilave
ederek tüketilebileceği gibi patates ve et yemeklerinin yanında da
tüketilebileceğini belirtmektedir.
8- Nane
Kesinlikle en hoş kokulu ve en faydalı bitkilerden olan nane hem taze hem de
kuru haliyle pek çok hastalığa çok iyi gelmektedir. Özellikle mide
rahatsızlıkları konusunda etkisi çok büyük olan nanenin bağırsakları
rahatlattığı bilinmektedir. Bununla birlikte nane mide bulantılarını geçirmede
de çok etkili olmaktadır.
9- Yulaf Ezmesi
Lifli gıdalar her zaman mide dostu olmuşlardır. Bu
mideye dost ve yardımcı gıdalardan bir tanesi de yulaf ezmesidir. Düzenli
olarak yulaf ezmesi tüketilmesi durumunda midenin iç yüzeyindeki astar korunmaktadır.
Bu da sağlıklı ve hastalıklardan uzak bir mide için en önemli unsurdur. Aynı
zamanda yulaf ezmesi içerisinde bulunan lifler de sindirim sistemini düzenli ve
rahat çalışmasına katkı sağlamaktadır. Benzer şekilde mide yanması rahatsızlığı
yaşayanların ve reflü şikâyeti olanların olumsuz etkileri hissettikleri anlarda
yulaf ezmesi tüketmeleri özellikle önerilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder