Kızılcık, yaprak dökmeyen bodur çalılar şeklinde ya da
asma şeklinde yetişen bir meyve türüdür. Kızılcık çalıları oldukça küçük
boyludur. Kızılcık asmaları da yaklaşık 2 metre uzunluğuna erişebilmektedir.
Oldukça ince gövde yapısı olan kızılcığın kalın olmayan bir odun yapısı
bulunmaktadır ve yaprakları her daim yeşildir. Kızılcığın çiçekleri, koyu pembe
renklidir. İlk oluşumunda, başlangıçta beyaz renkli olan kızılcık meyvesi,
sonradan olgunlaştığında koyu kırmızı renk almaktadır. Kızılcık meyvesi asidik
ve tatlı bir lezzete sahiptir.
Kızılcık meyvesi tarımı ve üretimi en fazla Asya’da, Kuzey Avrupa’da, Amerika’da ve Kanada bölgesinde yapılmaktadır. Kızılcık meyvesi genellikle, meyve suyu, reçel yapımında kullanılmakta ve kurutulmuş şekilde tüketilmektedir. Yurtdışında, İngiltere ve Kanada gibi ülkelerde, yılbaşında akşam yemeğinde geleneksel olarak, hindinin yanında kızılcık suyu ikram edilmektedir.
Kızılcık meyvesi tarımı ve üretimi en fazla Asya’da, Kuzey Avrupa’da, Amerika’da ve Kanada bölgesinde yapılmaktadır. Kızılcık meyvesi genellikle, meyve suyu, reçel yapımında kullanılmakta ve kurutulmuş şekilde tüketilmektedir. Yurtdışında, İngiltere ve Kanada gibi ülkelerde, yılbaşında akşam yemeğinde geleneksel olarak, hindinin yanında kızılcık suyu ikram edilmektedir.
Tarih boyunca kızılcık, sulak alanlarda
yetiştirilmiştir. Günümüzde kızılcık, su seviyesi derin olamayan su tabakası
yakınlarında yetiştirilmektedir.
Kızılcık, koyu kırmızı renge ulaştığı zaman toplanır
ve bu toplama işlemi genellikle eylül ile kasım ayları arasında yapılır.
Balçıklı topraklarda yetişen kızılcık, iyi bir şekilde yıkanıp, ayıklandıktan
sonra, paketlenerek derin dondurucu ya da buzlukta saklanabilmektedir.
Çok iyi bir manganez minerali kaynağı olan kızılcık,
iyi bir C vitamini, E vitamini ve K vitamini kaynağıdır. Kızılcık, çok iyi
miktarda lif içermektedir ve bakır, fosfor ile demir minerali de içermektedir.
Bunlara ek olarak kızılcık, pantotenik asit içermektedir. Kızılcık, içermiş
olduğu C vitamininden dolayı, iyi bir antioksidan kaynağıdır.
Kızılcığın Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Çok iyi bir
antioksidan olan kızılcık, idrar yolları enfeksiyonu riskini azaltır, ağız ve
mide sağlığını korur, kandaki kolesterol düzeyini yönetir. Kızılcık kanser ve
felç riskini düşürmeye yardımcı olur. Diş ve diş eti sağlığını koruyan ve diş
sorunlarını tedavi edici özelliği olan kızılcık, kardiovaskuler hastalık
riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Solunum hastalıklarını tedavici edici ve
bu hastalıklara karşı koruyucu etkisi olan kızılcık, akciğerleri korur,
kemikleri korur, tümör oluşumunu engeller, obezite riskini azaltır. Kızılcık
meyvesi, soğuk algınlığını iyieştirir, ülsere karlı korur ve böbrek taşı
olumunu engeller. İskorbüt adı verilen ve bir diş eti hastalığı olan sağlık
sorununu tedavi eder. Ek olarak kızılcık, çok iyi bir yaşlanma karşıtı
meyvedir.
1.İdrar
Yolları Enfeksiyonu (UTIS)
Kızılcık, idrar yolları sağlığını koruyan en ideal
bitkisel kaynaklardan biridir. Özellikle tekrarlayan enfeksiyonları gidermeye
yardımcı olan kızılcık, yüksek miktarlarda Proanthocyanidine (PACs)
içermektedir. Proanthocyanidine, idrar yollarına bakteri yapışmasını
önlemektedir ve enfeksiyon oluşumu ile mücadele etmektedir. Kızılcık, idrar
içerisindeki mikro organizmaların norma seviyede kalmasını sağlamaktadır.
Özellikle düzenli olarak kızılcık suyu içmek, orta
yaşlı kadınlarda ve hamile kadınlarda sürekli tekrarlayan idrar yolu
enfeksiyonu oluşumunu önlemektedir.
2.Diş ve Diş
Eti Sağlığı
Kızılcığın yapısında bulunan Proanthocyanidine adı
verilen kimyasal, ağız sağlığı için de oldukça etkilidir. Ağızda ve dişlerde
bakteri oluşumunu önleyen kızılcık, aynı zamanda diş eti sağlığını da
korumaktadır. Yeni yapılan araştırmalara göre, özellikle kızılcık şerbetinin
diş çürümesini önlediği belirlenmiştir. Zararlı bakterilerin dişlere
yerleşmesini engelleyen kızılcık, asit indirgeyici özelliği sayesinde dişlerde
plak oluşumunu engeller. Oldukça iyi bir diş temizleyici olan kızılcık,
dişlerin ve diş etlerinin hijyenini sağlamaktadır.
3.Solunum
Yolları ve Akciğer Sağlığı
Yapılan bazı araştırmalara göre kızılcık, hemofili
grip oluşumunu önler ve özellikle çocuklarda, solunum yoları enfeksiyonu
oluşumunu engeller. Anti-iltihap özelliği olan kızılcık meyvesi, daha rahat
soluk alıp vermeyi sağlar ve gribe karşı korur.
4.İskorbüt
Hastalığı
Vücutta C vitamini eksikliğine bağlı olarak gelişen
iskorbüt hastalığı, diş etlerini etkileyen bir hastalıktır. Kızılcık ise
oldukça fazla miktarda C vitamini içermektedir. Bundan dolayı kızılcık,
iskorbüt hastalığını önleyici etki göstermektedir. C vitamini aynı zamanda,
vücut için hayati önem taşıyan kolejen yapıcı bir vitamindir.
5.Yaşlanma
Karşıtı
Bitkisel besinler bakımından oldukça zengin olan
kızılcık aynı zamanda çok iyi bir antioksidan besin kaynağıdır. Antioksidan
özellikleri sayesinde kızılcık, yaşa bağlı olarak gelişen hafıza zayıflığı,
hücre yaşlanması gibi yaşlılık etkilerini azaltır. Hücre yenileyici etkisi ile
kızılcık, cildin kırışmasını önler ve cilde doğal bir parlaklık kazandırır.
6.Kardiovasküler
Sağlık
Özellikle kızılcık şerbeti ya da suyu, kardiovasküler
sağlığı desteklemektedir. Göstermiş olduğu antioksidan özellikler sayesinde
kızılcık iyi bir flavonoid kaynağıdır. Bu nedenle kızılcık, arter ve kan
hücreleri sağlığını destekler. Kalp krizi ve felç riskini azaltan kızılcık, kan
hücrelerinin oksijen taşıması işlevini destekler. Kızılcık, kandaki kötü
kolesterol düzeyini düşürür ve kan trombositlerin sağlıklı olmasını sağlar.
Ağız sağlığını koruduğu için kızılcık, dolayısı ile kalp, damar ve dolaşım
sistemi sağlığını da destekler.
7.Kanser
Yapılan araştırmalara göre kızılcık, tümör oluşumunu
ve büyümesini engelleyen ya da yavaşlatan etki göstermektedir. Kızılcık
özellikle, akciğer kanseri, prostat kanser, karaciğer kanseri, meme kanseri,
yumurtalık kanseri ve kolon kanseri oluşumunu önlemekte ve bu kanser türlerinin
olumsuz etkilerini yavaşlatmaktadır. Kızılcık meyvesi, flavonoidler bakımından
zengin olduğu için, kanser riskini azaltır ve kanser hücrelerinin çoğalmasını,
yayılmasını engeller. Anti-tümör özelliği olan kızılcık, tümör büyümesini
yavaşlatır.
8.Soğuk
Algınlığı
Taze kızılcık suyu, enfeksiyon oluşumu ile mücadele
eder, boğaz, bademcik ağrısını dindirir ve gribe karşı koruyucu kalkan
oluşturur.
9.Obezite
Kızılcık ya da kızılcık suyu, organik asitler
bakımından oldukça zengindir. Organik asitler ise, vücutta yağ depolanmasını
engellemektedir. Bundan dolayı, kızılcık obezite riskini azaltır ve kilo almayı
engeller.
10.Böbrek
Taşı
Yüksek miktarda asit bileşenleri içeren kızılcık,
böbrek taşı oluşumunu önlemeye yardımcı olmaktadır.
11.Ülser
Ülser hastalığına sebep olan ve adı da Helikobakter
Pylori olan bakterinin mideye zarar vermesini hastalık oluşturmasını önleyen
kızılcık, aynı zamanda bağırsak sağlığını da korumaktadır. Kızılcık, mide
içinde bulunan Helikobakter Pylori bakteri miktarını indirger. Bundan dolayı
düzenli olarak tüketilen kızılcık, mide sağlığını korumakta ve ülsere karşı
koruyucu kalkan olmaktadır.
Çok Fazla
Miktarda Kızılcık Tüketmenin Bir Zararı Olabilir Mi?
- Kızılcık, oksalik asit içermektedir ve birçok sebze meyvede doğal olarak bulunmaktadır. Oksalik asit, oksalat taşı şeklinde kristallenmeye sebep olur ve bu durumda, idrar yollarında taş gelişimine yol açar. Bundan dolayı çok fazla miktarda kızılcık tüketmek sağlık için zararlı olabilmektedir.
- Kızılcık içermiş olduğu oksalik asit nedeni ile, çok fazla miktarlarda tüketildiğinde böbrek taşı oluşumuna sebep olmaktadır.
- Warfarin, antikoagülan ilaç özelliği olan ve kanı seyretmeye yarayan bir kimyasaldır. Walfarin, kanın vücut içinde pıhtılaşmasını önlemektedir. Warfarin içeren ilaç kullanan kişilerin kızılcık tüketmesi, kanın pıhtılaşma özelliğinin bozulmasına ve bazı ciddi kanamalara sebep olacaktır.
- Salisilik asit içeren kızılcık, aspirin yapısında da bulunmaktadır. Bundan dolayı, kızılcık ile birlikte aspirin tüketmek bazı alerjik semptomların yaşanmasına sebep olabilmektedir.
Besin
Değerleri
Besin
Kaynağı
|
Besin
Değeri
|
Günlük
Tavsiye Edilen Miktar
|
Enerji
|
46 Kcal
|
2.3%
|
Karbonhidrat
|
12.2 g
|
9%
|
Protein
|
0.4 g
|
1%
|
Toplam yağ
|
0.13 g
|
<1%
|
Kolestrol
|
0 mg
|
0%
|
Lif
|
4.6 g
|
12%
|
Vitaminler
|
||
Folat
|
1 µg
|
<1%
|
Niasin
|
0.101 mg
|
1%
|
Pantotenik
asit
|
0.295 mg
|
6%
|
Piridoksin
|
0.057 mg
|
4%
|
Riboflavin
|
0.020 mg
|
2%
|
Tiamin
|
0.012 mg
|
1%
|
Vitamin A
|
60 IU
|
2%
|
Vitamin C
|
13.3 mg
|
22%
|
Vitamin E
|
1.20 mg
|
8%
|
Vitamin K
|
5.1 µg
|
4%
|
Elektrolitler
|
||
Sodyum
|
2 mg
|
0%
|
Potasyum
|
85 mg
|
2%
|
Mineraller
|
||
Kalsiyum
|
8 mg
|
1%
|
Bakır
|
0.061 mg
|
7%
|
Demir
|
0.25 mg
|
3%
|
Magnezyum
|
6 mg
|
1.5%
|
Manganez
|
0.360 mg
|
16%
|
Fosfor
|
13 mg
|
2%
|
Selenyum
|
0.1 µg
|
0%
|
Çinko
|
0.10 mg
|
1%
|
Bitkisel
Besinler
|
||
ß-karoten
|
36 µg
|
—
|
ß-kripto
ksantin
|
0 µg
|
—
|
Lutein-zeaksantin
|
91 µg
|
—
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder