Her gün belli porsiyonlarda alınan sebze meyveler, yemek öğünlerini düzenli
ve atlatmadan yapmak, kalbe ve mideye faydalı içecekler tüketmek, ayarında
tüketilen et ve süt ürünleri ile sigara, alkol ve diğer zararlı maddelerden
uzak durmak sağlıklı yaşamın yollarıdır. Bu yollardan biri de düzenli olarak
kuru yemiş tüketimidir. Dünyada çok çeşitli kuru yemişler bulunur. Bunlar
aslında çiğ olarak da tüketilmeye müsait iken kurutulup, kavrulup baharatlarda
ile tatlandırılarak harika birer ara öğün haline getirilirler. Ülkemizde çok
çeşitli kuru yemiş bulunur. Bunlardan biri de ”kaju”dur.
Kaju son yıllarda ülkemizde sıkça tüketilen kuru yemişlerden biridir.
Değişik şekli ve yer fıstığına benzer tadı ile özellikle alkol eşliğinde sıkça
tüketilen bir kuru yemiştir. Dünyada kaju meyvesi olarak bilinmesine rağmen
ülkemizde çoğu kişi adını pek bilmemektedir. Kuru yemişçilerde rastlandığında
ise mutlaka satın alınan ürünlerin başında gelir. Sade veya soslu olarak
satılan kaju hakkında bu yazıda size bilgiler vereceğiz.
Kaju Nedir?
Kaju fasulye benzeri bir çeşit meyvedir. Tadı çoğunlukla yer fıstığına
benzer. Hint fıstığı olarak adlandırılan kaju kavrulmamış sade hali açık sarı
renklidir. Kaju yağ oranı yüksek bir kuru yemiştir. İçerisinde insan vücuduna
faydalı birçok doğal yağ asidi bulunur. Bu yönü ile fındık badem gibi diğer
kuru yemişler ile yarışır. Hint fıstığı yani bizim bildiğimiz adı ile kaju
fıstığı vitamin ve mineraller açısında da oldukça zengin. Çocuklar, yaşlılar ve
diyet yapan kişiler için çok önemli bir atıştırmalık olarak görev yapar.
Kajunun ana vatanı Çin olduğuna dair söylentiler var. Fakat resmi
kaynaklardan bu iddia kanıtlanmamış. Kabul edilen kaynaklarda ise kajunun ana
vatanının Brezilya olduğu ve daha sonra Hindistan’da da yetiştirilerek tüm
dünyaya yayıldığı söylenir. Şu anda dünyada en çok üretiminin yapıldığı ve tüm
dünyaya ihracatını yapan ülke ise Hindistan’dır. Bu yüzdendir ki adı da Hint
fıstığı olarak bilinir. Kaju ; C, E, K – B6 ve B12 vitaminleri ile; tiamin,
niasin ve folatlarla magnezyum, demir, sodyum, potasyum gibi önemli
mineraller içerir.
Kaju Nasıl Tüketilir?
Kaju tropikal iklimde yetişen bir ağaç türü. Kaju ağacı kırmızı meyvelere
sahip. Bu meyveler olgunlaştıktan sonra toplanır ve kurutulmaya bırakılır.
Kurutulan kaju meyveleri kabuğundan ayrıştırılarak toplanır. Bu çekirdeklerin
içinde kajular bulunur. Her kaju meyvesinde farklı oranlarda kaju çekirdeği
bulunurken, kurutulan kaju çekirdekleri içinde bir tane kaju bulunur. Her
çekirdekte bir tane kaju bulunması ve kaju meyvesinin sadece tropikal iklimde
yetişip meyve vermesinden dolayı diğer kuru yemişlere göre kaju daha pahalı.
Kaju çekirdeğinden ayrıldıktan sonra kavrulur ve satışa hazırlanır. İsteğe göre
soslu veya baharatlı olarak da üretimi yapılır. Kuru yemiş satışı yapılan
yerlerden çiğ veya soslu olarak satın alabilirsiniz.
Kajunun Faydaları Nelerdir?
Atıştırmalıklar arasında farkını hemen belli eden kaju içerdiği zengin
mineral ve vitamin kaynağı ile sağlık açısından da diğerlerinden daha önde.
Kaju insan vücudundan üretilemeyen ve dışarıdan alınması önemli vitaminler olan
C, E, K – B6 ve B12 için önemli bir kaynak. Dışarıdan almamız gereken ve sinir
ve dolaşım sisteminde önemli rol oynayan minerallerden olan tiamin, niasin ve
folatlarla magnezyum, demir, sodyum, potasyum gibi mineralleri bulca
bulundurması sebebi ile kaju insan sağlığı için oldukça faydalı. Sadece sağlık
açısından değil birçok açıdan da yararlı olan kajunun faydalarını sizler için
sıraladık.
1. Kaju Doğal Antioksidandır
Kaju atıştırmalıklar arasında doğal antioksidana sahip olanlardan. Kajuda
bulunan magnezyum, selenyum mineraller antioksidan özelliği gösterdiği
için özellikle kalp sağlığı ve hücre yenilenmesinden büyük öneme sahip.
2. Kaju Safra Taşı Oluşumunu Önler
Yapılan araştırmalarda en az 3 tane kaju fıstığının günlük olarak
tüketiminde safra taşı oluşumunun % 25 oranında azaldığı sonucu elde edilmiş.
Bünyesinde bulunan vitaminler ile safra taşı oluşumuna engel olur.
3. Kalp Sağlığını Korur
Kaju fıstığı diğer fıstık ve fındıklar ile karşılaştırıldığında içerdiği
düşük yağ oranı ile kalp dostudur. Kajuda bulunan yağ türü kolestorele
etkilemiyor.
4. Kilo Vermede Yardımcıdır
Kaju diyet yapan kişilerin ara öğün olarak mutlaka tercih etmesi gereken
kuru yemişlerden biri. İçerdiği düşük yağ oranında dolayı tokluk hissi
verirken, diyetinizi de etkilemez. Bir kase yoğurt veya yulaf ezmesi ile
yaptığınız ara öğünde 5 adet kaju tüketmeniz diyetinizi daha sağlıklı hale
getirecektir.
5. Tansiyonu Dengeler
Kajuda birçok farklı mineral bulunur. Özellikle magnezyum açısından zengin
olan kaju yüksek tansiyon problemi yaşayan kişilerin tüketmesi gereken bir
yemiş. Magnezyumun kan basıncını dengeleme özelliğinden dolayı tansiyon
hastalarının sıkça tüketmesi önerilir.
6. Sinir Sistemi İçin Gereklidir
Sinir sistemi ve kasların gevşemesine yardımcı olan kaju; içerdiği magnezyum
ile kalsiyum gibi minerallerin sinir sistemine geçişini engeller. Aynı zamanda
bu kalsiyum mineralini kemiklere aktarılmasını sağlar. Bu sayede daha güçlü
kemiklere sahip olunur.
7. Saç Sağlığında 1 Numara
Kadın ve erkeklerin en büyük problemi olan saç dökülmelerinin önlenmesinde
oldukça etkili olan kaju içerdiği yoğun oranda bakır ile saç dökülmesini
engeller. Saç köklerini güçlendirirken, saçların da siyahlaşmasında etkilidir.
8. Kansere Karşı Kaju
Kaju fıstığında doğal olarak bulunan ”flavonlar” sayesinde kanser hücreleri
ve tümörlerin etkisini yok eder. Kanserden korunmak için kaju fıstığı oldukça
önemli bir yemiş. Aynı zamanda içerdiği yoğun oranda bakır mineralinden dolayı
da kolon kanserine karşı bizleri korur.
9. Diş Sağlığı İçin Gereklidir
Kaju içerdiği bol miktarda D vitamini ve Kalsiyum mineralinden dolayı
diş ve diş etleri üzerinde oldukça büyük etkiye sahiptir. Diş çürümesi ve
sararmasına karşı da engelleyici etkisi vardır.
10. UV Işınlarından Korur
Zaralı UV ışınlarının verdiği hasarı azaltırken makula dejenerasyonuna karşı
olumlu etkisi vardır.
11. Serbest Radikal Düşmanı
Radyasyon, nükleer etkiler ya da dış faktörlerden dolayı insan vücuduna
giren serbest radikallerin insan üzerindeki etkisini en aza indirir.
12. Regl Sancılarını Azaltır
İçerdiği magnezyum oranı ile regl dönemlerindeki sancılı ağrıları azaltır.
Regl gerginliği ve şişkinliğinin de ortadan kalkmasını sağlar.
13. Afrodizyak Etkisi Var
Kaju fıstığının içerdiği çinko minerali ile erkeklerde sperm sayısını
artırıyor. Aynı zamanda enerji vermesi yönü ile de güçlü bir afrodizyak olarak
biliniyor.
14. Şeker Hastalığını Önler
İçerdiği selenyum mineralinden dolayı şeker hastalığının oluşumunu önlemeye
çalışırken aynı zamanda şeker hastalığının etkilerini de azaltır.
15. Hazmı Kolaylaştırır
Mide asidine destek olan bazı mineralleri barındırdığından dolayı ara
öğünlerde yenene kaju kişilerde sindirimi kolaylaştırır ve yemeklerin kolay
hazmedilmesini sağlar.
Kaju Yağının Faydaları Nelerdir?
Kaju sadece bir atıştırmalık ya da kuru yemiş olarak kullanılmaz. İçerdiği
yoğun oranda vitamin ve mineralden olukça değerli olan ve yüksek yağ oranından
dolayı ise kaju fıstığının yağı çıkarılarak üretimi vardır. Kaju yağı
aktarlarda küçük tüplerde kullanıma uygun olarak satılıyor.
- Saçlardaki büyük bir problem olan kepek oluşumunu engeller ve saç derisini temizler.
- Cildimizdeki gözeneklerin ise açılmasını ve derinlemesine temizlenmesini sağlar.
- Kuru ciltlerin nemlendirilmesi için kullanılır.
- Kaju yağı ciltte bulunan akne ve sivilcelerinin oluşumunu engeller iken var olanların ise kurumasından etkilidir.
- Bolca E vitamini barındırmasından dolayı mantar hastalığına iyi gelir.
- Saç dökülmelerinde etkilidir. Haftada 1 defa saçınıza kaju yağı sürüp birkaç saat beklettikten sonra yıkadığınızda saç dökülmelerinin azaldığını göreceksiniz.
Saçkıran veya başka hastalıkla kaynaklı saç
dökülmelerinde oldukça etkilidir. Kaju yağını dökülen kısma sürdüğünüzde kısa
sürede yeni saçlar çıkacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder