Reyhan şerbeti özellikle Osmanlı döneminde oldukça
sık tüketilen ve misafirlere ikram edilen önemli bir ikramlıktır. Osmanlı
döneminde şerbet kültürünün ne kadar geliştiğini hepimiz biliyoruz. Bunun
yanı sıra reyhan şerbetinin bu şerbet kültüründe ayrı bir yeri vardır. Reyhan
şerbeti oldukça faydası olan aynı zamanda hoş tadı ile Osmanlı mutfağında
önemli bir yer kaplar. Osmanlı döneminde hemen hemen her yemekte kullanılan
reyhan özellikle rengi ile de girdiği yemeği içeceği de renklendiriyor. Bu
şerbet tarifinde diğer şerbetlerden farklı olarak hiç bir şekilde
tatlandırıcı veya renklendirici kullanmayacağız. Çünkü bu şerbete rengi veren
besin tam da adındaki gibi reyhandır. Hafif kızılımsı rengi ile de içenlerin
gözlerini de dolduracak reyhan şerbeti içerisindeki reyhanından dolayı
oldukça yararlıdır. Osmanlı döneminde ferah bir içecek olduğu kabul
görülürmüş ve bu nedenden dolayı da Osmanlı Döneminde ramazan ayında
susuzluğu gidersin ve susatmasın diye sahur sofralarından reyhan şerbeti
içilirmiş. Oradan günümüze kadar lezzetinden hiç bir şey kaybetmeyen reyhan
şerbeti yine yaz aylarının ferah içeceklerinden biri olmaya devam ediyor.
Diğer yararlarını da göz önünde bulunduracak olursak her mevsim bu reyhan
şerbetini tüketebilirsiniz.
İçenlerin hem göz zevkine de hem de damak zevkine
hitap edecek olan reyhan şerbeti tarifi yapımı oldukça basittir. Günümüzde
soğuk içecek denildiğinde aklımıza maalesef hemen asitli içecekler gelmekte.
Eğer sizlerin de alışkanlığında asitli içecekler var ise evinize reyhan
alarak bu alışkanlığa bir son verebilirsiniz. Özellikle çocukların severek
içeceği bu reyhan şerbeti çocuklarınızın yemeğinin yanında da ikram
ettiğinizde yemek hazmını da kolaylaştırarak çocuklarınızın sindiriminde
yardımcı olmaktadır. Reyhan şerbetine adını veren reyhan aynı zamanda
Osmanlı döneminde tabiblerin de kullandığı bir şifa verici bitkidir. Hemen
hemen her antibiyotik ilaç yapımında kullanılan reyhanın bu özelliği bu
şerbetin içerisinde de yer almaktadır. Oldukça faydalı olan reyhan şerbetini
içtiğiniz takdirde sizlerin de şifa bulacağını söyleyebiliriz. Oldukça şifalı
bir bitki olan reyhanı tek başına tüketemeyenler için reyhan şerbeti tarifi
oldukça cazip bir tarif olacaktır. Çocukların, misafirlerin oldukça seveceği
bu tarifi isterseniz soğuk isterseniz oda sıcaklığında bekleterek mevsimine
göre tüketebilirsiniz. Tarifimizdeki reyhan şerbetinin aynı zamanda suyundan
da faydalanmak amacıyla ve besin değerini kaybetmemesi için ayrıca
kaynatmayacağız. Bu şekilde içerisindeki mineralleri ve vitaminleri de
hapsetmiş olacağız. Haşlama yöntemi ile reyhanları haşlayıp suyundan da
faydalanacağız.
Reyhan
Şerbeti Nasıl Yapılır?
Malzemeler
- 1 demet reyhan
- 5-6 adet limon tuzu
- 6 su bardağı sıcak su
- 6 yemek kaşığı toz şeker
Hazırlanışı
- Taze olarak almış olduğunuz reyhanları güzelce yıkayın ve üzerindeki toprakları arındırın. Daha sonrasında üzerine önceden kaynattığınız sıcak suyu ve altı yemek kaşığı toz şekeri ve beş altı adet limon tuzunu üzerine ilave edin.
- Tüm malzemeleri koymuş olduğunuz kabın ağzını kapatın ve bir kenara koyun.
- Bir kenara koyup demlenmesini beklediğiniz reyhanı süzün ve suyunu dilerseniz soğuk dilerseniz ılık bir şekilde tüketebilirsiniz.
Reyhan
Şerbetinin Faydaları
Reyhan şerbetine adını veren reyhan önceden beri
alternatif tıbbın ilk zamanlarından bu yana sürekli olarak kullanılan ve
kullanıldıkça da faydası görülen bir bitki olmaya devam etmiştir. Reyhan
şerbetini özellikle ramazan ayından sahurda tükettiğiniz takdirde herhangi
bir susuzluk yaşamazsınız ve oruçlarınızı rahatlık ile tutabilirsiniz.
Elbette ki tek faydası sadece bu kadar ile sınırlı da değildir. Aynı zamanda
yapraklarındaki etken maddeler sebebi ile hafızayı keskinleştirir. Gelişim
çağındaki çocuklarınıza reyhanı daha eğlenceli bir şekilde yedirmek
istiyorsanız elbette ki sizler ile paylaştığımız tarif işinize yarayacaktır.
Aynı zamanda yeni çıkan reyhan toplanılıp demlendiğinde de yani şerbetin daha
sıcak halini düşünün bu şekilde tüketildiğinde de soğuk algınlığına ve gribe
karşı vücudunuzu koruyacaktır.
Reyhan oldukça ferah bir bitkidir. Girdiği yemeği
daha yumuşak daha lezzetli bir hale getirir. Ağızdaki herhangi bir
enfeksiyona karşı ağzınızı daha ferah tutacak ve antibiyotik etkisi ile
de ağzınızdaki enfeksiyonu iyileştirmeye çalışacaktır. Çeşitli karışımlar ile
hastalığa göre uygulanan reyhanın faydaları saymakla bitmez. Ancak sizlere bu
etkilerinden bahsetmemizin sebebi soğuk kış aylarında sık karşılaşılan
sorunları nasıl ortadan kaldıracağınız hakkında fikir sahibi olmanız. Reyhan
şerbetini; reyhan bitkisini tek başına tüketemeyen veya herhangi bir mide
bulantısı olan bir kişiye içirebilirsiniz. Reyhan bu şekilde
kullanıldığında mide bulantılarına ve ağrılarına da iyi gelmektedir.
Reyhan
Şerbetinin Zararları
Elbette her şeyin fazlası zarardır. Her şeyde olduğu
gibi reyhan şerbetinin fazlası da kişilerde istenmeyen sorunlara yol
açabilir. Sizlere bunlardan da bahsederek bu bilgileri de göz önünde
bulundurmanızı istedik. Reyhan şerbetini fazla tükettiğiniz takdirde neler
ile karşılaşacaksınız sizler ile paylaşalım. Reyhan yani bir diğer adı ile
fesleğen ile yapılan şerbetin fazla tüketilmesi durumunda fesleğenin yani
reyhanın içerisindeki estragol adı verilen bir maddeden fazlaca tüketeceğiniz
anlamına geliyor. Bu madde ise kanser tetikleyici bir madde olarak tıp
tarihine adını yazdıran bir maddedir. Bu nedenle fazla tüketilmesi durumunda
vücut fazla olan bu maddeyi bir süre sonra atamayarak depolamaya başlayacak
ve bu da kanser olma riskinizi artıracaktır. Fazla tüketilmesi durumunda
diğer bir zararı da hamilelerde görülmektedir. Hamileler için oldukça faydası
olan reyhan şerbeti fazla tüketildiği durumlarda elbette oldukça zararlı
olacaktır. Bu zararlardan en kolay hamile kadınlar etkilenmektedir. Mideleri
o dönemlerde daha hassas olan hamile kadınlar fazla tüketilmesi durumunda
midelerinde oldukça kalıcı bir bulantıya sebep olabilir. Bu nedenden dolayı
reyhan şerbeti tüketen hamile kadınların öncelikle uzman hekimlere
danışmaları gerekmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder