14 Haziran 2018 Perşembe

Hurma Sirkesi Tarifi


Hurma hem sağlıklı bir meyve çeşidi hem de dekoratif yapraklı bir palmiye türüdür. Diğer palmiye çeşitlerinde olduğu gibi tropikal, ılıman ve çöl ikliminin görüldüğü bölgelerde yetişmektedir. Hurma ağacı güneşi çok sever ve soğuktan asla hoşlanmaz. Aynı zamanda hurmada azot, potasyum, demir ve fosfor gibi birtakım mineraller yüksek oranda bulunmaktadır. Hurmanın içeriğinde insan vücudu için potansiyel olarak sağlıklı ve zengin hayati faydalar bulunmaktadır. Hurma şeker, protein, lif ve yağ hariç yaklaşık olarak on beş tane farklı mineral ve aynı zamanda B1, B2, C ve A vitaminlerini içermektedir. Dişlerin çürümesini engelleyen flor hurmanın içeriğinde bulunmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve kanserin ortaya çıkmasını engelleyen selenyum minerali hurmada bulunmaktadır.
Hurmanın içeriğinde bulunan A vitamini türlerinden biri olan dönüşen beta-karoteni sayesinde uzun süre hafıza kaybını önlemektedir. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonucunda beta-karoten maddesinin düzenli olarak tüketilmesi durumunda, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkma ihtimali olan hafıza kaybının engellendiği kanıtlanmıştır. Hurmada aynı zamanda yüksek bir orada lif bulunmaktadır. Yakın zamanda yapılan bir başka araştırmaya göre, hurmanın ana vatanı olan Suudi Arabistan halkı hurmayı düzenli olarak tüketmektedirler. Bu nedenle kanser ve kalp hastalıkları gibi önemli, ciddi hastalıklara yakalanma ihtimallerinin en az olduğu ortaya çıkmıştır. Yapılan bu araştırma ile yüksek lif oranına sahip olan hurmanın düzenli olarak tüketilmesi sonucunda kolon, göğüs ve rahim kanseri olma ihtimali en aza indirdiğini kanıtlamaktadır.
Hurma Sirkesi Nasıl Yapılır?
İnsan vücudunun her bir organı ve her bir dokusu için çok fazla yararı bulunan hurmanın aynı zamanda sirkesi de yapılmaktadır. Hurma sirkesinin de aynı diğer sirkeler gibi yapımı oldukça basittir. Hurma meyvesinden elde edilen sirkenin hafif ve hoş bir kokusu bulunmaktadır. Hurma sirkesi diğer sirke türlerine göre daha tatlı bir forma sahiptir. Hurma meyvesinin sayısız faydasının olması ile birlikte, sirke formu da birçok faydaya sahiptir. Mesela, hurma sirkesi cilde sürüldüğü zaman cildi besler ve aynı zamanda güzelleştirir. Cildin daha parlak bir görünüm kazanmasını sağlar. Hurma sirkesi ayrıca zihin yorgunluğuna da çok iyi gelmektedir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur ve ağız içerisinde çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkan yaraların iyileşmesi sağlamaktadır. Hurma sirkesinin ayrıca açık bulunan yaraların üzerine sürülmesi durumunda, yaraların daha çabuk iyileştiği gözlemlenmiştir.
Malzemeler 
  • yirmi ya da yirmi beş adet hurma
  • 1,5 litre su
Hazırlanışı 
  1. İlk olarak aktardan ya da marketten almış olduğunuz hurmaları iyice yıkayın.
  2. Temizlenen hurmaları büyük bir kavanozun içerisine koyun. Kavanozun dörtte biri hurma ile dolu olması gerekir. Bu ölçüye dikkat edin.
  3. Hurmalarla dolu olan kavanozun üzerine içme suyu ekleyin ama suyu kavanozun ağzına kadar doldurmayın. Belirli bir kısmın boş olması gerekir.
  4. Daha sonra kavanozun kapağına bir pamuklu bir tülbent ya da bez örtün.
  5. Kavanozu karanlık bir ortamda kırk gün boyunca bekletin.
  6. Kırk günün sonunda hurma sirkesi, diğer sirkelerde olduğu gibi oldukça keskin bir tada sahip olacaktır.
  7. Hurma sirkesinin üzerinde sirke sinekleri ya da sirke tortuları da oluşacaktır ama bu durum sirkenizin olduğunu gösterir.
  8. Hurma sirkesini tortullarından ayırmak için, süzün ve aynı kavanozu kullanarak ağzını sıkı bir şekilde kapatın. Karanlık bir yerde tekrar bekletmeye başlayın.
  9. Eğer hurma sirkesi istediğiniz oranda bir keskinliğe sahip değil ise, içerisine bir litreye bir çorba kaşığı organik bal ilave edin. Kavanozun ağzını sıkıca kapatarak, yine karanlık bir ortamda bekletmeye devam edin.
Hurma Nelere İyi Gelir?
Hurma meyvesi daha çok sıcak iklime sahip olan ülkelerde yetişmektedir. Hurma içeriğinde bulunan betakaroten maddesi açısından çok zengin bir besin kaynağıdır. Aynı zamanda betakaroten maddesi, insan vücudunda hücrelere saldırma ihtimali bulunan molekülleri tamamen kontrol altına almaktadır ve bununla beraber kanser önleyici bir özelliği bulunmaktadır. İnsan vücudu için gerekli olan antioksidan maddesi hurmada büyük bir oranda bulunmaktadır. Antioksidan maddesi kanser, damar tıkanıklığı ve aynı zamanda yaşlanmayı önleme gibi rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olmaktadır. Diğer meyveler depolanırken bozulma ihtimali bulunmaktadır ama hurmada böyle bir durum geçerli değildir. Hurma soğukta muhafaza edildiği zaman antioksidan maddesinin oranı tamamen artmaktadır.
Hurma kolesterole ve onunla birlikte damar sertliğine de çok iyi gelmektedir. Genel olarak çoğu insanda bulunan damar sertliği ve kolesterolün tedavisinde kullanılmaktadır. Düzenli olarak hurmanın tüketilmesi durumunda bu tür hastalıklara iyi gelme özelliği bulunmaktadır. Aynı zamanda insan vücudunda bulunan kan damarlarını yumuşatıcı bir etkisi bulunmaktadır. Özellikle çöl iklimine sahip olan Arap ülkelerinde yaşayanların düzenli olarak hurma tüketmesi sonucunda kolesterole, kalp damar hastalığına ve aynı zamanda kanser gibi ciddi bir hastalığa yakalanma ihtimali çok düşüktür.
Uzman doktorların yapmış olduğu birtakım araştırmalara göre hurmanın antiseptik gibi bir özelliği bulunmaktadır. Bu nedenle anne adayının doğumdan sonraki aşama olan loğusalık döneminde ortaya çıkan yaraları hızlı bir şekilde iyileştirmektedir. Aynı zamanda emziren anneler için sütü tamamen arttırmaktadır. Hurmanın içeriğinde bulunan potasyum minerali çocukların daha sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlamaktadır. Loğusa döneminde annenin hem kendisi hem de bebeği için düzenli olarak hurma tüketmesi gerekmektedir. Anne adayları doğum sırasında kan kaybı yaşanmaktadır ve kan kaybı vücut şekerinin düşmesine neden olmaktadır. Hurma insan vücuduna doğumda kaybedilen vücut şekerinin tekrar girişine yardımcı olmaktadır ve aynı zamanda bazı insanlarda meydana gelen yüksek tansiyonun düşmesini sağlamaktadır. Hurma; kalori oranının çok yüksek olması sebebi ile hastalıktan dolayı çok güçsüz bir hale gelmiş olan insanlar için çok faydalıdır. Hasta olan insanların tekrar güçlenmesi için ideal bir besin kaynağıdır. İnsan vücudunun sağlıklı olması ve enerji oranının yükselmesini sağlayan on adetten daha fazla bileşen içermektedir.

Hurma anne adaylarının doğum aşamasında rahim adalesini tamamen güçlendirmektedir. Bu özellik ise doğumu daha çok kolay hale getirmektedir. Hurmanın içeriğinde bulunan oksitosin maddesi, tıp alanında doğumu kolaylaştırmak amacı ile verilen bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Hurmanın içeriğinde bulunan oksitosin maddesinin doğumu kolaylaştırıcı bir özelliği bulunmaktadır. Oksitosin maddesi, beyinde salgılanan doğum sancılarının başlamasını sağlayan bir hormondur. Doğum öncesinde insan vücudunun tüm hazırlıkları oksitosin maddesi ile başlamaktadır. Bu maddenin etkisi ile ana rahminde ortaya çıkan kasılmaları ve bununla beraber doğumun başlamasını sağlamaktadır. Hurma içeriğinde bulunan oksitosin maddesi rahmi oluşturan kasların çok güçlü bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Hurmanın faydası sadece doğum anında gerçekleşmemektedir, aynı zamanda doğumdan sonra da anne sütünü arttırma özelliği bulunmaktadır. Hurmanın içeriğinde bulunan potasyum elementinin yüksek oranda olması sayesinde, bebeğin daha sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlamakta ve aynı zamanda hasta olmasını engellemektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder