Yaz gelmek üzere ve hepimiz daha sağlıklı beslenmeye
başladık. Bu yüzden de en çok başvurduğumuz yiyecekler sebze ve salatalar. Fakat
sürekli aynı salatayı ve salata sosunu yemek gerçekten de sıkıcı olabiliyor.
İşte bu nedenle size birbirinden lezzetli ve değişik salata sosları tarifleri
vereceğiz.
Sarımsak ve
otlu salata sosu
Malzemeler :
- ½ fincan elma sirkesi
- 1-2 yemek kaşığı dijon hardalı
- 3 diş doğranmış sarımsak
- Büyük birer çimdik tuz ve karabiber
- 2 çay kaşığı kuru bitki (isteğe göre çeşni, kekik, nane vb.)
- 1 ½ fincan sızma zeytinyağı
Hazırlanışı :
Zeytinyağı dışındaki bütün malzemeleri bir kavanoza
ekleyin ve çatalla iyice karıştırın. Üzerine zeytinyağını da ekleyin ve
kavanozun kapağını kapatın. Malzemeler ve zeytinyağı iyice karışana kadar
çalkalayın ve salatanızın
üzerine ekleyerek servis edin.
Ayran ve
dereotlu salata sosu
Malzemeler :
- ½ fincan ayran
- 1/3 fincan mayonez
- 2 yemek kaşığı doğranmış taze dereotu
- 2 yemek kaşığı doğranmış taze frenk soğanı
- 1 çay kaşığı tuz
- ¼ ya da ½ çay kaşığı sarımsak tozu
Hazırlanışı :
Ayran ve mayonezi beraber çırpın ve karıştırın. İçine
tuz, soğan ve dereotunu ekleyin. Daha sonra dilediğiniz kadar sarımsak tozu
ekleyin. Üzerini örterek en az 3 dakika soğumaya bırakın. Bu sosu maksimum 1
hafta bekleterek de kullanabilirsiniz.
Portakal ve
susamlı salata sosu
Malzemeler :
- 1 yemek kaşığı susam
- 2 yemek kaşığı pirinç sirkesi
- 1 yemek kaşığı konsantre portakal suyu
- 1 yemek kaşığı su
Hazırlanışı :
Fırını önceden 400 derecede ısıtın ve susamları hafif
kızartın. Blendırın
içine susamlarınızı koyun ve toz haline getirin. Toz olan
susamlarınızı diğer malzemelerle karıştırın.
Güneşte
kurutulmuş domatesli salata sosu
Malzemeler :
- 2 adet güneşte kurutulmuş domates (yarıya kesilmiş)
- 1 – ½ yemek kaşığı balzamik sirke
- 1 – ½ yemek kaşığı kırmızı şarap sirkesi
- ½ diş sarımsak (doğranmış ve ½ çay kaşığı tuz ile macun haline gelene kadar ezilmiş)
- 1/3 fincan zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı taze fesleğen yağrakları (doğranmış)
Hazırlanışı :
Bir tencereye 2 parmak su koyun ve domatesleri içine
atarak 3 dakika içten içe kaynatın.
Bir kasenin içinde domatesleri, sirkeleri ve sarımsak
macununu karıştırın. Üzerine zeytinyağı katın ve iyice çırpın. En son
fesleğenleri ekleyin.
Kişniş ve
yeşil limonlu sosu
Malzemeler :
- 1 adet jalapeno biberi (çekirdekleri çıkartılıp irikıyım doğranmış)
- 1 diş sarımsak
- ¾ çay kaşığı doğranmış taze zencefil kökü
- ¼ fincan yeşil limon (lime) suyu
- 1/3 fincan bal
- 2 çay kaşığı balzamik sirke
- ½ çay kaşığı tuz
- ¼ fincan kişniş yaprağı
- ½ fincan sızma zeytinyağı
Hazırlanışı :
Jalapeno biberini, sarımsağı ve zencefil kökünü
blendıra koyun ve biberler iyice doğranana kadar karıştırın.
İçine yeşil limon suyunu, balı, balzamik sirkeyi ve
tuzu ekleyin daha sonra da kişniş yapraklarını koyun ve biraz daha blendırı çalıştırın.
Daha sonra içine zeytinyağını da ekleyin ve sıvı bir
sos haline gelene kadar blendırı yine çalıştırın. Servise hazır.
Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder