Gülgillerden
yamuk ve dallı olan pembe ya da beyaz çiçekler açan ağacın meyvesine muşmula
adı verilir. Muşmula hafif mayhoş, biraz da tatlı, içerisinde tam beş çekirdek
bulunan yuvarlak bir meyvedir. Muşmula ceviz büyüklüğünde bir meyvedir. Dış
kabuğu içerisinde oranla biraz daha serttir. Ayrıca meyvenin üst kabuk kısmında
hafif tüylüdür. Üzerinde bulunan çıkıntılardan açılarak içerisinde bulunan
kısmı yenir. Muşmula genel olarak Karadeniz Bölgesinde bilinmektedir.
Muşmula Ereğli bölgesinde ise ”töngel” adı ile bilinmektedir. Töngel adı
ile bilinen muşmulanın farklı bölgelerde farklı çeşitleri de yetişebilmektedir.
Her ne kadar farklı cinslere sahip olsa bile muşmulanın her bölgede olan tadı
daima aynıdır.
Muşmula Meyvesinin Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Muşmula
meyvesinin tüketimi çok yaygın olmasa da muşmula oldukça önemli bir meyvedir.
Çünkü muşmula sağlığımız için oldukça önemli bir besindir. Sağlığımıza iyi
gelen bu muşmulanın faydaları çoktur. Pek çok hastalığın, rahatsızlığın şifalı
bitkilerden tedavileri mümkündür.
1. Muşmulanın Sindirim Sistemine Faydaları
Muşmulanın
faydalarını saymak gerekirse ilk olarak gösterilecek olan fayda sindirim
sistemine sağlayacak olduğu faydadır. Muşmula bağırsakların hareketlenmesini
sağlar. Sindirimi kolaylaştırır. Muşmulanın içerisinde bol miktarda C vitamini
bulunur. Bu C vitamini içeren meyve sindirim sisteminin tüm organlarını iyi bir
şekilde korumaktadır. Yediğiniz besinleri daha kolay şekilde sindirmek
isterseniz mutlaka muşmula tüketiminizi artırmanız gerekir.
2. Böbrek Taşı Oluşumunu Engeller
Muşmulanın
sindirime sağladığı faydanın yanında böbreklere de ne kadar iyi geldiği
bilinmektedir. Böbrek hastalıklarının ilk olarak doğal tedavisi gün içerisinde
çok fazla su içmektir. Su içmek böbreklerin daha hızlı çalışmasını sağlar.
Böylece böbreklerimizi kısa sürede temizleyebiliriz. Böbreklerimizin
temizliğini sağlayabilmek için aynı zamanda muşmula yaprağını kaynatıp
içebiliriz. Bu şekilde muşmula yaprağının kaynatıp içilmesi böbrek sorunlarını
çözer. Pek çok sağlık uzmanı doktorlar da bu tavsiyeyi verirler. Böbrek sorunu
yaşayan kişiler üç günde bir kez bu muşmula yaprağı kaynatılmasını
tüketebilirler.
Böbreklere
iyi gelen bu faydaların yanında aynı zamanda muşmula düzenli olarak tüketildiği
zaman böbreklerimizde meydana gelen iltihaptan da korur. Muşmula çayı tüm
böbrek iltihaplarının oluşumunu önler. Diğer böbrek iltihap ve de bağırsaklarda
meydana gelen pek çok enfeksiyonların oluşumunun işte bu şekilde önlenebilir.
3. Kan Dolaşım Hızını Arttırır
Yediğimiz
besinlerin yararlı kısımları kanımıza karışır. Kanımıza karışan bu faydaları
değerler kan dolaşımını sağlar. Bu sayede metabolizmamız da çalışmış olur.
Gerçekleştirilen bazı işlemler sonucunda bu kan dolaşımı bizlerin eline bağlı
olarak hızlandırılabilir. Diğer yandan metabolizma hızlanarak da kan
dolaşımının hızı korunabilir. Bizlerin sahip olduğu pek çok çeşit sonucunda
doğal bitkiler kan dolaşımını hızlandırabilir. Bu doğal bitkilerin en şifalısı
olan muşmula kan dolaşımını hızlandırmakla kalmayıp tüm vücudun toksinlerden
arınmasını sağlar. Temizlenen vücut sonucunda metabolizmamız daha hızlı
çalışmaya başlar.
4. Sinir Sistemi İçin Çok Faydalı
Düzenli
olarak bir kişinin muşmula tüketmesi çeşitli faydalı minerallerin alımını
sağlar. Örneğin merkezi sinir sisteminin çalışmasını ve de yatışmasını sağlayan
muşmula beyin içinde çok gereklidir. Kan dolaşımını hızlandırarak da aynı
şekilde beyine daha fazla oksijen gitmesini sağlayabiliriz. Bu da sinir sistemi
için oldukça faydalıdır.
5. Kilo Vermek İçin Etkili Çözüm
Yaz aylarına
doğru kilo vermek isteyen insanların sayısı daha da artacaktır. Yazın mayo
ve bikinilerin içerisinde fit bir vücuda sahip olunabilmesi için spor
önemlidir. Bir de sporun yanında tüketilen besinler de çok önemlidir. Sağlıklı
beslenmek için alınan meyve ve de sebzelerin faydalarının olması gerekir.
Muşmula bu yönden oldukça zengin bir meyvedir. Zayıflamak isteyen kişiler bol
miktarda muşmula tüketmelidir. Bağırsak hareketlerini de arttırdığı için
kişinin kısa sürede kilo kaybetmesini sağlar. Bu özelliğin sayesinde kişiler
çok kez muşmula tüketimini arttırmak ister. Muşmula hoşafı adı ile bilinen bu
hafif tatlı besin içerdiği su bakımından zayıflamak isteyenler için birebirdir.
Vücudumuzun su kaybını önleyen bu muşmula hoşafını sık sık tüketmek ise kısa
sürede kilo vermemizi sağlayacaktır.
6. Hastalıklara Karşı Enerji Deposu
Muşmula pek
çok hastalıktan ve de diğer pek çok rahatsızlıktan korunmamız için
tüketilebilecek en önemli besinlerden biridir. Muşmula sayesinde bizler daha
dirençli bir vücuda sahip olabiliriz. Muşmula aynı zamanda kişiye bir zinde
kalma hissi verir. İçerisinde bulunan vitaminler kişiye enerji ve de güç verir.
Hastalıklara karşı savaşma direnci sağlayan bu muşmula sizlerin de bildiği
üzere her derde devadır. Eğer muşmulayı tatlı olarak tüketirseniz vücudunuzun
soğuklara karşı daha da kuvvetli olduğunu görürsünüz. Böylelikle hasta
olmaktan, halsiz olmaktan da kurtulmuş olursunuz. Eğer her sabah uyandığınızda
muşmula yerseniz sabah itibari ile güne daha canlı başlarsınız. Doğal vitamin
deposu olan bu muşmula güç içerisinde daha dinamik, daha enerjik olmanızı
sağlayacaktır. Bunun nedeni de muşmulanın enerji verici nitelikte
olmasındandır. Stresli günlerde muşmula tüketimi rahatlamanızı, daha sağlıklı
bir kafaya sahip olmanızı sağlayacaktır. Böyle günlerde mutlaka muşmula
tüketmeyi unutmamalısınız.
7. Eklem, Kas Rahatsızlıkları
Yaşlıların
yapacak oldukları en basit bazı hareketler artık onlara çok zor gelebilir.
Yürümek, kolları hareket ettirmek bir hayli zor bir işlem olabilir. Bu nedenle
de kas ve eklemlerin hareketini asla bırakmamamız gerekir. Ancak ne yazık ki
elimizde olmadan yaşlanınca bu tür hareketleri daha da kısıtlamaya başlarız. Bu
da eklem ve kas ağrılarına yol açar. Yaşlıların her gün tüketecek oldukları
muşmula onların kas ve eklem ağrılarının azalmasını sağlar. Bu nedenle de kas
ağrılarının çözümlenebilmesi için muşmula meyvesini düzenli olarak
tüketebiliriz. Aynı zamanda da muşmula romatizma hastaları için de çok
faydalıdır. Diz kapaklarında, bacaklarında romatizma olan hastalar muşmula
tüketimini kesinlikle unutmamalıdır.
8. Diyabet Hastalarının Dikkatine
Diyabet
artık çocuk, yaşlı, genç dinlemeden çok kişinin ortak bir hastalığı haline
gelmiştir. Şeker tüketiminin kontrol edilmesi bu hastalık ile mücadele eden
kişiler için oldukça önemlidir. Diyabet rahatsızlığından korunmak için
kişilerin yapacak oldukları beslenmeler de bir hayli önemlidir. Diyabet
rahatsızlıkları için muşmula oldukça faydalıdır. Şeker hastası olan
çocuklarınıza yedirecek olduğunuz muşmula oldukça faydalı olur. Zaten pek çok
sağlık alanında yapılan çalışmalar sonucunda da uzman doktorlarca yapılan
araştırmaların sonucunda muşmulanın içerisinde bulunan besin değerlerini ne
kadar iyi koruduğu söylenmektedir. Bu nedenle düzenli olarak olmasa da
belirli aralıklarla muşmula tüketimini atlamamamız gerekir.
Muşmula Meyvesinin Tüketim Çeşitleri
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder