16 Mayıs 2015 Cumartesi

Hint Usulü bol baharatlı mercimek çorbası

Hint usulü mercimek çorbası, Doğu’nun baharatlı hikmetini Batı’nın ölçülü rasyonelliğiyle buluşturan bir sentezdir. Köri, kimyon, kişniş ve zerdeçal gibi baharatlar, yalnızca aromatik öğeler değil, aynı zamanda birer epistemolojik çağrıdır; duyunun sınırlarını zorlayan, belleği harekete geçiren, geçmişin izlerini bugünün tadında yeniden kuran simgesel araçlardır. Bu bağlamda yemek, yalnızca bir tüketim değil, bir anlam üretimidir. Her karıştırma, her soteleme, her kaynatma, insanın doğayla kurduğu kadim diyalogun yeniden sahnelenmesidir — bir tür gastronomik hermenötiğin icrasıdır.

Bu tarifteki kırmızı mercimek, hem maddi hem de metaforik bir merkezdir. Mercimek, doğanın en sade ama en derinlikli armağanlarından biridir; pişerken çözülür, dağılır, ama özünü kaybetmez. Tıpkı insanın zamanla yumuşayan, ama özünden taviz vermeyen içsel yapısı gibi. Hindistan cevizi sütüyle buluştuğunda, bu çorba yalnızca bir lezzet değil, bir uzlaşmadır: sert ile yumuşak, baharatlı ile tatlı, Doğu ile Batı arasında kurulan bir barış antlaşması. Bu anlamda, tarifin kendisi bir tür kültürel diyalogdur; farklılıkların bir potada eridiği, çokluğun birliğe dönüştüğü bir varoluş pratiği.

Bu çorba yalnızca bir öğün değil, bir düşünme biçimidir. Tabağa konan her kaşık, insanın doğayla, kültürle ve kendi iç dünyasıyla kurduğu ilişkinin bir izdüşümüdür. Limonun asidik dokunuşu, hayatın keskinliğini; defne yaprağının aromatik gölgesi, geçmişin silinmeyen izlerini; taze kişnişin yeşil ferahlığı ise umudun ve yenilenmenin simgesini taşır. Bu çorba, yalnızca açlığı bastırmaz; aynı zamanda anlamı çağırır, belleği uyandırır, insanı kendine ve ötekine dair düşünmeye davet eder. Çünkü bazen bir tarif, bir metinden daha çok şey anlatır.
 
Malzemeler

4 kişilik

4 çorba kaşığı (60 ml) sıvı yağ
1 adet büyük soğan, küçük küpler şeklinde doğranmış
1 adet havuç, küçük küpler şeklinde doğranmış
½ adet Meksika biberi, ince doğranmış
2 diş sarımsak, ince doğranmış
1 tatlı kaşığı (5 ml) taze zencefil, rendelenmiş
1 adet Granny Smith elma, küçük küpler şeklinde doğranmış
100 gr. domates, konkase
1,5 tatlı kaşığı (7,5 ml) köri
½ tatlı kaşığı (2,5 ml) kimyon
¼ tatlı kaşığı (1,25 ml) toz kişniş
¼ tatlı kaşığı (1,25 ml) tatlı kırmızı biber
¼ tatlı kaşığı (1,25 ml) zerdeçal
1 adet defne yaprağı
1 su bardağı (250 ml) kırmızı mercimek
6 su bardağı (1500 ml) tavuk suyu
2/3 su bardağı (180 ml) Hindistan cevizi sütü
Tuz
Taze çekilmiş karabiber
Limon dilimleri

Hazırlanışı

Orta boy bir tencerede, orta ateşte sıvı yağda soğanları 7-8 dakika soteleyin. Havucu ekleyip 3-4 dakika sotelemeye devam edin. Sarımsak, Meksika biberi ve zencefili ekleyip 1 dakika kadar soteledikten sonra elma, domates, köri, kimyon, kişniş, toz-tatlı kırmızı biber, defne yaprağı ve zerdeçalı da ekleyip 1 dakika daha soteleyin. Mercimek ve tavuk suyunu ilave edin karışım kaynama noktasına ulaşana kadar pişirin. Kısık ateşte, mercimekler iyice yumuşayana kadar 20-25 dakika pişirmeye devam edin. Defne yaprağını alıp çorbayı el blender’ı ile püre haline getirin. Hindistan cevizi sütünü ekleyip karışıma yedirin. Tuz ve taze çekilmiş karabiber ile tatlandırın. Hint Usulü Mercimek çorbasını taze kişniş ile süsleyip limon dilimleri ile servis edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder