-Diş ağrılarında, 2-3 yaprağını sirke ile kaynatıp dişe gargara yapıldığı taktirde ağrıları dindirmeye yardımcı olur.
-Mikrop öldürücü özelliği vardır.
-İdrar söktürücüdür.
- Kadın hastalıklarından adetin düzenlenmesinde etkilidir.
-İştahı açar ve hazmı kolaylaştırır.
-Sindirimi kolaylaştırır.
-Romatizmal ağrıları giderir.
-Terletici özelliği vardır.
-Ateş düşürücüdür.
-Her türlü zehirli hayvan ısırığı, arı sokmasında yararlıdır.
-Soğuk algınlığı ve gribe karşı birebirdir.
- Bedeni uyarır zindeleştirir.
-Spazm çözücüdür.
Defne yaprağının zararları:
-Hamilelerin kullanması sakıncalıdır.
-Defne yaprağı alerjiye sebep olabilir.
-Zehirli defne türleri de olduğu için hangi türün kullanıldığına dikkat edilmelidir.
Defne yaprağının kullanım alanları:
-Anjin, ağız ve yaraları için 4 bardak suya 5 yaprak konur. 3-4 dakika kaynatılır. 5-10 dakika demlendirilir. Gargara yapılır, sinüzit ağrılarının bulunduğu yere kompres yapılır.
-Defne sabunu saç dökülmesini engeller. Deri mantarlarında etkilidir.
-Hazmettirici ve uyku için 3 bardak suya 2 yaprak konur 3 dakika kaynatılır. Akşam yemeğinden sonra 1 fincan içilir.
-10 gr defne tohumları balla macun yapılır. Kaşık kaşık yenir. Baş ağrısına, romatizmaya nefes darlığına iyi gelir.
- Defne, aromatik bir bitkidir. Kokusu çok hoştur. Defne yaprağı yemeklere lezzet verir. Defne yağı, parfüm sanayisinde kullanılır.
- Et ya da balık pişirirken tencerenin içine iki adet defne yaprağı attığınızda, yemeğiniz bambaşka bir lezzet kazanır. Ayrıca 2-3 günlük balıkların bayatlığını alır.
- Tavuk, hindi ya da et haşladığınız tencereye iki tane defne yaprağı attığınızda tadı daha lezzetli olacaktır.
- Bir-iki adet taze defne yaprağı fasulye, mercimek, nohut, pirinç gibi kuru yiyeceklerin içine konursa onların kurtlanmalarını önler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder