Beyaz şarap, adının tam tersine, beyaz olmaktan çok
uzak olan, kimi zaman açık sarı, kimi zaman çok daha koyu altın sarısı
renklerine sahip bir alkollü içkidir. Beyaz şarabın rengini belirleyen şarabın
yapımında kullanılan üzümlerin çeşitleri ya da içine katılan diğer şeylerdir.
Beyaz şarap, üzüm suyu ve yeşil üzüm çeşitlerinin kabuklarından yapılır.
Beyaz şarap
türleri
Beyaz şarap söz konusu aldığında en önemli 8 marka
şunlardır; Chardonnay, Sauvignon Blanc Riesling,
Gewurztraminer, Pinot Gris or Pinot Grigio, Semillon, Viognier
ve Chenin Blanc.
Ne zaman
beyaz şarap içmeli?
Beyaz şarap hafif gövdeli, orta gövdeli ya da gövdeli
olarak 3’e ayrılır ve bunu, yapımda kullanılan üzümler ve içinde kullanılan alkolün
yapısı belirler. Riesling daha hafif gövdeli bir şarapken, Sauvignon Blancs,
son derece popüler, orta gövdeli bir şaraptır. Chardonnay ise klasik bir
gövdeli beyaz şaraptır. Şarabın içindeki alkol oranı %8 ila %14 arasında
değişiklik gösterebilir. Hafif şaraplar daha çok öğle yemeklerinde,
atıştırmalıklarda ya da aperatif alınırken tercih edilir. Daha gövdeli şaraplar
ise daha ağır yemekler için uygundur. Klasik ‘’beyaz şarap beyaz ete uygundur’’
inanışı genellikle doğrudur. Beyaz şarabın asiditesi onu yemekle içilen ideal şarap yapmaktadır. Aynı
zamanda tazeleyici yapısı da çok tercih edilmesine neden olmaktadır.
Beyaz
şarapta kadeh seçimi
Beyaz şarabın kendine özgü kadehi vardır ve kırmızı şarabınkinden farklıdır. Beyaz şarabı daha dar, konik uçlu kadehte
servis etmek aromasını daha da konsantre hale getirir. Beyaz şarabı oda
ısısında servis etmek, alkolünün aromasının önüne geçmesine neden olur, çok
soğuk servis edilen beyaz şarapta ise şarabın notaları örtülür. Bu nedenle
beyaz şarabın ideal servis ısısı 7-10 derecedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder