Günümüzde
artık birçok besin ve gıdanın değerlerinin kaybolduğunu gözlemlesek de yine bir
türlü yemekten kendimizi alıkoyamadığımız besin ve gıda ürünleri vardır. Bu
ürünlerin başında ise mutlaka ekmek gelmektedir. Kimi uzmanlara göre ekmek
oldukça faydalı olsa da kimine göre de uzak durulması gereken üç beyazdan yani
tehlikeli gıdalar arasında yer almaktadır. Ancak bilimsel olarak olaya
bakıldığı zaman ekmeği değerli kılan mayalanması sırasında meydana gelen yararlı
bakterilerin ekmeğe besinsel değer kazandırması ve vücudumuz için gerekli olan
vitaminlerin oluşmasını sağlamasıdır. Ancak artık günümüzde ekmek üretimlerinin
pek sağlıklı olmadığı ya da ekmeğin içerisinde oluşan bakterilerin
öldürülmesine sebep olan diğer etken maddelerin çokça koyulduğu iddia edilmekte
ve geriye de ekmeğin beyaz unundan başka bir niteliği kalmamaktadır. Durum
böyle olunca uzak durulması gereken üç beyazın arasında yer alması içten bile
değil ancak artık günümüzde bir taraftan organik beslenmeye dair oldukça büyük
bir yönelim ve teşvik vardır. İnsanlar bu teşvikten yararlanarak büyük
şehirlerin yoruculuğu ve yapaylığından sıkılarak doğaya döndü veya hala dönmeye
çalışıyor diyebiliriz. Artık evde ekmek yapmak ekmeğin o eski yararlı niteliklerini
tekrar kazandırmamıza sebep oluyor. Bu organik yaşama aynı zamanda teknoloji de
yardımcı olmaktadır. Evde ekmek yapmak için üretilen olağanüstü teknolojik
cihazlar da evinde kendi ekmeğini kendisi yapmak isteyenlere yardımcı
olmaktadır. Böylelikle bu faydalı besin içerisindeki bakterilerine ihtiyacımız
olduğu besine diğer yararlı gıdaları da ekleyip zenginleştirebiliriz.
Örneğin
patates. Özellikle çocukların kızartmasına bayılarak yediği bu patatesin
haşlanmış halini daha çekici bir hale getirerek çocuklarınıza hiç belli etmeden
onların tüketmesini sağlayabilirsiniz. Nasıl mı? Yapacağınız o lezzetli
ekmeğin içerisine aynı zamanda bir de patatesin haşlanmış halini eklediğinizi
düşünün. Hiç de kötü bir fikre benzemiyor değil mi? Oldukça yararlı olan
patates günümüzde hala en çok tüketilen sebzelerden biridir. Her halini
tükettiğimiz patateslerin en çok kızarmış halini sevsek de aslında vitaminin
kabuğunda olduğunu biliyor muydunuz ? Evet büyüklerimizin soyma onu vitamini
kabuğunda dedikleri kadar var. Patatesin sindirim, sinir, dolaşım , boşaltım
sisteminde oldukça büyük ve önemli yararları vardır. Bu besin ancak topraktan
beslenen besinler arasında olduğu için dolayısı ile dış kabuğu oldukça
yararlıdır. Patatesleri haşlamak istediğiniz zamanlarda patatesi kabuğu ile
beraber tencereye koyun ve pek fazla suda tutmamaya özen gösterin. Ancak bizim
sizlere tavsiyemiz patatesi olduğu gibi fırına atmak ve fırında da piştiği
kadar bekletmek ve kabuğu ile tüketmeniz. Ancak bu tarifimiz sizlerin patatesin
içerisindeki mineral ve vitaminlerden yararlanmanızı sağlayacak ve bunu bir de
ekmek ile birleşerek daha doyurucu ve lezzetli bir hale dönüştürecek. Patatesli
ekmek tarifi sizlerin de aynı zamanda çocuklarında oldukça sevdiği ve beğendiği
bir tariftir.
Patatesli Ekmek Nasıl Yapılır?
Malzemeler
- 3+1/4 su bardağı buğday unu
- 1 Orta boy yemeklik patates
- 1,5 su bardağı kuru maya
- 1 su bardağı su ve patates haşlama suyu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yumurta
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı
- Orta boy yemeklik patatesi alın ve öncelikle soyun. Daha sonrasında küp küp olacak şekilde doğrayın. Ardından doğramış olduğunuz küp küp patatesleri orta boy bir tencere içerisine alın.
- Daha sonrasında bu tencerenin içerisine malzeme listesinde belirtildiği kadar suyu ilave edin. Patateslerin iyice haşlanıp haşlanmadığını kontrol edin. Kontrol ettiğiniz patateslerin haşlandığından emin olduktan sonra bir çatal yardımı ile patatesleri püre kıvamına gelinceye dek ezin.
- Tencerede kalan haşlama suyundan ekmek hamuruna ilave etmek üzere yarım su bardağı kadar haşlama suyunu ayırın.
- Başka bir karıştırma kabı alın ve bu karıştırma kabının içerisine de un tuz ve kuru mayayı belirttiğimiz ölçülerde bu karışım kabının içerisine ilave edin. Ardından bu malzemeleri karıştırın.
- Daha sonrasında ezdiğiniz ve püre haline getirdiğiniz patatesleri bu kabın içerisine alın. Sonrasından malzeme listesinde belirtilen kadar zeytinyağını, yumurtayı, suyu ve son olarak da yarım su bardağı kadar ayırmış olduğunuz haşlama suyunu bu ekmek ununun içerisine ilave edin.
- Tüm malzemeleri koyduğunuzdan emin olduktan sonra tüm malzemeler birbirleri ile harmanlanıncaya kadar karışımı yoğurun ve biraz ele yapışan bir hamur kıvamına gelinceye dek yoğurma işlemine devam edin.
- Kıvamından emin olduğunuz hamurun üzerine nemli bir bez örtün ve yaklaşık iki saat kadar hamurunuzun mayalanması için bir kenarda bekletin. Bekleyen hamurları 10- 12 eşit parçaya yani bezeye bölün.
- Ayırmış olduğunuz bu bezeleri eliniz ile yuvarlak oluncaya dek yuvarlayın ve daha önceden yağlamış olduğunuz ya da bir yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine bu bezeleri dizin. Önceden ısıtmış olduğunuz 200 dereceli fırına tepsiyi sürün. Yaklaşık 30 dakika kadar pişmeye bırakın.
Patatesli Ekmeğin Faydaları Nelerdir?
Buna ayrı ayrı cevap verecek olursak ekmeğin
içerisindeki yararlı bakteriler bizlerin sindirim sistemindeki kolaylığı
sağlayan bakterilerdir. Bu nedenden dolayı oldukça önemli olan ekmeğin besin
değerlerinin kaybedilmemesi gerekmektedir. Buna göre bir ölçüm yapılması
gereken ekmeğin en sağlıklısı evde kendi yapmış olduğunuz ekmeklerdir. Bu
ekmekleri daha lezzetli bir hale getirmek ve besin değerini artırarak daha
vitaminli mineralli bir besin tüketmek ise oldukça cazip geliyor. İşte patates
tam da bu esnada sizlere yardımcı oluyor. Patates içerisinde barındırdığı
madensel tuz nedeni ile vücudumuzun günlük olarak ihtiyaç duyduğu ve
depolayamadığı tuzların ve vitaminlerin karşılanmasına sebep oluyor. Bu
nedenden dolayı günlük enerji verimin artıran bir besin diyebiliriz.
Yapısındaki karbonhidrattan dolayı oldukça enerji veren bir besindir. Güzel ve
yararlı tok tutan nadir besinlerden de biridir. Madensel tuzları barındırması
sebebi ile sinir sistemini doğrudan yararlı bir şekilde etkileyen patates aynı
zamanda içerdiği B vitamini sayesinde de sindirim organlarının hepsine olumlu
bir etkide bulunmaktadır. Ancak patatesler içerisinde K vitamini içermesi
sebebi ile de güneş ışığından olumsuz etkilenmektedirler. Bu nedenden dolayı
patatesleri güneş görmeyen bir yerde muhafaza etmenizde yarar vardır. Bu iki
mucizevi besinleri bir araya getiren tarifi sizler ile paylaşarak sizlerin bu
eşsiz lezzetten faydalanmasını sağladık
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder