İncir, yaz aylarında ağaçlarda yetişen bir meyve
çeşididir. Yaz aylarının binbir meyvelerinden biri olan incir sıcak bölgelerde
yetişir. Dışında yeşil bir kabuğu vardır. Bu yeşil kabuk soyularak içerisinden
açılan meyve yenir. İncir ağaçları ortalama 20-25 metre kadar uzamaktadır.
Uzayan bu incir ağaçları olgunluğa eriştiğinde meyve vermeye başlar. Uzun
yıllar da bu incir ağaçları hayatta kalır. Verdiği incirler de ağaçtan ağaca
değişiklik gösterebilir. Örneğin bir ağacın incirinin içi sarı olabilirken
diğer ağacın inciri kırmızı renkte olabilir. Güz inciri olarak da adlandırılan
farklı bir türde incir de vardır.
Yaz aylarının sonuna doğru incirler yetişir ve
dalından koparılarak yenebilir. Farklı yörelerde incire yemiş adı da
verilmektedir. Fakat genel olarak kurutulmuş incire yemiş denmektedir. İncir o
kadar faydalıdır ki kış aylarında da yenebilmek için kurutulur ve saklanır.
Kurutularak saklanan bu incir artık kararmaya başlar. Yaz aylarındaki halinden
eser kalmaz. Kurutulmuş incir ve normal zamanında yetişen incirin tek ortak
noktası içerisinde bulunan küçük küçük toplardır. Hem lezzetlli hem de
yemesi eğlenceli olan bu incirlerin tüketilmesi çok önemlidir. Çünkü incir
faydaları insan sağlığı için çok gereklidir. İncir faydalarından yararlanmak
isteyenler mutlaka yaz kış inciri tüketmelidirler.
İncirin
Sağlık Açısından Faydaları
Doğada bulunan her meyve insan sağlığı için çok
yararlıdır. Bu nedenle insanlar her meyveden tüketmeli, yedikleri besinlerin
değerlerine dikkat etmelidir. Her mevsim yetişen meyve ve sebzelerin
kendilerine göre çok yararları vardır. Aslında insanlar da bu meyve ve
sebzeleri yeteri kadar tüketirlerse sağlık açısından bir problemleri kalmaz. Bu
nedenle doğada bulunan her besinden yeteri kadar almalıyız. İncir faydaları da
hastalıklar için doğal çözümler üretmektedir. İnsanlar da incir faydalarını
öğrenecek daha çok bu meyveden tüketmek isteyecektir.
1. Fazla
Kilolardan Kurtulmak İçin Tüketilebilir
Sağlık açısından yenilmesi gereken o kadar çok besin
varken insanların çoğu bunun farkında bile değildir. Günümüzde kilo vermek
isteyen insanlar farklı farklı diyet programlarını uygularken asıl tüketmesi
gereken besinleri unutmaktadır. Bu nedenle de yanı başında olan meyvelerin
aslında kendi amaçları için ne kadar yararlı olduğunu unuturlar. İncir
faydaları aslında kilo vermek isteyenler için birebirdir. Çünkü incir lifli bir
besindir. Lifli besinler insanların midelerinde daha kolay tokluk hissi sağlar.
Sağladığı bu tokluk hissinden dolayı da düzenli olarak tüketilen incir
insanların zayıflamalarını kolaylaştırır. Zayıflamak isteyen insanların da
tatlı olarak bazı gıdaları almaları gerekir. Bu noktada kullanacak olduğu diyet
listelerinde herhangi bir tatlı yoktur. Tatlı besinler vücutta uzun zaman
boyunca kaldığı için kilo verme aşamasında insanların yemesi için önerilmez.
Ancak vücudumuzun da tatlıya ihtiyacı vardır. Herkes de zaman zaman bu tatlı
yeme isteği meydana gelmektedir. Bu nefsin körelmesi için en azından sağlıklı
tatlılar tüketilebilir. İçerdiği besin değeri ile liflere sahip olan ve de
ağızda tatlı bir tat bırakan incir tüketilerek insanlar tatlı ihtiyaçlarını bu
şekilde alabilirler. İncir tüketerek hem tatlı ihtiyaçlarını alabilir, hem de
zayıflamak için incir faydalarından yararlanabilirler.
2. Kalp ve
Damar Hastalıklarına İyi Gelir
Günümüzde yaygın olarak duyduğumuz rahatsızlıklardan
biri de kalp ve damar hastalıklarıdır. Bu hastalığın tespit edilmesi sonucunda
insanlar yedikleri besinlere çok dikkat etmelidir. Çünkü kalp ve damar yolu
tıkanıklığı insanlarda olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Alkol ve sigara
kullanımını hayatımızdan tamamen kaldırmamız gerekir.
Doğada bulunan binlerce şifalı meyve ve sebze vardır.
Her birinin farklı farklı faydası olduğu gibi kalp ve damar hastaları için de
incir tavsiye edilebilir. Çünkü incirin kalbe sağladığı farklı yararlar vardır.
Kalp ritmini düzenleyici etkileri ile de incir sık sık tüketilmelidir. Çünkü
incir vücuttaki yağ oranını dengelemektedir. Bu denge kalp açısından çok
önemlidir. Yenilen besinler çok yağlı ve zararlı olursa kalp ve damar yolları
büyük zarar görür. Bu zararı görmesinden korumak için de incir tüketilebilir.
Yağ oranını dengeleyerek insanların olası bir kalp krizi riskinin de önüne geçtiği
için yaz ve güz aylarında tüketebildikleri kadar inciri yiyebilirler. Bunun
dışında da kalp ve damar hastalarının kış aylarında da kuru inciri tüketmeleri
gerekmektedir. Çünkü onların sağlığı için aslında kuru incir çok daha
faydalıdır.
3. Kan
Şekerini Dengeler
Kanımızdaki glikoz oranı yediğimiz besinlere göre sık
sık değişikliğe uğrar. Bunun asıl nedeni de glikozun hemen hemen her besinde
olmasıdır. Bizlerin farkına bile varmadığı pek çok besinlerde aslında glikoz
vardır. Yediğimiz ekmeklerde bile çok fazla glikoz olduğu için insan vücudunun
ekstra olarak şeker kullanmasına gerek yoktur. Ancak günümüzde ne yazık ki
tatlı ve şeker alımı çok fazladır. Kan değerleri ölçüldüğü zaman kanında şeker
oranı fazla çıkan insanlar şeker hastalığına yakalanan insanlardır. Bunun
yanında kandaki şeker oranı düşük olan insanlar da şeker hastalığı olarak
anılmaktadır. İki grup şeker hastalığı da tehlikelidir. Artık şeker hastalığı
küçük çocuklar da bile olduğu için dikkat çekilmesi gereken rahatsızlıklardan
biridir. Bu nedenle şeker hastalarının yediği besinlere dikkat etmeleri
gerekir. İncir faydaları arasında bulunan kan şekerini dengeleme görevi ile
şeker hastaları gönül rahatlığı ile incir tüketebilirler. Kış ve yaz aylarında
yedikleri incirler ile kanlarında bulunan glikoz dengesini sabit
tutabilirler.
4. Kan
Yapıcıdır
İnsan vücudu yenilen her besinin faydasını vücuduna
almaktadır. Kana karışan besinler de insan sağlığı için çok önemlidir. Her
besin mutlaka belli bir zaman sonra kana karışmaktadır. Ancak bunların belli
bir sırası vardır. Kana karışan bazı besinler insan vücudunda bulunan kan
oranını arttırır. Günlük hayattaki kullanımı ile de bilinen kan yapıcı besinler
bulunur. Hastalık durumunda olan insanlar, hamile olan insanlar, ve tabii ki de
herkes kan yapan besinleri tüketmeye önem göstermelidir. Kanımızda bulunan
demirin artması için türlü türlü besinler vardır. İşte bu besinlerden biri de
incirdir. Genel olarak insanlar kan yapıcı besinlerin kırmızı meyve ve
sebzeler olduğunu düşünse de incirde de büyük oranda kan yapımını sağlayan
besin değerleri vardır.
5. Bronşit
Hastaları İçin de Faydalıdır
Boğazda bulunan bronşların şişmesi ve de anormal durum
sergilemesi üzerine bazı kişiler de bronşit hastalıkları görülmektedir. Bronşit
insanların tüm hayatı boyunca dikkat göstermeleri gereken rahatsızlıklardan
biridir. Tüm bunların yanında da şifalı meyve ve sebzeleri yemekte gerekir. Bronşit
hastaları için önerilen meyvelerden biri de incirdir.
İncirden
Nasıl Fayda Sağlanabilir?
İncirin hangi rahatsızlıklara iyi geldiğinden söz ettik. Asıl önemli
olan da farklı şekillerde incirin faydalarından yararlanabilmektedir. Günümüzde
incirden; incir sütü, incir reçeli, incir tatlısı gibi çeşitli yiyecekler
yapılmaktadır. Her birinin lezzeti de birbirinden farklıdır. Ancak insan
sağlığı için verdiği fayda hep aynıdır. İncir faydalarından daha farklı
şekillerde yararlanmak isterseniz bu tip farklı tariflerinizde inciri
kullanabilirsiniz. Özellikle de çocuklar için farklı yemekler ilgi çekicidir.
Onlara hazırlayacak olduğunuz farklı tatlar ile incirin faydalarından
yararlanmalarını sağlayabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder