Hazırlanan tüm yemekler hemen hemen her kültürde
salatalarla eşleştirilir. Ana yemekle beraber tüketilen salatalar her mutfakta
hazırlanır. Yapılan çeşitli sebzelerle beraber pek çok salata çeşitleri vardır.
Özellikle de kuşkonmaz, çeşitli salata ve yemeklerde kullanılan bir ottur.
Özellikle de ülkemizde Akdeniz bölgelerinde yapılan salatalarda ve yemeklerde
kuşkonmaz sıklıkla kullanılan sebzelerden biridir. Zambakgillerden, uzun saplı,
ince ve küçük yapraklı kuşkonmaz saksılarda yetiştir. Bu yazımızda kuşkonmaz
faydalarını bulabilirsiniz.
Kuşkonmazın
Sağlığa Faydaları Nelerdir?
1. Soğuk
Algınlığı, Öksürük Gibi Rahatsızlıkları Giderir
Soğuk havaların da gelmesiyle beraber bağışıklık
sistemimiz güçsüz düşebilir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için de
tükettiğimiz besinlere dikkat etmemiz gerekir. Kuşkonmaz A ve B vitamini
bakımından en zengin besinlerden bir tanesidir. Kuşkonmaz tüketerek insanlar
sağlıklarını koruyabilir, bağışıklık sistemlerini güçlendirebilirler. Aynı
zamanda soğuk algınlığı, öksürük gibi rahatsızlıkların daha hızlı şekilde
geçmesi sağlanabilir. Özellikle de kış aylarında bol miktarda kuşkonmaz
tüketilmelidir.
2. Mideyi
Tok Tutar, Zayıflamaya Yardımcı Olur
Kilo problemi yaşayan binlerce insan vardır. Bu
kiloların en büyük kaynağı tüketilen besinlerin fazla yağlı olmasıdır. Yağlı, karbonhidrat
bakımından yüksek değere sahip olan besinler tüketildiğinde insanlar kilo
almaya başlar. Her ne kadar sindirim sistemleri iyi çalışsa da yağlar ve
karbonhidratlar vücuttan uzaklaşamaz. Bu nedenle ilk etapta tükettiğimiz
besinlere dikkat etmeliyiz. Kalorisi az, sindirimi kolay, vücuda yararlı
besinlerin bol bol tüketilmesi gereklidir. Kuşkonmaz kilo vermek isteyen
kişiler için mükemmel bir besindir.
3. Kabızlığa
İyi Gelir
Yemeklerden sonra kabızlık, hazımsızlık, sindirim
sorunu ve diğer sorunlarla karşılaşan insanlar da gece boyunca rahat uyku
uyuyamazlar. Bu nedenle akşam yemeğinde mideyi çok fazla yormayacak besinler
tüketilmelidir. Kuşkonmaz akşam yemeklerinde yenmesi önerilen besinlerden biri
olabilir. Çünkü kuşkonmaz çok hafif bir sebzedir. Tüketildiğinde insanın
midesinde ağırlık yapmaz. Düzenli bir şekilde hazırlanıp tüketildiğinde mide
şişkinliğini ve kabızlığı önlediği de ispatlanmıştır.
4.
Kolesterolün Düşmesine Yardımcı Olur
Belirli bir yaştan sonra kolesterol problemine dikkat
edilmesi gerekir. Kolesterol kadınlar içinde erkekler için de ileri yaşlarda
büyük bir sorundur. Bu sorunun önüne geçilmesi için de insanların kolesterolünü
yükseltecek besinlerden uzak durmaları gerekmektedir. Kuşkonmaz ise
kolesterolün düzenlenmesine, yüksek kolesterolü önlemeye yardımcıdır. Bu
nedenle sık sık kuşkonmaz tüketilebilir.
5. Kanı
Temizler
Damarlarda dolaşan kan yenilen besinlerle üretilir.
Tüketilen besinlerin emilimi sonucunda kalbin pompalama işlemi ile beraber kan
damarlarda dolaşmaya başlar. Kan vücutta dolaşarak insanların bu sayede ayakta
kalmasını sağlar. Damarların içerisinde dolaşan kanın ise temiz olması
önemlidir. Kirli kanın insan sağlığına sağladığı bazı zararlar vardır. İşte bu
nedenle kirli kanın temizlenmesi için tüketilen besinlere dikkat edilmesi
gerekir. Kuşkonmaz tüketildiği anda kanda bulunan tüm mikropların ölmesini
sağlar. Bu şekilde kanı temizler. Kanın temizlenmesi de anemi hastalığını
olumlu etkilemektedir. Bu nedenle anemi hastalarının da mutlaka kuşkonmaz
tüketmeleri gerekir.
6. Diyet
İçin İdeal Bir Yemek
Fazla kilolarla mücadele etmek hiç de kolay değildir.
Tüm hastalıkların oluşum sebeplerinden temelinde fazla kilo
problemi vardır. Fazla kilolarından kurtulmak isteyenler mutlaka sindirimi
kolay besinler tüketmeye özen göstermelilerdir. Bu noktada kuşkonmaz oldukça
sağlıklı bir seçim olacaktır. Kuşkonmaz yemeklerde biraz biraz tüketilerek
insanların daha hızlı şekilde kilo vermesine yardımcı olur. Aynı zamanda
kuşkonmaz lifli bir besin olduğu için tokluk hissi de sağlamaktadır. Kuşkonmaz
faydalarını tam olarak alabilmek için haftada bir kez bile tüketmeniz yeterli
olacaktır.
7. Egzama
Gibi Cilt Hastalıklarına Karşı da Kullanılabilir
Cilt yüzeyinde oluşması muhtemel bazı hastalıklar
vardır. Egzama gibi bazı cilt rahatsızlıklarında da kuşkonmaz tüketilebilir.
Kuşkonmazın
Yan Etkileri ve Zararları
Kuşkonmaz yüksek oranda pürin içerdiği için böbrek
hastalarının kullanması tavsiye edilmemektedir. Ayrıca Gut hastalığına sahip
kişilerin de kuşkonmaz bitkisini tüketmemeleri gerekmektedir.
Kuşkonmaz Nasıl
Kullanılır?
Taze bir şekilde alınan kuşkonmaz aynı gün içinde
kullanılmayacaksa sap kısmından bir miktar kesilmesi gerekmektedir. Daha da
uzun saklayabilmek için filizleri kağıt havlu yardımı ile ya da temiz bir bez
ile sararak plastik bir poşete geçirebilirsiniz. Bu şekilde de 4-5 gün
buzdolabınızda saklayabilirsiniz.
Satın almış olduğunuz kuşkonmazı güzelce yıkayarak 2-3 dakika boyunca
haşlayın. Kuşkonmazın cinsine göre haşlama süresi birkaç dakika daha
uzayabilir. Haşlarken suya bol miktarda tuz atmalısınız. Haşlamanın ardından 2
dakika kadar da soğuk suya tutmalısınız. Bu sayede şeklini de kaybetmeyecektir.
Bu şekilde hazırladığınız kuşkonmazı ızgara olarak pişirebilirsiniz. İsterseniz
de salatasını isterseniz de yoğurt ile beraber mezesini yapabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder