Türkiye’nin en önemli geçim kaynaklarından biri olan
incir, dutgiller familyasına ait olmakla birlikte, yaklaşık olarak sekiz yüz
kadar türü bulunan ticari öneme sahip olan meyve veren bir bitkidir. İncir
türleri genel olarak dişi ve erkek olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Dişi
olan incir türünün meyvesi daha büyük ve daha fazla olmaktadır. İncirin erkek
cinsinin ise ağaçlarında çok az ve küçük ebatlarda meyvesi bulunmaktadır.
Aynı zamanda dişi incirin olduğu gibi tadı çok lezzetli de değildir. İncirin
ana vatanı Doğu Akdeniz ve Güneybatı Asya’dır. Bu bölgelerde incirin çok
fazla çeşidi bulunmaktadır.
İncir meyvesinin besin değeri oldukça yüksektir.
İncirin bileşiminde yüzde otuz ya da yüzde kırk oranında şeker ve A, B, C
vitaminleri de yüksek bir oranda bulunmaktadır. İncir meyvesinden elde edilen
infusyon maddesi özellikle çocuklar için oluşturulan bir müshildir. İncirin
yapraklarındaki süt, incir sütü olarak bilinmektedir ve incir sütü aynı
zamanda insanlarda oluşan siğillere çok iyi gelmektedir. Bu türün taze
yaprakları lapla haline getirilerek farklı nedenlerle oluşan yaralara çok iyi
gelmektedir.
İncirli
Cevizli Kek Nasıl Yapılır?
En büyük incir üreticisi olarak Türkiye başta
gelmektedir. Türkiye’nin ardından bu sıralamayı Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesi
ve Mısır takip etmektedir. Türkiye’nin en büyük oranına sahip olan dış şatım
ürünleri arasında yer almaktadır. İncirin içerisinde yüksek bir oranda
protein, vitamin ve mineral bulunmaktadır. Bu nedenle insan vücudundaki
hücrelerin yenilenmesine çok yardımcı olmaktadır. Yüz gram incirin
tüketilmesi durumunda, insan vücudunun günlük ihtiyacı olan kalsiyum
mineralinin yüzde on yedisi, demir ve magnezyum minerallerinin yüzde otuzu,
fosfor mineralinin yüzde yirmisi, B1 vitaminin ihtiyacının yüzde beşi ve B2
vitaminin yüzde dördü karşılanır.
Malzemeler
- 4 adet yumurta
- 1.5 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı süt
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 1 çay kaşığı tarçın
- 3 su bardağı un
- 6 adet kuru incir
- 6 adet ceviz
Hazırlanışı
- İlk olarak gerekli olan kuru cevizi rondoda çekin. Rondoda çekmemizin nedeni çok küçük parçalar halinde olması gerekmesi.
- Ardından incirleri küçük küçük doğrayın.
- İncirli cevizli kekin hamurunu hazırlamak için bir kalıba yumurtayı koyun. Yumurtalar birbirine iyice geçinceye kadar mikser yardımı ile çırpın. Yumurtaları kırmadan önce, oda sıcaklığı gibi bir ısıya sahip olduğundan emin olun. Yumurtalar soğuk olarak kırılırsa kekin kabarmasını önleyecektir.
- Ardından yumurtalara şekeri ilave edin. Şeker eriyinceye kadar, beyaz bir renge sahip oluncaya kadar mikserle çırpın.
- Kek hamuruna sütü ilave edin ve süt, diğer malzemelerle karışıncaya kadar belirli bir süre çırpın.
- Daha sonra sıvı yağı, kek karışımına ilave edin, kısa bir süre mikserle çırpın.
- Rondodan geçirilmiş olan cevizleri kek hamuruna ilave edin, bir kaşık yardımı ile hamura eşit bir şekilde dağılmasını sağlayın.
- Hemen ardından küçük küçük şekilde doğranmış olan incirleri ilave edin, tekrar belirli bir süre karıştırmaya devam edin.
- Tüm bu malzemeler birbirine karıştıktan sonra üzerine azar azar un ilave etmeye başlayın. Yalnız unu yavaş bir şekilde ilave edin, tam olarak un kek hamurunun içerisinde yok oluncaya kadar karıştırın.
- Daha sonra vanilya, kabartma tozu ve tarçını kek hamuruna ilave edin, belirli bir süre karıştırın.
- Bütün malzemeleri kek hamurunun içerisine koyduktan sonra fırın tepsisini yağlayın. Kek karışımını fırın tepsisine dökün.
- Fırını 150 dereceye getirdikten sonra 35 ya da 40 dakika pişme süresi olacaktır. Kekin pişme süresi tamamlandıktan sonra servise hazır hale gelmiştir.
İncir
Nelere İyi Gelir?
İncirin insan vücudu için birçok yararı
bulunmaktadır. İnsan vücudunda gerekli ve belirli bir oranda olması gereken
kalsiyum, fosfor gibi mineraller incirin içeriğinde çok fazla bir oranda
bulunmaktadır. İnsan vücudunda bulunan kemik ve dişler için kalsiyum, fosfor
minerallerinin belirli bir oranda bulunması gerekmektedir. İncirin kemik ve
diş gelişimi açısından insan vücuduna büyük bir yarar sağlamasının yanı sıra,
incir düzenli olarak tüketilmesi sonucunda insan vücudunda bulunan hücrelerin
yenilenmesinde büyük rol oynamaktadır. İncirin en önemli faydalarından bir
diğeri ise, insan vücudunda belirli bir oranda olması gereken kolesterolün,
kana karışmadan insan vücudundan atılmasına büyük oranda katkı sağlamasıdır.
Bu durumu incirin içerisinde bulunan yüksek bir oranda bulunan
lifler başarır. İncir aynı zamanda insan vücudundaki sindirim sistemini
rahatlatarak, sindirim işleminin daha kolay gerçekleşmesine yardımcı
olmaktadır. Bakterilere karşı insan vücudunu koruma gibi bir işlevi
bulunmaktadır. İncirin içeriğinde bulunan yüksek orandaki kalsiyum ve fosfor
gibi mineraller sayesinde, sindirim daha rahat gerçekleşir. Böylece kemik ve
dişlerin daha sağlıklı olur. Bazı insanlar farklı sebeplerden dolayı süt
içemezler, bu tür durumlarda sütte olan birtakım minerallerin alımı için
incir yenmesi çok daha doğru bir tercih olmaktadır. İnsan vücudunda sütten
elde edilen mineraller incirde de bulunmaktadır. Bu nedenle süt içmeyen bir
birey süt yerine, incir yiyebilir.
İncirin içeriğinde yer alan benzaldehit maddesi bazı
kanser hücrelerinin büyüyerek gelişmesini engeller. Kanser hücrelerine karşı
insan vücudunun direnç göstermesine büyük oranda katkı sağlar. Çocukların
gelişimi açısından, çocuklara verilen infüzyon ismine sahip olan müshil kuru
incirden meydana gelmektedir. Daha olgunlaşma sürecine girmemiş olan incir
yapraklarında bulunan süt siğil tedavisinde çok etkili sonuçlar vermektedir
ve aynı zamanda doğal bir tedavi yöntemi olmaktadır. Henüz olgunlaşmamış olan
yapraklardan elde edilen lapalar, çıban ya da daha kötü durumda olan
yaraların tedavisinde kullanılmaktadır. Kurutulmuş incir yaprakları ise,
birçok ilacın içeriğinde yer alarak basur ya da çıban tedavisinde oldukça
etkili bir yöntem haline gelmektedir. İncir uzun yıllardan beri günümüze
kadar gelen cilt ve yüz güzelleştirme yöntemleri arasında yer alan doğal bir
üründür. Bağırsakları daha hızlı çalıştırması, sindirimi kolaylaştırması ve
aynı zamanda badem ile tüketildiğinde sinir sistemini yatıştırıcı gibi büyük
bir etkisi bulunmaktadır. Her besinin çok fazla tüketilmesi sonucunda insan
vücudunda ortaya çıkan olumsuz durumlar oluşmaktadır, incirin fazla
tüketilmesi durumunda istenmeyen, fazla kilolar ortaya çıkmaktadır.
Ceviz
Nelere İyi Gelir?
Ceviz yapılan araştırmalara göre, düzenli olarak tüketilirse kalp
ve damar hastalıklarına iyi gelir. Cevizin aynı zamanda düzenli olarak
tüketildiğinde kolesterolü büyük ölçüde düşürdüğü bilinmektedir. Cevizin
kolesterolü düşürmesi HDL adlı kolesterol seviyesinin yükseltmesi nedeni ile
ortaya çıkmaktadır. HDL kolesterolü ise insan vücudundaki damarlarda biriken
kötü kolesterol plakalarını temizleyerek insan vücudundan dışarı atılmasında
büyük oranda katkı sağlar. Ceviz ile ilgili üniversitelerde yapılan
araştırmalara göre, bir tatlı kaşığı ceviz yağı tüketmek, kolesterolün kısa
bir sürede düşmesinde etkili bir rol oynar. Tip 2 diyabet hastalıklarına ise
cevizin faydası çok büyüktür. Tip 2 diyabet hastalıklarının en büyük
sıkıntısı, kan şeker seviyesinin kontrol altına alınması ve aynı zamanda
insülinin metabolizma edilmesidir. Aslında bu hastalık kalp ve damarlar başta
olmak üzere, diğer tüm vücut sistemini de etkilemektedir. Cevizin
faydalarından biri olan damarlar üzerindeki olumlu etkisinden dolayı Tip 2
diyabet hastalarında meydana gelen damar tıkanıklığı riski de önemli bir
oranda ve aynı zamanda damarların tıkanması sonucu oluşan kalp
hastalıklarının oluşma riski de aynı oranda azalmaktadır.
Ceviz içeriğinde yüksek oranda bulunan
antioksidanlar nedeni ile oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Bu nedenle
kanseri önlemede oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir. İnsan vücudunda
yer alan serbest radikallerin artışına bağlı olarak ortaya çıkan ve aynı
zamanda kanser gibi ciddi bir hastalığın oluşma riskini arttıran kronik
oksidatif stresini düzenli olarak ceviz tüketimi ile; daha dengeli
bir hale getirebilirsiniz. Cevizin sürekli olarak tüketilmesi durumunda en
çok prostat ve göğüs kanserini önlediği yapılan araştırmalar sonucunda
kanıtlanmıştır. Ama cevizin diğer kanser türleri üzerinde de önemli bir yeri
bulunmaktadır.
Ceviz diyet yapanların ve sağlıklı yaşama sahip
olanların vazgeçilmez besinleri arasında ilk sıralarda gelmektedir. Çünkü
ceviz yüksek kalorili ve aynı zamanda yüksek oranda yağ içermesinden dolayı,
günde üç ya da dört tane yenildiği zaman insan metabolizmasındaki tokluk
hissinin daha uzun olmasına yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda ceviz öğün
aralarında daha yüksek kalori içeren yiyeceklerin tüketilmesini önlemede
yardımcı olmaktadır. Cevizi her gün belirli bir oranda tüketmeniz diyet yaparken
daha az zorlanacağınız anlamına gelmektedir. Cevizin insan metabolizması
üzerindeki en büyük katkısı hafızayı güçlendirmesidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder