Günümüzde artık besinlerin git gide değerlerini
kaybetmesi ile artık takviye olarak dışarıdan destek almalıyız. Sadece sağlıklı
ürünler tüketmek her zaman doğru olmayabilir. İnsanların vücudu da mevsimler
ile beraber değişkenlik gösterebilir ve hastalıkların ya da rahatsızlıkların
ortaya çıkma dönemleri bunlara bağlı olarak değişebilmektedir. Örneğin kışın ne
kadar sebze ve meyve tüketsek de sıcak bitki çayları da vücudun direncini
koruması ve kuvvetlendirmesi için önemli bir faktördür. Bundan dolayı mevsimsel
olarak yoğunlukla tüketeceğimiz ürünler değişir. Yazın aslında hava şartları
uygun olsa da kişiden kişiye göre neme dayanıklılık ya da alerjik sorunların
ortaya çıkmasına sık sık rastlanmaktadır. Bundan dolayı yaz aylarında da
takviye besinlere ve içeceklere ihtiyacımız olabilir.
Vücudumuzun direncini kuvvetlendirmek aynı zamanda
vücudumuzdaki toksinleri atabilmek için soğuk bitki çayları genelde tercih
edilen bitkisel içecekler arasında yer almaktadır. Bitki çayları toksinleri
vücudumuzdan arındırmak için oldukça doğal ve başarılı bir yöntemdir. Bitki
çayları genelde kilo vermek amacı ile kullanılsa da aslında bitki çaylarının
vücudumuzdaki görevi toksinleri ödemleri vücuttan uzaklaştırmaktır ya da
herhangi bir iltihaplanan bölgeyi iyileştirmek adına da kullanılabilir.
Toksinleri arındırmak için her ne kadar su yararlı ve yeterli olsa da bazen
suya ek olarak suyun görevini hızlandırmak için bitkiler atılır ve kullanılır.
Yaz aylarında elbette sıcak bir şeyler tüketmek zor olmaktadır. Bitki
çaylarından vazgeçmek için ise bu yeterli bir sebep değildir. Bundan dolayı
sizler ile bu yazımızda yazın daha çok tüketebileceğiniz aynı zamanda her
mevsim de içebileceğiniz oldukça yararlı olan soğuk bitki çaylarının tarifini
vereceğiz.
Bitki çaylarında kullanılan suyun ise ayrıca bir
özelliği olması gerekmektedir. Bu özellik bitki çayının hazırlanacağı suyun
klorsuz su olması gerektiğidir. Bu suyu marketlerde satılan sulardan elde
edebilirsiniz. Klorlu suyun birçok hastalıktan daha zararlı olduğu bilimsel
olarak açıklanmıştır. Aynı zamanda zaten hasta iseniz bu suları kesinlikle
tüketmemenizi tavsiye ederiz. Bölgesel olarak duyulan rahatsızlığın
çeşitliliğine göre doğada bunun için kullanılması gereken bitkiler vardır.
Türkiye’ nin mevsim çeşitliliğinden dolayı ülkemizde birçok yararlı
bitkiye rastlamak ve bunlara ulaşmak oldukça kolaydır. Kan dolaşımını
hızlandıran gripten koruyan, alerjik reaksiyonla iyi gelen, toksinleri
arındıran ve daha birçok yararını sayabileceğimiz çeşitlilikte bulunan bitki
çaylarını dışarıdan hazır olarak almamanızı tavsiye ederiz. Yani marketlerde
bulunan bitki çaylarını almaktansa aktarlardan bu bitkilerin en tazesine
ulaşabilirsiniz.
Yeni doğan çocukların bile kullanabileceği ve yararını
görebileceği bitki çayları vardır. Ancak kişinin herhangi bir rahatsızlığı var
ise bu bitki çayları ters reaksiyon gösterebilir ve kişiye yararlı olması
gerekirken daha zararlı bir hale getirebilir. Bu nedenden dolayı bitkileri
alacağınız aktarlardan bu konu hakkında bilgi alabilir ya da hekiminize
başvurup fikrini alabilirsiniz. Herhangi bir reaksiyon sonucunda mutlaka uzman
bir hekime gitmenizi tavsiye ederiz. Gün geçtikçe doğanın bizlere sunduğu eşsiz
nimetleri tüketmeye yönelinmiştir. Bu sebep ile bu bitki çaylarının en tazesine
rastlamanız da yüksek olasılıktır. İşte sizlere anlata anlata bitiremediğimiz
bitki çaylarından soğuk olanlarının tariflerini bu yazımızda paylaşıyoruz.
Soğuk Bitki
Çayı Tarifleri
1. Tarçınlı
Soğuk kuş Burnu Çayı Tarifi
Malzemeler
- Beş bardak klorsuz su
- 10 poşet kuş burnu çayı
- 3 tarçın çubuğu
- Buz
Hazırlanışı
- Öncelikle beş barda klorsuz olarak aldığınız suyun içerisine on poşet kuş burnu çayını koyun. Bunun için ise uygun bir demlik seçmenizi tavsiye ederiz.
- Daha sonra bu demliğin içerisine üç tarçın çubuğunu olduğu gibi koyun
- Tüm bu malzemelerin toplamda on dakika kadar demlenmesini bekleyin.
- Oda sıcaklığında olan bu karışımın içerisinden poşet çaylarını çıkarın ve ardından buz dolabına koyun. Yeterince soğuduğundan emin olduğunuz karışımı dilerseniz buz ile de servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Tarçınlı
Soğuk Kuşburnu Çayının Faydaları
Kuş burnu oldukça faydası olan bir vitamin kaynağıdır.
Konsantre halinde bir C vitamini deposu da diyebiliriz. Kilo dengenizi sağlayan
hormonların kontrol altına alınabilmesi için bu tarif önerilir. Aynı zamanda
eğer kişi stresli dönemlerden geçiyorsa bu tarif kişiye oldukça iyi gelecektir.
2.
Zencefilli Soğuk Yeşil Çay Tarifi
Malzemeler
- Klorsuz 5 bardak su
- 7 poşet yeşil çay
- Dilimlenmiş zencefil
- Buz
Hazırlanışı
1- Öncelikle tarife uygun bir demlik ya da sürahi
seçin. Ardından bu sürahi ya da demliğin içerisine beş bardak kadar klorsuz
suyu dökün.
2- Daha sonra bu suyun üzerine yedi poşet yeşil çayı
atın.
3- Ardından dilimlenmiş zencefilleri de bunun üzerine
atın.
4- Daha sonra 10 dakika kadar demlenmesini beklemenin
ardından bu karışımın içerisinden poşet çaylarını çıkarın ve buzdolabında
yaklaşık iki saat kadar muhafaza edin.
5- Yeterince soğuduğundan emin olduğunuz karışımın
içerisine buz atıp servis edin.
Zencefilli
Soğuk Yeşil Çayın Yararları
Yeşil çayın içerdiği kafein ile beraber vücuttaki yağ yakımı oldukça
hızlanır. Yemeklerden sonra tüketilmesi tavsiye edilir. Böylelikle kişinin
sindirim işlemi hızlanır ve hazmı kolaylaşır gereksiz bir şişkinlikte bu
şekilde önlenebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder