Ev yapımı cips, marketlerde satılan cipslerden daha
lezzetli ve daha sağlıklı olur. Cips hazırlanırken içerisine katacağınız
malzemeler ile lezzetini siz ayarlarsınız. Ev yapımı cipslerin diğerlerine göre
daha sağlıklı olmasının nedeni, içerisinde yabancı madde ve koruyucu madde
içermiyor olması. Ev yapımı cipsin hazırlanması kolaydır ve yaklaşık 25-30
dakika arasında hazırlanabilir.
Ev Yapımı
Cips Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
- 2 tane ince kabuklu patates
- Yıkama suyu için bir miktar sirke
- Zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
Hazırlanışı:
- Patatesleri iyice yıkayın ve ince ince dilimleyin.
- Derin bir kaseye patatesleri koyun ve su ekleyin.
- Suyun içerisine sirke ve tuz ekleyerek, dilimlenen patatesleri iyice yıkayın.
- Patateslerin suyunu süzerek yıkayın ve havlu kağıt ile kurutun.
- Patatesler üzerine zeytinyağı, tuz ve karabiber ekleyerek karıştırın.
- Yağlı kağıt serilen fırın tepsisine dilim patatesleri yan yana dizin.
- Daha önce 175 derecede ısıtılan fırında, patatesleri 15 dakika kadar pişirin.
- 15 dakika sonra patatesleri fırından alın ve ters çevirin.
- Patateslerin her tarafı kızarıncaya kadar pişirin.
Patates
Nelere İyi Gelir?
Patates, içerdiği besin maddeleri sayesinde bir çok
açıdan fayda sağlar. Özellikle cilt sağlığı için yaygın olarak kullanılır. Cilt
bakım ürünleri ile cilt maskelerinde bol miktarda patates kullanılır. Patatesin
kullanılmasının en büyük nedeni, içerisinde barındırdığı bol miktarda C
vitamini. Bunun dışında sindirim sistemi ve saç sağlığı için de patates
kullanılır.
Patates cilt sağlığına iyi gelir: Patates, göz etrafında oluşan mor halkaların
giderilmesinde kullanılır. Gözlerin etrafında bulunan siyah halkalar için de
patates kullanılır. Bunun için gözler kapatıldıktan sonra üstüne kağıt mendil
koyulur. Kağıt mendil üzerine de patatesler konur ve 15-20 dakika kadar
bekletilir. Sürenin sonunda ılık su ile yüz iyice yıkanır. Uygulanacak olan bu
yöntem, gözlerin etrafında oluşan siyah halkaların ortadan kaldırılmasında
etkin rol oynar.
Patates kilo vermek için yararlı: Patates sanılanın aksine kilo vermede yardımcı olur.
Uzun süre tokluk hissi sağlayarak, kilo verme noktasında etkili olur.
Sindirim sistemi için yararlı: Patates, sindirilmesi zor olan bir besin kaynağı
değil. Patates tüketimi sindirim sistemini yormaz. Bunun dışında mide sağlığı
için önemli olan asit seviyesinin dengelenmesinde etkili olur.
Patates bağırsak sağlığını korur: Sindirim sistemini koruyan patates, bağırsak
hareketlerini arttırır. Şişkinlik ve kabızlık sorununu giderir.
Strese karşı etkili: Hücrelerin sağlığı için hayati derecede önemi bulunan
B6 vitamini, patates içerisinde bol miktarda bulunur. Düzenli olarak patates
tüketimi sonrasında stres kaynaklı sorunlar azalma gösterir.
Kırışıklıklar ve siyah lekeleri giderir: Patates, cilt üzerinde meydana gelen kırışıklıklar ve
siyah noktaların giderilmesini sağlar. Kırışıklıklarının giderilmesi dışında
cilt için doğal yumuşaklık sunar. Ciltteki siyah lekelerden kurtulmak için,
blenderde iyice öğütülen patates 5 dakika boyunca cilde uygulanmalı. Ardından
ılık su ile cilt yıkanmalı. Bu uygulamanın cilt üzerinde tam olarak etkisini
gösterebilmesi için 20 gün boyunca düzenli olarak yapılması gerekir.
Enerji verir: Patates, tam bir enerji deposu konumunda. İçinde yoğun miktarda mineral ve
vitamin bulunur. C vitamini açısından da çok zengin olan patates, potasyum ve B
vitamini açısından da oldukça zengin. Bu da patatesin enerji vermesini sağlar.
Kardiyovasküler hastalıklar için etkili: Patates protein, kalsiyum, vitamin, C vitamini ve B
vitamini açısından zengin. Bu özelliği dolayısıyla da kalp hastalıklarında ve
kan basıncı sorunlarının giderilmesinde kullanılır. Bunlar dışında kötü kolesterol
seviyesinin dengede tutulmasını da sağlar.
Patates bunlar dışında soğuk algınlığı tedavisinde,
mide ülseri tedavisinde, kan şekerinin dengelenmesinde ve zihin sağlığı için de
kullanılır.
Zeytinyağı
Nelere İyi Gelir?
Zeytinyağı E ve K vitaminleri açısından zengin.
İçerisinde demir, potasyum, sodyum ve kalsiyum bulunur. Cilt sağlığı ve saç
sağlığına iyi gelen zeytinyağı, sindirim sistemi sağlığının korunmasında da
etkili.
Sindirim sistemine yararlı: Zeytinyağı, bağırsak hareketlerinin artmasını sağlar.
Kabızlık ve basur için anlık olarak çözümler sağlar. Sindirimi kolaylaştırır ve
barındırdığı antioksidan özelliği sayesinde de bağırsak temizliğinde yardımcı
rol oynar.
Diyabete iyi gelir: Zeytinyağı, kan şekeri seviyesinin azalmasını sağlar.
Vücutta insülin görevi görür.
Kemik sağlığını korur: Zeytinyağı kireçlenme için gerekli olan kalsiyum
emilimini teşvik eder. Kemiklerin esnemesini sağlar ve kırılganlık oranını
azaltmaya yardımcı olur. Bu özelliği ile de romatoid artrit ve osteoropoz gibi
ciddi kemik bozukluklarının ortaya çıkmasını engeller.
Karaciğeri korur: Zeytinyağı çok etkili antioksidan özelliği taşır. Bu
özelliği sayesinde genel olarak serbest radikaller tarafından vücuda verilen
zararı azaltır, karaciğer sağlığına katkıda bulunur. Temizleme merkezi olan
karaciğerin, toksinlerden zarar görmesini engeller.
Kilo kaybını kolaylaştırır: Kilo konusunda kolaylık sağlamasının nedeni,
bağırsakların hareketini teşvik eder. Sindirim ve hazmı kolaylaştırır. Dışkının
kolay olarak bünyeden atılmasında yardımcıdır. Bu özelliği sayesinde de kilo
vermeye teşvik eder. Özellikle bağırsakların hareketsiz kalması kilo almak için
meyillidir. Bunu ortadan kaldıran zeytinyağı, kilo verilmesini kolay hale
getirir.
Zeytinyağı, pek çok açıdan vücut sağlığı için iyi gelir ancak aşırı
tüketilmemesi gerekir. Aşırı şekilde tüketimi sindirim sistemine yarardan çok
zarar sağlar. Bu nedenle de zeytinyağı, düzenli olarak ama az miktarda
tüketilmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder