Anavatanı Kore, Çin, Tayvan ve Batı Asya gibi Uzak
Doğu Ülkeleri olan Geven otu tıbbi amaçla kullanılan çok şifalı bir bitkidir.
Baklagiller familyasına mensup geven otunun Latince adı Astragalus
membranaceus’tur. Otlak alanlarda yetişen ve çok yıllık bitki türü içerisinde
bulunan geven otu; beyaz – sarı çiçekli olup, 5 ile 10 cm arasında büyüyebilir.
Antioksidan özelliği yüksek olan geven otu, selenyum minerali bakımından
da oldukça zengindir.
Geven Otunun
Faydaları Nelerdir?
1. Kalbe ve
Damarlara İyi Gelir
Geven otu kan dolaşımının hızlanmasını sağlar. Kalp fonksiyonlarının
çalışma hızını düzenleyip, arttırdığı için kalp ve damar hastalıklarına iyi
gelir. Tıpta Arterioskleroz olarak bilinen damar sertliğine karşına vücudu
korur.
2. Grip ve
Soğuk Algınlığına Karşı Korur
Vücut direncinin arttırılmasına yardımcı olan Geven
otu; grip, soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının
giderilmesine iyi gelir. Geven bitkisinin yapraklarının kaynatılıp içilmesi
halinde gripken kişiyi bolca terleterek hastalığın kısa sürede geçmesini sağlar.
3. Hazmı
Kolaylaştırır
Geven otu hem yapraklarının kaynatılıp içilmesi ile
hem de yapraklarının taze bir şekilde tüketilmesiyle vücuda alınan besinlerin
hazmını kolaylaştırır. Dilerseniz yapraklarını bal ile tatlandırarak ya da
salatalara ilave ederek kullanabilirsiniz.
4.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Bol miktarda Selenyum minerali içeren Geven otu bu
içeriği ile çok güçlü bir antioksidandır. Antioksidanlar vücuda direnç
kazandırıp, bağışıklık sistemini koruyup ve güçlendirir. Ayrıca Geven otu bu
özelliği ile toksinleri vücuttan uzaklaştırmaya yardımcı olur.
5. Çok İyi
Bir Ağrı Kesicidir
Geven otunun içerisinde bulunan Asparagin
ve Flavanoidler ağrıların geçmesi için olumlu etki yaparlar. Böylece
vücudunuzdaki eklemlerde görülen ağrılar, romatizma ağrıları, mide ve
bağırsaklarda görülen ağrılar, baş ağrılarında geven otu çok iyi bir ağrı
kesicidir. İster yapraklarını kaynatarak çayını tüketebilirsiniz isterseniz de
yapraklarını bal ile tatlandırarak tükebilirsiniz.
6. Anne
Sütünü Arttırmaya Yardımcı Olur
Emziren annelerin Geven otunun yapraklarını tüketmesi
sütlerinin besin kalitesinin artmasına ve sütünün artmasına yardımcı olur.
Geven otunun bilinen herhangi bir alerjik reaksiyonun olmamasına karşın
doktorunuzun da bu otu kullanırken bilgilendirilmesini öneririz.
7. Tansiyonu
Dengeler
Geven otu Tansiyon problemine iyi gelir. Tansiyonun
dengelenmesine yardımcı olan şifalı bu otun yapraklarının kaynatılıp haftada en
fazla 3 veya 4 kere içilmesi yeterli olur. Geven otu çayının daha fazla
tüketilmesinde, içeriğinde bulunan Userizin maddesi bazı kişilerde
çarpıntıya neden olabilir.
8. Siyatiğe
İyi Gelir
Çok iyi bir ağrı kesici olan Geven otu, Siyatik
rahatsızlığı olan kişilerin ağrılarını kesmeye yardımcı olur. Ayrıca Siyatik’in
neden olduğu uykusuzluk, bacağın üzerine basamama gibi durumlarda kişinin bir
miktarda olsa rahatlamasına yardımcı olur.
9. Hormonal
Sistemi Düzenler
İnsanlarda bulunan progesteron, östrojen ve
testesteron hormonlarının kaliteli bir şekilde salgılanmasını sağlayan Geven
otu Hormon sistemi üzerinde olumlu etkiler bırakır. Hormonal sisteminde
herhangi bir problemi olmayan kişilerin birkaç ayda bir kere Geven otunun
çayını ya da yapraklarını kendi damak zevkine göre tatlandırıp tüketmesi hormon
kalitesini arttırabilir.
10. Prostata
Karşı Korur
Çok iyi bir idrar söktürücü olan Geven otu, idrarda
protein birikmesini önleyerek prostat karşı koruma sağlar. Ayrıca idrar
torbasında kanserin görülme olasılığını da azaltmaya yardımcı olur.
11. Nefes
Darlığına İyi Gelir
Nefes alamama sorunu yaşan kişilerin yakınlarında
Geven otu bulunması ya da kıyafetlerine birkaç damla Geven otu yağı
damlatılması bu problemin azaltılmasına yardımcı olur. Geven otu çayı veya
bitkisinin tüketilmesi; terleme, nefes darlığı, aşırı yorgunluk gibi
sorunlarından azaltılmasına da yardımcı olur.
12. Kan
Şekerini Düzenler
Geven Otu, vücuda alınan besinlerden dolayı dengesiz
seyreden kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Ayrıca şeker hastalarında
oluşan iltihapların giderilmesine iyi gelir. İltihaptan şişmiş yerlerin üzerine
Geven otundan yapılan lapa sürülerek; hem ağrı hem de iltihabın tedavi edilmesi
sağlanabilir.
13.
İştahsızlığa İyi Gelir
Geven otu İştahsızlık sorunu yaşayanlar için iştah
açıcı özellik gösterir. Bu sebeple diyet yapan kişilerin geven otunun tüketimine
dikkat etmesi önerilir.
14. Mide,
Böbrek ve Bağırsak Üzerinde Olumlu Etki Bırakır
Geven otu bitkisinin yapraklarının tüketilmesi ya da
çayının içilmesi mide ve bağırsak iltihabının geçmesine yardımcı olur. Mide
ülserine de iyi gelir. Geven otu, Böbreklerin fonksiyonlarının artmasına
yardımcı olur ve daha kaliteli çalışmasını sağlar.
15. Akciğer
Kanserine İyi Gelir
Geven otunu, Akciğer kanseri hastalarında tümör
ilerleyişini yavaşlatmaya yardımcı olur. Akciğer Kanserine iyi gelen geven otu tümör
ilerleyişi durduran bileşenlere sahiptir.
16. Bağırsak
Mobilitesini Düzenler
Mide ve Bağırsak üzerinde olumlu etkiler bırakan Geven
otu; Bağırsak mobilitesindeki düzensizliklere iyi gelir. İshal durumun
geçirilmesine ve yoğun bağırsak mobilitesinden dolayı susuz kalmış vücuttaki
suyun ihtiyacının hızlı bir şekilde karşılanıp tutulmasına yardımcı olur. Bu
hareketlilikten dolayı yorgun düşmüş vücudun direncini tekrar kazanması içinde
kişiye iyi gelir.
Geven Otu
Nasıl Kullanılır?
Geven otunun tüketilen kısımları Temmuz ile Ağustos
aylarında toplanılan taze filizli yapraklarıdır. Toplanan yapraklar kişinin
damak zevkine göre; isterseniz gölgede kurutulmuş şekilde isterseniz de balla
tatlandırılmış bir şekilde tüketebilirsiniz. Taze yapraklarının tadı içeriğinden
dolayı acı olacağından tatlandırılıp tüketilmesi tavsiye edilir. Geven otu çayı
içinde kurutulmuş yaprakları kullanılır.
Hazırlanışı
- 2 yemek kaşığı kurutulmuş geven otu yaprağı ,
- Yarım litre temiz suda 10 dakika boyunca kaynatılır,
- Çayınız içebileceğiniz sıcaklığa gelince tüketebilirsiniz.
- Günde 2 fincandan fazla tüketilmesi önerilmemektedir.
Şeker hastalarının vücutlarında oluşan iltihaplara
Geven otundan yapılan lapanın sürülmesi bu iltihapların temizlenmesine yardımcı
olur.
Hazırlanışı
- Taze yapraklarından istenilen kadar toplanan geven otu
- Bal ile macun kıvamına gelene kadar havanda dövülür
- Kişi dilerse bu karışıma kendisine iyi gelen bir merhemi de ilave edebilir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder