Ev Yapımı
Palm Yağsız Sağlıklı Nutella Nasıl Hazırlanır?
Palm yağının zararları son dönemlerin sıcak tartışma
konularından biri. Hatta tartışmalar öyle büyüdü ki, Nutella firması bu konu
hakkında açıklama yapmak zorunda kaldı. Yayımladıkları açıklamada “her yağ aynı
değildir, bizimki Nutella palm yağı” sloganını kullandılar.
Palm yağı olmasa bile, evlerimizden eksik etmediğimiz,
severek tükettiğimiz çikolata kremaları sağlığımız için o kadar büyük bir
tehdit ki! İçerisindeki yüksek şeker miktarı nedeniyle pek çok hastalığın önünü
açmakta. Hem evlerimizden keyifle tükettiğimiz çikolata kremalarını eksik
etmemek hem de sağlığımıza zarar vermek yerine fayda sağlamak için çözümümüz
tamamen yağsız ve şekersiz ev yapımı nutella tarifi. Ek olarak tarifin vegan
diyetine de uygun olduğunu söylemeden geçmemek gerek.
Malzemeler:
- Bir su bardağı fındık
- 12 adet medine hurması
- 1.5- 2 yemek kaşığı kakao
- 1 paket toz vanilya
- 1 çimdik tuz
Yapılışı:
- Medine hurmalarının çekirdeklerini çıkarın ve mümkünse üzerlerine çıkacak kadar sıcak su döküp bir gece bekletin.
- Fındıkları 15 dakika kadar fırında kavurun.
- Ardından rondoya alıp çekmeye başlayın. Çekme işlemine uzun sürecektir. Yağını bırakıp krema kıvamını alana kadar rondodan geçirmeye devam edin.
- Sudan çıkardığınız hurmaları da rondoya ekleyip çekme işlemine devam edin. Hurmalar da tamamıyla kremaya dönüştükten sonra kıvamı oldukça yoğun bir harca dönüşen karışımınıza hurmaları içerisinde beklettiğiniz sudan beş yemek kaşığı ekleyin. Daha akışkan bir kıvam arzulanırsa, su miktarı arttırılabilir.
- Ardından kakao ve vanilya tozu eklenir. İsteye bağlı olarak, vanilya çubuğu ya da vanilya aroması da kullanılabilir. Kakao miktarı ise tamamen damak tadına göre şekillenir. 2 yemek kaşığı kakao ile oldukça yoğun bir tat elde edilir. Bu sebeple kakaoyu kontrollü olarak dökmekte fayda var diye düşünüyoruz
- Son olarak tuzu da ekleyip yine uzun uzun rondodan geçirmeye devam edin.
- Ev yapımı çikolata kremanız hazır.
Palm Yağı
Nedir ve Zararları Nelerdir?
Palm yağı, tropik bölgelere özgü özellikle Endonezya
ve Malezya kökenli, palmiye ağaçlarının meyvelerinden elde edilen bitkisel bir
yağdır. Oda sıcaklığında tıpkı hindistan cevizi yağında olduğu gibi, yarı
katı-yarı sıvı bir formdadır. Bir yemek kaşığı palm yağında(yaklaşık olarak 14
gr) 114 kalori, 14 gram yağ (7 gramını doymuş yağlar oluşturur) ve E vitamini
bulunur. Özellikle hazır gıdalarda sıklıkla kullanılması ile beraber popülarite
kazanan palm yağının tercih edilmesindeki sebeplerin başında bir yandan damar
tıkanıklığına sebep olacak trans yağlar içermezken bir yandan da
antioksidanlar, A ve E vitamini bakımından da zengin oluşu geliyor. Halbuki,
bunlar palm yağının görünen yüzü ve arkasında ciddi hastalıklara sebep
olabilecek pek çok zararlı madde içeriyor.
- İlk olarak, yüksek oranda doymuş yağ içerir. Her ne kadar trans yağ içermeyişi ile kalp-damar sağlığı için dost görünse de doymuş yağlar kardiovasküler sistemi büyük ölçüde tehdit eder. Ayrıca palm yağının kandaki kolesterol seviyesini arttırdığı da bilinir.
- Hazmı oldukça zor bir yağdır. Palm yağının rafine ediliş aşamasında içerisindeki pek çok besin değeri taşıyan yapı taşı yok olur ve bu durum yağı sindirilebilmesi daha güç bir hale getirir.
- Toksisiteye(ağılılık, zehirlilik) neden olabilir. Palm yağı okside olduğu durumlarda vücudumuzun hem fizyolojik hem de biyo-kimyasal fonksiyonlarını etkiler. Okside durumu da, dışarıda yediğimiz özellikle fast food ağırlıklı gıdaların pişirilme süreçlerinde oldukça kolaylıkla oluşabilir.
- Sağlığa zararlarının yanı sıra iki önemli konuda da palm yağı tüketmenin etiği tartışılır. İlk olarak, palm yağı tedariği ciddi bir doğa katliamı ile elde edilir. Özellikle Batı Afrika’nın pek çok endemik türü içeren ormanları, palm yağı üretimi için yok olmaktadır. Ne yazık ki rakamlar oldukça ciddidir. İkinci etik tartışması ise Sumatran ve Borneo orangutanları üzerinden yapılır. Yağmur ormanlarının yok oluşu ile yaşam alanları tehlikeye giren bu iki türün de soyu tükenmekle karşı karşıya kalacaktır.
Ev yapımı nutellanızın, hazır alınmış emsallerine göre
bir diğer avantajı da içerisinde şeker yerine Medine hurması içermesi. Bir
yandan şekerin zararlarından korunurken diğer yandan hurma ile vücudunuzu
sevindirebilirsiniz.
Medine
Hurması Nelere İyi Gelir?
İlk olarak, şekerin vücudunuza hiçbir katkısı
olmadığını ve dışarıdan almadan da gayet sağlıklı (hatta daha sağlıklı) bir
biçimde hayatınıza devam edeceğinizi söyleyerek başlamak yerinde olacaktır.
Şeker içerisinde hiçbir besin maddesi bulundurmaz. Yani içerisinde ne protein,
ne sağlıklı yağ ne de enzim içerir. Yalnızca damak tadımızın alışkanlıklarından
ötürü aradığımız şekerden kurtulup yerine oldukça sağlıklı besin maddeleri koymak
ise çok kolay. Hatta, bal ve pekmez gibi oldukça faydalı şeker alternatifleri
keklerimize, kurabiyelerimize çoktan dahil oldu bile! Biz bu tarifimizde ise
Medine hurması tercih ettik. Tadından memnun kalacağınıza ise eminiz.
- İçerisinde kalsiyum, sülfür, demir, potasyum, fosfor, manganez, bakır ve magnezyum barındırır.
- Medine hurması harika bir B6 vitamini deposudur ve B6 beyin fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için vazgeçilmezdir.
- İçerisindeki magnezyum sayesinde inme ve felç riskini azaltır.
- Yine yüksek magnezyum içeriği, hurmayı güçlü bir iltihap söktürücü yapar
- Sindirim sistemini düzenler. Yüksek lif miktarı sayesinde, kolon yapısını onarır ve korur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder