8 Nisan 2013 Pazartesi

Biberiye



Eski çağlarda aşkın simgesi sayılan biberiye, 16. yüzyılda "Macar Kraliçesi'nin Suyu" olarak ün salmış. Söylentiye göre felçli Macar Kraliçesi Isabelle biberiye suyuyla iyileşmiş. 
Nasıl Yetişir: Sert, iğne şeklinde yaprakları olan biberiye tohumdan üretilir. İlkbahar aylarında ekilir. Yaz sonunda ise genç bir dal, eğri olarak kesilip dikilerek çoğaltılabilir.

Nerelerde Kullanılır: Özellikle kuzu eti ve tavuk yemeklerinde lezzet artırıcı olarak kullanılan biberiye, sadece birkaç yaprağıyla yemeğe hoş bir koku verir. Fazlası acımsı bir tat katar. Çorba, salata, sebze ve soslarla da iyi gider. İtalya'da biberiyeli focaccia ekmeği yapılır. Biberiye çayı, iştahı açar, sindirimi destekler ve vücudun su tutmasını engeller. Şifalı yağının safra çıkartıcı, teskin edici, migren, romatizma, kırık ve çıkıklarda ağrı giderici etkisi vardır.

 Focaccia with Potatoes, Cherry Tomatoes and Rosemary

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder