Degüstatörler
şarap tadar. Rengine bakarlar. Parlaklığı alkol yoğunluğunu gösterir. Renkte
yaşıyla, toprağıyla ilgili bilgiler vardır. Sonra koklanır ve nihayet tadına
bakarlar. Bouquet ne demek? Şişeyi açtığınız anda burnunuza çarpan rayihaların
tamamı. Fermantasyon eyleminden sonra belli bir üzüm kalitesinde oluşan aromalarla
yetiştiği toprak ve mikro-iklimin etkisi. Bunlara ek olarak yaşlanma süresinde
oluşan lezzetlerin (aging flavours) tamamı. Genç bir şarap tanen yüklüdür.
Taneni hafifletmek için “decanter” edersiniz. Yani şişeden büyük bir sürahiye
ya da karafa aktarırsınız. Bu sırada bol bol hava alır, taneni düşer. Decanter
etmeden, şişeyi açıp bir saat dinlendirmek hiçbir şeyi değiştirmez. Genç
şaraplara decanter etmek hava aldırmak amacını taşır. Yağlı şaraplarda ise bu
işlem şişe mum ışığına tutularak, dibine çöken tortu ve tanenden kurtulmak için
yapılır. Şarabın rengini neler söyler? Tipik kayalık bir arazi ya da yamaçtan
gelmiş diyebilirsiniz. Sonra iklimini: Renk çok koyuysa üzümün güneşli bir
iklimde, solgun ve açık renk ise serin, kuzey yörelerde yetiştiğini işaret
eder. Menekşe bir ton çakıllı bir toprak demektir. Yıllandırmak, kırmızı
şarabın renginin kahverengi tona dönüşmesini sağlar. Şarap nasıl tadılır?
Dilinizle önce tatlı sonda acı, en son da asiditenin tadını alırsınız. Şarabın
tadı derken aslında rayihasından söz ediyoruz. Şarap ağıza gelirken ısınmaya
başlar. Bir Alman özdeyişi vardır: Susadıysan bira iç, yaşamdan zevk almak
istiyorsan şarabı seç.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder