26 Nisan 2013 Cuma

şarap içmek bir zevk meselesi



Degüstatörler şarap tadar. Rengine bakarlar. Parlaklığı alkol yoğunluğunu gösterir. Renkte yaşıyla, toprağıyla ilgili bilgiler vardır. Sonra koklanır ve nihayet tadına bakarlar. Bouquet ne demek? Şişeyi açtığınız anda burnunuza çarpan rayihaların tamamı. Fermantasyon eyleminden sonra belli bir üzüm kalitesinde oluşan aromalarla yetiştiği toprak ve mikro-iklimin etkisi. Bunlara ek olarak yaşlanma süresinde oluşan lezzetlerin (aging flavours) tamamı. Genç bir şarap tanen yüklüdür. Taneni hafifletmek için “decanter” edersiniz. Yani şişeden büyük bir sürahiye ya da karafa aktarırsınız. Bu sırada bol bol hava alır, taneni düşer. Decanter etmeden, şişeyi açıp bir saat dinlendirmek hiçbir şeyi değiştirmez. Genç şaraplara decanter etmek hava aldırmak amacını taşır. Yağlı şaraplarda ise bu işlem şişe mum ışığına tutularak, dibine çöken tortu ve tanenden kurtulmak için yapılır. Şarabın rengini neler söyler? Tipik kayalık bir arazi ya da yamaçtan gelmiş diyebilirsiniz. Sonra iklimini: Renk çok koyuysa üzümün güneşli bir iklimde, solgun ve açık renk ise serin, kuzey yörelerde yetiştiğini işaret eder. Menekşe bir ton çakıllı bir toprak demektir. Yıllandırmak, kırmızı şarabın renginin kahverengi tona dönüşmesini sağlar. Şarap nasıl tadılır? Dilinizle önce tatlı sonda acı, en son da asiditenin tadını alırsınız. Şarabın tadı derken aslında rayihasından söz ediyoruz. Şarap ağıza gelirken ısınmaya başlar. Bir Alman özdeyişi vardır: Susadıysan bira iç, yaşamdan zevk almak istiyorsan şarabı seç.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder