15 Temmuz 2018 Pazar

Böbrekleri Temizleyen Karpuz Çekirdeği Çayı Tarifi


Meyveler insan vücudu için gerekli olan vitamin ve mineralleri belirli bir oranda depolar. Yalnız insan vücudu için sadece meyve faydalı değildir, meyvenin içerisinde yer alan çekirdekler de ayrı bir vitamin deposudur. Bu nedenle meyve yerken çekirdeklerini farklı yöntemlerle tüketmemiz gerekir. Meyvelerin içerisinde yer alan çekirdekler insan vücudunun en önemli mekanizmalarından biri olan sindirim sisteminin düzenlenmesine ve böbreklerin daha güçlü bir yapıya sahip olmasını sağlar. Özellikle karpuz çekirdeğinin insan sağlığına fayda sağlayan birçok özelliği var.
Böbrekleri Temizleyen Karpuz Çekirdeği Çayı Tarifi
Böbrekler yaşamsal fonksiyonumuzun sağlıklı bir şekilde devam etmesi için gerekli olan çok önemli bir organdır. Böbreklerin daha sağlıklı olması ve fonksiyonunu daha güçlü bir şekilde yerine getirmesi için ekstra takviye yapabilirsiniz. Böbrekleri temizlemek için kullanılan yöntemlerden biri de karpuz çekirdeği çayıdır. Bu çayı düzenli olarak içmeniz durumunda böbrekleriniz daha sağlıklı bir yapıya kavuşur. Ayrıca hazırlanışı da kolaydır.
Malzemeler:
  • 1 litre su
  • 150 gram dilimlenmiş karpuz
  • 40 gram karpuz çekirdeği
Hazırlanışı:
İlk olarak 1 litre suyu bir tencerede kaynatın. Daha sonra dilimlenmiş olan karpuzu ezin ve çekirdeklerini de çıkarın. Hem karpuzu hem de çekirdeklerini kaynayan suyun içerisine ilave edin. Yarım saat kadar kaynatın. Bu süre sonunda ocaktan tencereyi alın ve 1 saat boyunca karpuz çekirdeği çayının dinlenmesini bekleyin. Çay soğuduktan sonra bir süzgeçle süzün ve buzdolabına kaldırın. Karpuz çekirdeği çayını oda sıcaklığı kıvamına gelince içmeniz gerekir. Sabah aç karnına bir bardak için ve kahvaltıdan yaptıktan yarım saat sonra bir bardak daha için. Bu çayı her hafta düzenli olarak 2 gün boyunca içmeniz gerekir. İstediğiniz sonuca ulaşıncaya kadar uygulayabilirsiniz. Karpuz çekirdeği çayı için herhangi bir şeker ya da tatlandırıcı kullanmamanız gerekir. İsterseniz bir çay kaşığı doğal tatlandırıcı olan bal kullanabilirsiniz. Karpuzu yaz mevsiminde bulabilirsiniz ama karpuz çekirdeğini her zaman satın alabilirsiniz. Karpuz çekirdeğini kullanırken belirtilen oranı aşmamaya dikkat edin. Karpuz çekirdeği çiğ yenildiği zaman vücut tarafından sindirilemediği için karpuz çekirdeğinden çay şeklinde yararlanmak daha iyi bir yöntem.
Karpuz Çekirdeğinin Faydaları
Karpuz yılın yaz aylarında yetiştirilen, sağlıklı, ferahlatıcı ve aynı zamanda besleyici bir meyvedir. Karpuz yerken genelde çekirdeklerini çıkarmaya çalışırız. Çünkü karpuz çekirdeğinin herhangi bir fayda sağlayacağını kimse düşünmez. Hatta bazı karpuzlar özel olarak çekirdeksiz olarak üretilir. Oysa karpuz çekirdeğini doğru oranda ve miktarda kullandığınız zaman insan sağlığına birçok yararı vardır. Özellikle karpuz çekirdekleriyle hazırlayacağınız çayı düzenli olarak tükettiğiniz zaman hem vücudunuza detoks etkisi gösterir hem de böbreklerinizi güçlendirmeye yardımcı olur.
1. Çok Yüksek Oranda Protein İçerir
Karpuz çekirdeği yüksek oranda protein yapısına sahiptir. Bir bardak kurutulmuş karpuz çekirdeği insan vücudunun günlük protein ihtiyacının %60’nı karşılar. Karpuz çekirdeğinin içeriğinde yer alan arginin adlı protein, kas yapmak isteyen insanların tercihi olabilir. Aynı zamanda büyüme hormonlarını arttırıcı bir yapısı da bulunur. Karpuz çekirdeğinin içeriğinde yer alan glukamik asit, kas ve kemik yapısını güçlendirmek için gerekli olan lizinin adlı proteini içerir.
2. Magnezyum İhtiyacının Karşılar
Karpuz çekirdeğinin yapısında yüksek oranda çok önemli mineraller bulunur. Örneğin, fosfor, demir, potasyum, sodyum, bakır, çinko ve magnezyum gibi. Bir fincan kurutulmuş karpuz çekirdeği yediğiniz zaman günlük olarak magnezyum ihtiyacını hatta fazlasını dahi karşılayabilirsiniz. Aynı zamanda magnezyum, kan basıncını ve kan şekerini düzenlemede yardımcı olur ve karbonhidrat dengesinin oluşmasını sağlar. Karpuz çekirdeğinin içerisinde mono, çoklu doymamış yağlar ve aynı zamanda yüksek oranda omega-6 bulunur. İnsan vücudu için gerekli olan bu yağların yeterli oranda alınması kalp, damar sağlığı için önemlidir. Karpuz çekirdeğinin içeriğinde yoğun miktarda B vitamini ve çeşitleri yer alır. Bir fincan karpuz çekirdeğinin tüketilmesi durumunda insan vücudu için gerekli olan niasin ihtiyacının yaklaşık olarak %19’unu karşılar.
3. Böbrek Sağlığının Gelişmesini Sağlar
Karpuz çekirdeğinin insan vücudu için sağladığı faydalardan biri de böreklerin daha güçlü çalışmasına yardımcı olmaktır. Uzun yıllar önce insanlar böbrekleri temizlemek ve böbrek taşının düşmesi için şifayı karpuz çekirdeğinde bulmuştur. O zamanlardan bugüne kadar gelmiş olan geleneksel yöntem hala kullanılır. Böbreklerde ortaya çıkan birikmiş atık ve toksinleri atar ve en önemlisi böbreklerin eski gücüne tekrar kavuşmasını sağlayarak, böbrek taşının oluşmasını engeller. Karpuz çekirdeği aynı zamanda kan dolaşımının artmasına yardımcı olur.
4. Yüksek Oranda Enerji İçerir
Karpuzun içerisinde yer alan çekirdekleri tükettiğiniz zaman kendinizi daha enerjik hissedersiniz. Karpuz çekirdeğinin yapısında yer alan likopen maddesi, çok güçlü bir antioksidan olmasını sağlar. Yüksek oranda magnezyum ve çinko mineralleri bulunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder