7 Temmuz 2018 Cumartesi

gözaltı morlukları


Göz Altı Morlukları Nedir?
Göz altı morlukları gözün altındaki ince deri tabakasının (vücudun diğer kısımlarının ortalama kalınlığı 2 mm iken gözün altındaki deri ortalama 0.5 mm) kan damarlarını belirgin hale getirmesidir.
Kan damarlarının mavi gözükmesinin sebebi içindeki kanın mavi akması değil, derinin sadece mavi ve eflatun dalga boylarını geçirmesidir. Sonuç olarak sadece mavi ve eflatun ışıklar deri tarafından geri yansıtılır ve kan damarları mavi gözükür. ( Eğer bir insan koyu veya açık deriye sahipse damarlar mavi gözükmek yerine yeşil ya da kahverengi gözükebilir. Diğer taraftan aşırı açık renkli deriye sahip insanlar -albinolar gibi- koyu kırmıyı veya koyu kahverengi damarlara sahip olabilir.)
Gözün altındaki deri de aynı konsepti içerir. Göz altı morlukları genellikle gözün altındaki derinin yüzeyinin çok fazla ince olması sebebiyle kan damarlarının koyu mavi veya siyah gözükmesidir. Aynı sebeple yüzdeki yaralanmalardan gözün etrafındaki olanlar ince deri yüzünden daha fazla öne çıkar. Yaşlandıkça derimiz elastikliğini ve yenilenme kabiliyetini kaybetmeye başlar, bunun sonucunda git gide incelir. Bu yüzden daha yaşlı insanlar ne kadar uyursa uyusun göz altı morlukları öne çıkabilir, tıpkı genetik olarak ince derili insanlar gibi.
Göz altı morluğunun bir başka sebebi ise gözün altındaki derilerin daha fazla melanin üretmesi ve bunun sonucunda göz altının daha koyu renkli olarak gözükmesidir. Bu genellikle daha koyu tenli insanları etkileyen bir durumdur. Bu sorun dermatoloji doktorlarının daha sık karşılaştığı ve çözmesi gereken ciddi şikayetlerdir. Bu sebepten oluşan göz altı morluklarını çözmek zor olduğu için genelde koyu tenli insanlar makyajlara başvurur.
Bütün bunları söylemekle genetik olarak eğimli olunmasa bile beraber göz altı morluklarını daha kötü olmasını etkileyen bir çok faktör var. Kulağa ciddi olarak gelen sorunlardan biri ise göz altı derisindeki damarların kanın sızmasıyla oksitlenmesi ki göz altı derisinin altındaki kan damarlarının hasar gördüğünü, kanın sızdığını ve sizi göz altı morlukları ile bıraktığının şatafatlı olarak söylenmesi anlamına geliyor. Görece olarak zararsız bir sorundur ve hatta kronik mağdurlar bile bu tarz kan sızmalarına rastlayabilir o yüzden fazla endişe etmek anlamsızdır. Ayrıca göz altı morlukları doğru tedavi ile teknik olarak tersine çevrilebilir. Tabii ameliyat düşünmeden önce diğer tavsiyelere de mutlaka bakmalısınız.
Göz Altı Morlukları Neden Ortaya Çıkarlar?
Genetik en büyük suçlu. Eğer ince göz altı derisini miras olarak almış iseniz, kan damarları daha belirgin (sıklıkla uyku eksikliğinden kaynaklanan yavaş kan dolaşımı) olacaktır. Bu birikme yüzünden hassas kılcal damarları esner ve sızıntıya neden olur.
Yaş ise diğer bir faktör. Zaman geçtikçe deri kollajen miktarını kaybeder ve incelir böylece damarlar daha belirgin gözükmeye başlar. Güneşlenme kollajeni yıkarak ve deri rengini lekeleyerek bu süreci hızlandırır.
Mevsimsel alerjiler ise birçok insanın göz altı morlukları nedeni. Vücuttaki histamin salınımını tetikler, kan damarlarını iltihaplandırır ve kabarmalara sebep olur. Mor halkaların neden oluştuğunu belirlemek için nazikçe gözünüzün altındaki deriyi çekin. Eğer o alan daha da kararıyorsa, bu dairelerin nedeni muhtemelen genetik ya da yaşlanmadır. Eğer renk değişmiyorsa, olağan sebep UV ışınlar veya alerjilerdir.
Göz Altı Morluklarına Neler İyi Gelir?
1. Badem Yağı

Badem yağı göz çevresindeki hassas deriniz için çok yararlı bir bileşendir. Badem yağının sürekli kullanımı göz altı morluklarının yok olmasında yardımcı olacaktır. Badem yağına ek olarak vitamin E yağını da kullanabilirsiniz.
Badem yağını kullanarak göz altı morluklarına evde çare bulun.
  1. Yatağa gitmeden önce, morluklarınıza birazcık badem yağı uygulayın ve nazikçe masaj yaparak derinize yedirin.
  2. Bir gece olarak yüzünüzde kalsın.
  3. Sabah uyandığınızda yüzünüzü soğuk su ile yıkayın.
  4. Göz altı morlukları kaybolana dek  bunları günlük olarak tekrar edin.
2. Salatalık

Salatalıklar deri rengini açıcı ve damarları büzen özelliklere sahiptir. Bu ise rakun gözlerinizi doğal şekilde düzeltecek. Ek olarak yatıştırıcı ve rahatlatıcı etkilere de sahiptir.
  • Taze bir salatalığı kalın dilimlere kesin ve buzdolabında 30 dakika soğutun. Dilimlere göz etrafındaki mor alanlara koyun ve 10 dakika bekleyin. Sonra o alanı suyla yıkayın. Günlük olarak 2 kere tekrar edin ve 1 hafta ya da daha fazla zaman bu işlemi sürdürün.
  • Bir başka seçenek ise salatalık suyunu ve limon suyunu eşit miktarlarda karıştırmak. Pamuk yumaklarını bu sıvıya batırın ve gerekli yerlere sürün. 15 dakika bekletin ve sonra yüzünüzü yıkayın. Bu işlemi bir hafta boyunca günlük olarak tekrar edin.
3. Ham Patates

Patatesin içinde göz etrafınızdaki koyu daireleri açan ve göz çevrenizdeki kabartılardan kurtaran doğal beyazlatma maddeleri bulunuyor.
Patatesi kullanarak evinizde göz altı morluklarından kurtulun.
  • Bir veya iki tane ham patatesi rendeleyerek suyunu çıkartın. Bir pamuk topunu suyun içine daldırın ve sonrasında göz çevrenizdeki gerekli yerlere yerleştirin. Suyun göz altını kapladığı kadar göz kapaklarını da kapladığından emin olun. Suyun 10-15 dakika gözünüzde kalmasına izin verin. Gözlerini soğuk su ile iyice durulayın. Bunu bir kaç hafta boyunca günde bir veya iki kez olmak üzere uygulayın.
  • Patates suyu kullanmak yerine kalın patates dilimlerini gözünüze koyarak da göz altı morluklarınızı tedavi edebilirsiniz.
4. Gül Suyu

Gül suyu cilt bakımı için inanılmaz bir bileşen. Deriyi gençleştirme etkisine sahip ve yorgun gözler için rahatlatıcı etkiler gösteriyor.
  1. Pamuk göz pedlerini gül suyu içinde birkaç dakika boyunca tutun.
  2. Islanmış göz pedlerini gözünüzü kapattıktan sonra gözünüze koyun.
  3. 15 dakika boyunca pedleri gözünüzde tutun.
  4. Bunu birkaç hafta boyunca günde bir kere tekrarlayın.
5. Domates

Domatesler deriyi oldukça açabilen beyazlatıcı özelliklere sahiptir.
  • Bir çay kaşığı domates suyu ve bir yarım çay kaşığı limon suyunu karıştırın. Bu karışımı mor halkalara nazikçe uygulayın ve 10 dakika bekleyin. Sonrasında ise su ile güzelce durulayın. Bunu birkaç hafta boyunca günde 2 kez olacak şekilde uygulayın. Sadece domates suyu da işe yarayabilir.
  • Ayıca bir bardak içinde biraz nane yaprağı, limon suyu ve tuz olan domates suyunu da tüketebilirsiniz. Maksimum sonuçları alabilmek için bu karışımı hazırladıktan sonra hemen içtiğinize emin olun. Yaklaşık 1 hafta boyunca günde bir ya da iki kez için; yararlarını göreceksiniz.
6. Limon Suyu

Limon suyunun içindeki C vitaminleri deri açıcı özelliklere sahip olduğu için limon suyu göz altı morluklarının yok edilmesine yardımcı olabilir.
  • Pamuk topunu taze limon suyuna batırın ve gözünüzün etrafına uygulayın. 10 dakika bekleyin ve yüzünüzü güzelce durulayın. Buna birkaç hafta boyunca günde bir kez yapmak üzere devam edin.
  • Bir başka seçenek ise bir çay kaşığı limon suyu, iki çay kaşığı domates püresi, bir tutam un ve zerdeçal tozunu kullanarak kalın bir hamur yapmak. Bu kalın hamuru gözünüze nazikçe uygulayın. 10 ila 15 dakika sonra yüzünüzü temiz su ile yıkayın. Bunu haftada 2 ya da 3 kere uygulayın.
Not: Eğer limon suyu yakıcı bir etki yapıyorsa kullanımını bırakmalısınız.
7. Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi yağı ile masaj yapmak göz altı koyuluklarını açmak için bir başka doğal çare. Kaliteli nemlendirici etkisiyle birlikte hindistan cevizi deriyi pürüzsüz hale getirir ve göz altındaki kırışıklıkları, ince çizgileri engeller.
  1. Göz altındaki alana natürel sızma hindistan cevizi yağıyla basitçe masaj yapın.
  2. Birkaç saat boyunca orada bırakın ve sonrasında güzelce durulayın.
  3. Sonuçlardan memnun olana dek veya birkaç ay boyunca günde 2 yada 3 kere tekrarlayın.
8. Poşet Çaylar
Çayın içindeki kafein ve antioksidanlar göz altı morluklarından kurtulmaya yararlı olduğu kadar göz çevresindeki damarları büzerek kabarıklıkları ve ödemleri engellemeye de yararlı.
  1. İki tane kullanılmış yeşil veya siyah çay poşetini buzdolabında yaklaşık 30 dakika boyunca soğutun.
  2. Çay poşetlerini gözlerinize yerleştirin ve 10-15 dakika boyunca gözünüzde tutun.
  3. Çay poşetlerini kaldırın ve gözlerinizi yıkayın.
  4. Birkaç hafta boyunca günlük bir ya da iki kez uygulayın.
Not: Çayın gözünüze kaçmaması için dikkatli olun.
9. Soğuk Kompres
Soğuk kompres göz altındaki kan damarlarını büzer ve göz kabarıklıklarını, göz altı morluklarını azaltmaya yardımcı olur.
  • Islak bir küçük havluyu soğuk suyla ya da soğuk sütle ıslatın. Göz kapaklarınız üstünde birkaç dakika boyunca bekletin.
  • Alternatif olarak birkaç buz parçasını peçeteye sarabilir ve gözünüzün altında bir iki dakika boyunca tutabilirsiniz. Ayrıca donmuş bezelye, soğuk çay poşeti veya soğuk kaşık da kullanabilirsiniz.
Bunları günde birkaç kere uygulayın.
10. Zerdeçal
Zerdaçal antioksidan ve antiinflamatuar özellikleriyle göz altı morluklarını minimize edecektir. Aynı zamanda derinizi pürüzsüz ve yumuşak hale de sokar.
  1. Her biri iki çay kaşığı olmak üzere zerdeçal tozu ve ananas suyunu karıştırıp kalın bir hamur haline getirin.
  2. Bu hamuru etkilenen bölgelere uygulayın.
  3. Yumuşak ve nemli bezle temizlemeden önce 10 dakika orada bırakın.
  4. Pozitif sonuçlar alana dek günlük olarak uygulayın.
Ek Öneriler
  • Yeterli derecede uyuyun ve dinlenin.
  • Gözlerini çok fazla ve çok sık şekilde ovalamaktan kaçının yoksa kan damarları genişleyecektir ve göz altı morlukları artacaktır.
  • Uyumaya gitmeden önce makyajınızı gözünüzden silin yoksa bu sizi rahatsız edecektir.
  • Güneş ışığında fazla kalmayın.
  • Ödem oluşumlarından kurtulmak için gün boyunca çok fazla su içmekten kaçının.
  • Diyetinize dikkat gösterin ve vitamin A,C ve E açısından zengin yiyecekler tüketin.
Sigara içmeyi bırakın, alkol ve kafein tüketimini sınırlayın. Sigara içmek deri hücrelerine zarar verir; alkol ve kafein ise dehidrasyona sebep olarak göz çevresindeki hassas derileri zayıflatır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder