19 Temmuz 2018 Perşembe

Fotoğrafçılıkta Altın Saat


Doğal ışık çekimlerinde tercih edilmesi gereken en güzel saat, altın saat dediğimiz zaman dilimidir. Hatta bazen bu zaman dilimine ‘magic hour’, sihirli saat bile denilebilir. Gelin hep beraber bu zaman diliminin özelliklerini, neden tercih edilmesi gerektiğini ve çekimlerde dikkat edilmesi gereken unsurları keşfedelim.
Altın saat nedir?
Altın saat gün doğumundan bir saat sonra ve gün batımından bir saat öncedir.  Tabii ki bulunulan bölgeye ve mevsim sezonlarına göre bu saat dilimi değişir.
Altın saat özellikleri nelerdir?
Bu bir saatlik zaman diliminin özellikleri her zaman aynıdır, bu da günesin gökyüzündeki konumu; alçak, yakın, büyük olması yumuşacık, loş bir ışık sağlar.
Altın saat neden tercih edilir?
Günesin gökyüzündeki alçak konumu, çekimlerinizde düzgün dağılmış tonlar elde etmenize yardımcı olur. Tonların sıcaklığı ve tatlılığı çekici görüntüler sağlar. Gün ortasında günesin en tepede olduğu bir saatte çekilen fotoğraflardaki sert gölgelerden uzak durmuş olursunuz. Altın saatlerini tercih ederek sonsuz yaratıcı fikirleri gerçekleştirebilir, fotoğraflarınıza derinlik, farklılık katabilirsiniz,  Ayrıca,  altın saat, portre çekimlerinden başka birçok farklı çekim içinde en ideal saat olarak bilinir.
Dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Öncelikle bu zaman dilimi çok kısa olduğundan dolayı, hazırlıklı olmanızda yarar vardır. Altın saat dilimini çekim gününden önce tespit etmelisiniz. Nerede çekim yapılacağına, arka fonda nelere dikkat edileceğine, fotoğraf makinenizin ayarlarının doğru konumda olduğuna emin olmalısınız. Altın saat çekimi sırasında, hızla batan güneşle yarış içinde olabilir, yaratıcı karelerinizi elde etmek için elinizi çabuk tutmanız gerekebilir.
Fotoğraf makinenizin ayarlarında dikkat etmeniz gereken en önemli konu ‘White Balance’ ayarlarının birkaç nokta sağa çekilerek açılmış olmasıdır. Bunun sayesinde daha net tonları elde edebilir, kahramanı karanlık çekmemiş olursunuz. Ayrıca bu altın saat diliminde, fotoğraf makinenizin en açık diyafram konumunu tercih ederek arka fonda ‘bokeh’ ve hoş bir derinlik sağlayabilirsiniz.
Güneş batımını kahramanın direk arkasında tutarak büyüleyici güneş ışınlarını elde edebilirsiniz. Ayrıca, fotoğraf makineniz ile bir yarım ay seklinde çekim gerçekleştirdiğiniz takdirde, güneş ışınlarının karelerinizde farklı yönlerden dans etmesinde görmeniz mümkün olacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder