Karaciğer, bağırsaklar, böbrek,
akciğer ve deri başta olmak üzere pek çok organ, toksinlerin uzaklaştırılması
işleminde görev alır…. Karaciğerinizi korumak için öncelikle doymuş yağlar,
rafine şeker ve alkolden uzak durmalısınız.
Karaciğer, bağırsaklar, böbrek, akciğer ve deri başta
olmak üzere pek çok organ, toksinlerin uzaklaştırılması işleminde görev alır.
Karaciğerinizi korumak için öncelikle doymuş yağlar, rafine şeker ve alkolden
uzak durmalısınız.
İnsanlar bunun dışında topraktan, sudan, soludukları
havadan ve aldıkları gıdalardan dolayı da toksik ve zehirleyici maddelerin
etkisi altında kalmaktadırlar.
TOKSİNLERİN VÜCUDA BİRÇOK ZARARI VAR
Hava kirliliği, çevre kirliliği nedeniyle içme
sularında kurşun, cıva gibi ağır metaller, kafein, alkol, yağlar, bilinçsizce
kullanılan ilaçlar sağlıksız katkılar içeren beslenme sistemi bağışıklık
sisteminin azalmasına, hormonal dengesizliklere, yaşamın ileri dönemlerinde
kalpdamar problemlerine, eklem hastalıkları, aşırı kiloya, diyabete hatta
kanser gibi çok çeşitli hastalıklara neden olabilir.
Toksinlerin zararlı etkileri vücudunuzda genellikle,
yorgunluk, bitkinlik, kendini iyi hissetmeme, aşırı uyku ya da uykusuzluk, kas
ve eklemlerde gerginlik, sinirlilik gibi ruhsal veya fiziksel sağlık sorunları
olarak kendisini hissettirir.
Pancar ve havuç: Çok iyi bir antioksidan olan beta
karoten ve C vitamini bakımından zengindir. Çok güçlü bir toksin
temizleyicidir.
Enginar: Kolesterolün düşürülmesinde ve karaciğer
detoksunda etkili bir sebzedir.
Susam ve tahin: Karaciğeri alkole karşı korur.
Yeşil yapraklı sebzeler: Klorofil ile karaciğeri ağır
metallerin etkilerinden korurlar.
Hindiba ve tere: Safra üretimini ve akışını artırır.
Elma: Sindirim sisteminin toksinlerden arınmasına
yardımcıdır.
Ceviz: Arjinin ile karaciğeri korur, aynı zamanda
omega 3 içerir.
Somon balığı, ton balığı: Omega 3 içeren yağlar
karaciğerin dostudur.
Zerdeçal: Karaciğer için favori bir baharattır.
Limon ve greyfurt : Limon, zengin C vitamini içerir.
Vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, safra üretimine yardım eder, mide
ve barsaklar üzerinde etkilidir.
Avokado: Glutatyon içeriği ile karaciğere zarar veren
toksinlere karşı etkilidir.
Sarımsak ve soğan: Bağışıklık sistemini güçlendirdiği
için detoks programının olmazsa olmazıdır. Soğanın ve sarımsağın içinde yer
alan kükürt bileşimi Alicin kan dolaşımını uyarır, sindirimi harekete geçirir.
Vücuttaki fazla suyun atılmasını sağlar ve karaciğerden toksinleri atılmasında
yardımcı olur.
Yeşilçay : Yüksek oranda antioksidan içerir, kalp
sağlığımızı destekler, sindirime yardımcı olarak kan şekerini ve vücut
sıcaklığını ayarlar. Metabolizmayı hızlandırır, yağ oksidasyonunu artırırlar.
Turpgiller (Beyaz ve kırmızı lahana, şalgam, kırmızı
turp, pancar, Brüksel lahanası, kanrabahar): Detoks sistemini güçlendiren
antioksidan vitamin ve mineralleri bol miktarda ihtiva ederler. Doku hasarına
neden olan serbest radikallere karşı vücudu korurlar. Vücudu toksinlerden
temizleyici, güçlendirici ve destekleyici besin elemanlarından zengin
sebzelerdir.
KARACİĞER VE TOKSİNLERE KARŞI DESTEKLEYİCİ BESLENME
ÖNERİLERİ
Doğada özellikle sebze ve meyvelerde bol miktarda
mevcut olan bazı vitamin ve mineraller, polifenoller, flavonoller, antioksidan
kaynaklarıdır.
En yaygın olarak bilinen antioksidanlar ise A, C ve E
vitaminleri, likopen, flavonoidler, Beta-karoten, selenyumdur.
Karaciğer için beslenmemizde yer alacak besinler,
karaciğerin detoksifikasyon (organizmanın kendisine zararlı olan toksik
maddelerden temizlenmesi) sürecine yardımcı olmalı ve serbest radikallerin
vücut üzerindeki zararlarına karşı koruyucu olan antioksidanlar içermelidir.
Beta-karoten ve E vitaminleri karaciğerin toksinlerden
arınmasına yardım eder.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder