13 Temmuz 2018 Cuma

Körili Karides


Size bir ipucu, bu yemeğin yanına en çok yakışacak şey buharda pişmiş basmati pilavıdır.
Malzemeler:
  • 1 kg. jumbo karides
  • 2 yemek kaşığı köri tozu
  • ½ çay kaşığı kimyon tohumu
  • 400 ml. hindistan cevizi sütü
  • 1 adet iyice doğranmış soğan
  • 2 diş doğranmış sarımsak
  • 2 adet doğranmış havuç
  • 1 bardak yeşil bezelye
  • Baş parmağınız boyunda rendelenmiş taze zencefil
  • Tuz & karabiber
  • Sızma zeytinyağı
  • 1 bardak basmati pirinci (pişmemiş)
  • ½ bardak bebek mısır
Hazırlanışı:
  1. Karideslerinizi kabuklarından ayırıp temizleyin ama kuyruklarını üzerinde bırakın. Karideslerin kafalarını ise bir köşeye ayırın.
  2. 3 yemek kaşığı zeytinyağını geniş ve derin bir tavada, orta ateşte, ısıtın. 
  3. Karideslerin kafalarını yağa atın ve kahverengi olana kadar soteleyin. Bir kaşığın arkası ile karideslerin kafalarını tavaya hafifçe bastırın ve böylece aromalarını yağa katmalarını sağlayın.
  4. 5 dakika pişirdikten sonra karideslerin kafalarını tavadan çıkartın.
  5. Hala orta ateşte olan tavanıza karideslerinizi atın ve dışı altınımsı kahverengi fakat içi çiğ olana kadar soteleyin. 
  6. Sonra karidesleri tavadan alın ve bir köşeye ayırın. Tavada karides parçası kalmamasına dikkat edin.
  7. Ateşi düşük ısıya alın ve tavanıza 2 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin.
  8. Soğan, sarımsak, kimyon ve zencefilleri 3 dakika boyunca soteleyin.
  9. Hindistan cevizi sütünü ekleyin ve tavanızın altını orta ısıya alın. 
  10. Süt kaynamaya başladığında köri tozunu içine ekleyin ve 3 dakika boyunca, sütün kıvamı hafifçe koyulaşana kadar, pişirin.
  11. Havuç, bebek mısır ve bezelyeleri ekleyin ve 5 dakika daha pişirin.
  12. Karidesleri tavaya tekrar ekleyin ve 5 dakika boyunca içten içe kaynatın.
  13. Üzerlerine tuz ve karabiber ekleyin, dilerseniz biraz da doğranmış maydanoz serpiştirin.
  14. Küçük bir tencerede, yüksek ateşte, pirinçleri 2 bardak su ile pişirin.
  15. Su kaynadığı zaman tencerenin kapağını kapatın ve altını kısın. 
  16. 15 dakika kadar içten içe kaynamasına izin verin ve sonrasında karidesleri pirinçlerle servis edin.

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder