24 Temmuz 2016 Pazar

Dubrovnik


Dubrovnik, nam-ı değer "Adriyatik'in incisi", Dalmaçya kıyılarının görülmeye değer en güzel şehirlerinden biri. Üstelik İstanbul'dan 1,5 saat uçuş mesafesinde ve vize talep etmiyor.
İşte sana önerilerim:
1. Ortaçağ'da yaşadığın hissi uyandıran Eski Şehir/Stari Grad'ta yürüyüş yapabilir, ana cadde Stradun ve bu caddeyi kesen labirent şeklindeki cıvıl cıvıl ara sokaklarda kaybolabilirsin, ya da şehir çevreleyen surların üzerinde yürüyüş yapabilirsin.
2. Stari Grad'a uğramışken, meydanda bulunan Onofrio Çeşmesi'ni, Luza meydanını, Modern Sanat Müzesi'ni gezebilir ve Hırvatların özgürlüklerini temsil eden Fransız şövalyesi Orlando Column heykeli önünde fotoğraf çektirebilirsin.
3. Eğer şehre yazın gidip sıcağından bunalırsan, şehir merkezinden her gün ve neredeyse saat başı kalkan teknelere binerek Elafiti, Lokrum, Korcula adalarından birine giderek bütün günü Adriyatik'in masmavi sularında yüzüp güneşlenerek geçirebilirsin.
4. Ya da Dubrovnik'in aristokrat ailelerinin yazlık evlerinin bulunduğu Kolocep, Lopud veya Sipan adalarından birine giderek sevgilinle gün batımını seyredebilirsin.
5. Risotto ile İspanyolların paellasının karışımı, deniz mahsulleri ve pirinçten oluşan bol maydanozlu ve sarımsaklı "Adriyatik Pilavı"nı, "Slivovica" isimli erik rakısını veya Türk rakısına benzeyen meşhur Hırvat içkisi "Rakija"yı, Dubrovnik dondurmasını (emin ol en az İtalyanların dondurması kadar meşhur ve lezzetli), "Burek sa sirom" diye adlandırılan ve bizim böreklere benzeyen yufkadan yapılmış hamur işlerini kesinlikle denemelisin.
6. Dubrovnik'te ne alınır diye merak ediyorsan sana önerim; el yapımı mücevherler, Hırvatların yöresel kıyafetlerini giymiş süs oyuncak bebekler ve lavanta keseleri.
7. Biliyor musun, kravatın kökeni Hırvatistan'a dayanıyormuş. Hırvat askerlerinin üniformaları üzerine taktıkları kırmızı fularlar Parisli tasarımcılara esin kaynağı olmuş ve kravat da bu şekilde doğmuş. Belki anı olarak sevgiline almak istersin diye söylüyorum...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder