Erik,
gülgiller (Rosaceae) familyasından Prunus cinsinden meyvesi yenen bazı ağaç
türlerinin ortak adıdır. Türkiye’de Doğu Anadolu’nun yüksekyayla mıntıkası ile
Güneydoğu Anadolu’nun kurak ve çok sıcak bir kısım yerleri hariç her tarafta
yetişir. Türkiye’de en tanınmış erik çeşitleri can eriği, papaz eriği, mürdüm
eriği ve tatlı üryani eriğidir. İlkbahar, yaz meyvesidir.
Erik
faydaları
Erik
bol miktarda B vitaminleri içermektedir, ayrıca potasyum ve magnezyum minerali
açısından da zengin bir meyvedir. Ayrıca A, B1, B2, B3, B6, C,E vitaminini
içermektedir. Eriğin karaciğer, kalp, böbrek ve romatizma hastalıkları ile
sindirim rahatsızlığı çeken kişilerce tüketilmesi önerilmektedir. Ayrıca eriğin
regl düzenleyici, idrar söktürücü ve terletici özellikleri de bulunmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder