28 Temmuz 2016 Perşembe

rafting


Avrupa Rafting Birliği başkanlarından Andrea Gatti, sözleriyle beni Ataç Besi ile ilk kez nehre girdiğim ana götürdü. "Birçok insan nehirlere hep dışarıdan bakar ve sadece izlemekle yetinir. Bazıları ise yaşama ve kendilerini seyreden diğerlerine nehrin içinden bakar, başka boyuttan diğer bir dünyayı izlercesine, soluk soluğa..."
Türkiye'nin sert nehirlerinden olan ve gerçek anlamda "white water rafting" yapabilen Dalaman Çayı, dışarıdan seyrederken bana son derece yumuşak, durgun, hatta herhangi bir nehirden farksız görünmüştü. Ta ki içine girene dek. Her şey değişti o andan itibaren, nehrin diğer yüzü, bembeyaz köpüklerden duvarlar ve dalgalar inanılmaz bir süratle karşıma çıktı. O an anladım nehirden dışarı bakmanın ne olduğunu. köpüklerin arasında nehir kıyısındaki görüntüler aklımın bir yerlerinde hep farklı bir dünyanın kareleri olarak kaldı.
Raftingce
IRF (International Rafting Federation): Dünya Rafting Federasyonu
ERA (European Rafting Association): Avrupa Rafting Birliği
White Water Rafting: Nehirlerin köpüklü sularında şişme raft botlarından yapılan spor.
Ecoraft: 1999 yılında Fırat Nehri'nde düzenlenen 1. Türkiye Rafting Şampiyonası'nda birinci olan ve Türkiye'yi 2. Avrupa Rafting Şampiyonasında temsil eden takım.
Time Trial: IRF ve Era'nın düzenlediği resmi yarışmalara katılma hakkı elde edebilmek için 600 metrelik parkurda zamana karşı yapılan eleme yarışı.
Head to Head: İki takımın aynı yerden başlayıp 600 metrelik parkurda yaptıkları yarış.
Down River: 6-8 kilometrelik parkurda zamana karşı yapılan hız ve dayanıklılık yarışı.
Raft Slalom: Nehrin iki yakası arasında çekilen kablolar üzerine asılan plastik çubuklarla hazırlanan kapılardan oluşan parkur. Geçişleri kapılara değmeden yapmak gerekiyor. Herhangi bir çarpma beş saniye süre cezası alıyor. botun ya da bottaki bir kişinin bu kapılardan geçememesi 50 saniye ile cezalandırılıyor.
Rapid: Nehrin eğiminin ve suyun akış hızının arttığı köpüklü yerlere verilen isim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder