26 Temmuz 2016 Salı

rüya adalar


MAINE
Kuzey Amerika’da bulanan Maine Adaları’na 545 km. uzunluğundaki bir rota sayesinde ulaşılabiliyor. Sadece özel teknelerin yolculuk edebildiği bu rotanın üzerinde adalara veya karaya denk gelen 150’den fazla durak yer alıyor. Bakir doğayı ve maceralı tatilleri sevenler için bu yoldaki birçok durak ilgi çekici olabileceği gibi özellikle dikkat çeken duraklar Monhegan, MountDesert, Warren ve Isle au Haut Adaları. Aynı zamanda doğal park olan Warren Adası, yaban hayat düşkünleri için önemli bir nokta.
Ne Zaman: Temmuz ile Eylül arası.
Nasıl: Eskimo kayığı, yelkenli veya motorlu tekne ile gidilebilir.
Dikkat Çekenler: Harriet Beecher Stowe’un ünlü romanı “Tom Amcanın Kulubesi”ni kaleme aldığı ev ziyaret edilebilir. Ayrıca Maine kıyısının toplam 5597 km’lik kıyı şeridiyle Kaliforniya’yı bile geride bıraktığını belirtmek gerek.
FAROE ADALARI
Faroe Adaları için “huzur veren sesler adası” desek sanırız abartmış olmayız, kuş sesleri, kayalardan damlayan su sesleri, rüzgarın kayalıkları dövme sesleri ve dalga sesleri… İzlanda ve Norveç arasında Kuzey Atlantik sularının dövdüğü Faroe, birbirinden güzel 18 adadan oluşuyor. 7.yüzyılda yanlarında koyun ve keçileriyle gelen keşişler ve 9.yüzyılda gelen Vikingler, Kuzey Atlantik’te, İzlanda ve Norveç arasında 18 adadan oluşan Faroe’nin bilinen ilk sakinleri. Adalarda manzara nefis: Şelaleler, nehirlerle ve fiyortlarla kesilen yemyeşil bir çimen tabakası. Doğa bu tabloyu şişkin gagalı martılar, sümsük kuşları ve fırtına kuşu sürüleriyle tamamlamış.
Ne Zaman: Mayıs-Eylül ayları arası seyahat için ideal.
Nasıl: Danimarka, Norveç ve İskoçya’dan feribotlarla ya da Vagar’a uçakla.
Dikkat Çekenler: Özerk olma yolunda ve AB’ye üye olmayan adalardaki tarihi köyleri, Eysturoy’daki “Sallanan kayalar”ı ve Magnus Katedrali’ni ziyaret etmeli.
THOUSAND ADALARI
Thousand Adaları, Amerika-Kanada sınırı arasında uzanan Saint Lawrence Nehri üzerindeki yaklaşık 1800 adadan oluşuyor. Wolfe Adası gibi büyük adalarda kayde değer bir nüfus yaşarken, bazı adalar sadece göç eden kuşların ziyaret ettiği kayalardan ibaret. ABD tarafında kalan adaların pek çoğunda New York eyaletine ait parklar yer alıyor. Adaların birçoğu New York’lu zenginlere ait. “Girilmez” tabelalarıyla dolu bu bölgeyi tekneyle gezmek daha doğru. Son bir not, Thousand Adaları Frontenac Bölgesi, 2002 yılında UNESCO tarafından Dünya Biyosfer Rezervi ilan edilmiş.
Ne Zaman: Mayıs ve Eylül ayları gitmek için uygun dönem.
Nasıl: New York eyaletinden veya Gananoque’den tekne turuyla.
Dikkat Çekenler: Boldt Şatosu, Clayton tekne müzesi, ısles gölü ziyaret edilebilir. Ayrıca, ünlü Thousand Islands sosu aktris May Irwin tarafından yaratılmış.
MADAGASKAR
Afrika’nın doğusunda, Hint Okyanusu’nda yer alan Madagaskar, dünyanın dördüncü büyük adası. Diğer bütün Afrika başkentleri gibi Madagaskar’ın başkenti Antananarivo da kalabalık, gürültülü ve hava kirliliğinden muzdarip. Şehrin turistik merkezi Analakely Postane, banka, restoranlar ve gece kulüpleri buranın güney batısında yer alıyor. Madgaskar’ın tatil merkezi Nosy Be adası ve çevresindeki adalar olan Nosy Komba, Nosy Tanikely, Nosy Sakatia ve Nosy Mitsio, kumsalları, gece kulüpleri, dalış sporları merkezi olmaları ve güzel otelleriyle ünlü. Ifaty de turistlerin rağbet ettiği bir tropik cennet. Beyaz kumlu sahilleri, palmiye ağaçları, mercan resifleriyle tropik adaların atmosferini yaşatıyor.
Ne Zaman: Adanın batı ve güneybatı sahilleri için yaz aylarının yaşandığı kasım ve mart ayları ideal. Diğer bölgeleri ziyaret etmek isteyenlerin haziran-ekim arasındaki dönemi tercih etmelerine yarar var.
Dikkat Çekenler: Adayı ziyaret edenlere ulusal Ranomafana Park’ını mutlaka ziyaret etmeleri öneriliyor. 41,500 hektar üzerine yayılan gür yağmur ormanlarının oluşturduğu parkın içinden Namorona Nehri geçiyor. Bu parkta 12 tür Madagaskar maymunu yaşıyor.
SURIN ADALARI
Beş adadan oluşan Surin Adaları, Tayland’ın en az tanınan yerlerinden biri. Anakaradan 55 km. uzakta bulunan Surin Adaları, çevre sularıyla birlikte Ko Surin Ulusal Deniz Park’ını oluşturuyor. Zengin mercan alanlarıyla Surin Adaları özellikle dalış tutkunları için ideal bir bölge. Zaman zaman balinalar ve köpek balıklarını da görmek mümkün. Burası aynı zamanda uçan tilki, küçük cüce geyik, ağlı piton ve nadir Nicobar güvercinleri gibi farklı türlere yaşam alanı sağlıyor. Ziyaretçilerin çoğu adaya tekne gezileriyle geliyor. Beş yıldızlı otel konforunda ısrarlı değilseniz, Surin Nua’da kalabilir, deniz ve kuş sesleriyle bölünen sessizliğin keyfini çıkarabilirsiniz.
Ne Zaman: Kasım-Nisan ayları arası uygun zaman.
Nasıl: Phuket ya da Ranong’dan Live-Aboard seyahat ile ya da Khuraburi’den feribotla.
Dikkat Çekenler: Kaplumbağa üretme merkezi ve Chao Leh köyü görülmesi gereken yerler arasında. Ayrıca adada Surin Moken adı verilen ve ahşap direkler üzerine kurulu kulübelerde yaşayan deniz Çingenesi kabilesi bulunmakta.
JAVA
Endonezya’nın siyasi ve ekonomik merkezi olan Java Adası 120 milyon gibi ciddi bir nüfusa sahip. 8.ve9. yüzyıldan kalma Budist tapınakları adanın tarihsel zenginliğini de ortaya koyuyor. Şaşırtıcı ama her yerde sanatçılar ve galerilere rastlayabilir, batik, yemek veya masaj kurslarına katılabilirsiniz. Her yerde pirinç, tütün, çay, kahve, sebze ve baharatlar yetişen, karanfil sigarası dumanları altında “Bintang” birası içilen egzotik kültüren her köşesinde kendini hissettirdiği alternatif bir dünya Java.
Ne Zaman: Mayıs ve Eylül ayları arası seyahat için ideal.
Nasıl: Jakarta’ya dış hat seferleri Malezya, Singapur ve diğer Endonezya adalarından adaya iç hat seferleri yapılıyor.
Dikkat Çekenler: Sund Kelapa Limanı, Ujung Kulong ulusal park alanı, Malang ve Tretes Dağ kasabaları görülesi. Ayrıca dünyanın en kaliteli ve pahalı kahvesinin anavatanının Jakarta olduğunu da bilmek gerek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder