Günlük yoğun yaşam şartları içerisinde herkes çeşitli
sağlık sorunları ile başa çıkabilmek için kapsamlı çözümler aramaktadır. Bu
şartları sağlayan besinlerden biri de buğday çekirdeğinden elde edilen buğday
yağıdır. Buğday yağının çok çeşitli faydaları bulunmaktadır. Oldukça besleyici
bir gıda olmasının dışında sağlık açısından pek çok faydası da bulunmaktadır.
Harika bir vitamin ve mineral kaynağı olup, vücudumuzu sağlıklı tutmaktadır.
Yağ çözücü özelliği de bulunmaktadır ve açık sarı bir
renge sahiptir. Ayrıca buğdayda bulunan iyi özelliklerin yaklaşık yüzde 25’ini
içerisinde bulundurmaktadır. Bu iyi özelliklerden kasıt vitaminler, mineraller
ve proteinlerdir. Sağlık değerleri açısından haplarda ve suplementlerde bulunan
çoğu sentetik besinlerin daha fazlası buğday yağı içerisinde yer almaktadır. Bu
yüzden ekstra besin çeşitlerine başvurmanıza gerek kalmadan buğday yağı
tüketerek, çok daha sağlıklı bir diyete sahip olabilirsiniz. Çok güçlü
besleyiciler içeren buğday yağının günlük dozlarda düzenli olarak tüketimi,
diyetinizi zenginleştiren ve vücudunuzu besleyen bir gıda özelliği taşımaktadır.
Sağlık açısından diğer faydalarına gelecek
olursak; buğday yağı insanlar için en iyi E vitamini kaynağıdır. E vitamininin
kanser riskini azaltması, yaşlanma sürecini yavaşlatması ve sağlıklı, güçlü bir
saç sağlığı elde etmede önemli faydaları bulunmaktadır. Kalp sağlığını korumada
önemli işlevleri olan omega 3 içermektedir. Harika bir protein kaynağıdır. Cilt
sağlığını korur ve yaşlanma sürecini yavaşlatır. Güçlü bir saç sağlığı için
harika bir destekleyicidir. Kötü kolesterolü düşürür. Dokuların onarımını
sağlar. Enerji vericidir. Sinir sistemini düzenler. Şimdi de buğday yağının
saymış olduğumuz bu faydalarını ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz.
1.Yaşlanma
Önleyici ve Cilt Sağlığı
Bol miktarda antioksidan içeren buğday yağı, yaşlanma
geciktirici özelliklere sahiptir. Erken yaşlanma belirtilerini azaltır, ince
çizgileri ve kırışıklıkları önler. Bu da sizin cilt ve saç sağlığınızı korur.
En iyi E vitamini kaynaklarından birisi oluşu da cildiniz için faydalıdır.
Fosfolipidler ve linoleik asitler sayesinde cildinizi korur, kırışıklıkları yok
eder ve yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırır. İçerdiği antioksidanlar da
serbest radikallerin cildinize verdiği zararlara karşı koruyucu bir etki yapar
ve böylelikle sağlıklı bir cilde sahip olabilirsiniz.
2.Kalp
Sağlığı
Buğday yağının bir diğer faydası da kalp sağlığını
korumasıdır. Kalp sağlığını korumak için çok çeşitli faydaları bulunmaktadır.
Bunlardan biri de B vitaminidir. Buğday yağının içerisinde bulunan B vitamini
içeriği vücudunuzdaki kan akışını düzene sokar. Bunun haricinde içerisinde
yeterli miktarda omega 3 yağlı asitlerini bulundurur. Bilindiği üzere kalp
sağlığını korumada en etkili yöntem omega 3 yağlı asitleridir. Omega 3 ayrıca
omega 6’nın vermiş olduğu zararlı etkileri de ortadan kaldırır. Omega 3’ün asıl
görevi de yüksek kan basıncını düşürmesidir. Ayrıca kolesterol dengesini de
sağlayarak kalp sağlığınızı korumada önemli bir etki yapar. Kötü kolesterol
değeri olan LDL’yi düşürür, iyi kolesterol değeri olan HDL’yi de yükseltir.
Böylece kolesterol seviyesini sağlıklı bir konumda tutarak bir nevi kalp
koruyucu görevi de yapmaktadır. Tüm bu saymış olduğumuz kalp sağlığı için
yararlı özelliklerden faydalanmak için düzenli olarak buğday yağı tüketimine
özen göstermeniz gerekmektedir.
3.Protein
Kaynağı
Buğday yağı ayrıca harika bir protein kaynağıdır.
İçerisinde yüzde 28 oranında protein bulunmaktadır. Bu da çok yüksek bir orana
işaret etmektedir. Protein bilindiği üzere vücudumuz için yapı taşlarından
birisidir. Proteinin vücuttaki görevi hücreleri beslemek ve zarar görmüş
hücrelerin onarılmasını sağlamaktır. Ayrıca kas denilen olgu proteinden meydana
gelmektedir. Bu yüzden spor ile uğraşan kişiler düzenli olarak protein alımına
özen gösterirler. Kas kütlesini korumada, arttırmada ve güçlenmede en önemli
işlevi protein sayesinde yaparız. Genellikle et ürünlerinde bulunan protein,
vejeteryan olan kişileri farklı arayışlara yönlendirmiştir. Bunlardan biri de
buğday yağıdır. Vejeteryan kişiler, et ürünleri yerine buğday yağı ve soya
fasulyesi gibi protein bakımından zengin besinler tüketerek, protein
ihtiyaçlarını bu şekilde karşılamaktadırlar.
4.Enerji
Buğday yağının çok iyi bir enerji verici özelliği de
bulunmaktadır. İçerisinde uzun zincirli doymuş primer alkol olan, octacosanol
içermektedir. Bu yüzden spor yapan kişilerin diyetlerine buğday yağını
eklemeleri tavsiye edilmektedir. Bu besin egzersiz esnasında enerji ve oksijen
verir. Enerji seviyesini yüksek tutar ve uzun süre dayanma gücü verir. Buğday
yağı ayrıca bir onarıcıdır. Doku hasarlarını onaran, tamir eden ve aynı zamanda
doku büyümesine de yardımcı olan B vitaminini bol miktarda içermektedir. Aynı
zamanda minerallerin ve vitaminlerin hücrelere ulaştırılmasını sağlamakla
görevlidir.
5.Kan Şekeri
Buğday yağı bir kan şekeri düzenleyici özelliği de
taşımaktadır. Bilindiği üzere kan şekerinin yüksek olması yağlanma, kilo alma
ve ilerleyen zamanlarda da diyabete sebep olmaktadır. Bu yüzden kan şekeri
seviyesinin belirli oranları aşmaması gereklidir. Buğday yağı da magnezyum
bakımından zengindir. Düzenli olarak tüketildiğinde kan şekeri seviyesini
kontrol altına alır ve özellikle diyabetik hastalar için faydalar sağlamış
olur. Kısacası kan şekerini kontrol altında tutmak demek, diyabeti de kontrol
altına almak demektir.
6.Bağışıklık
Sistemi
Buğday yağının içerisinde bulunan antioksidanlar
çeşitli faydalar sağlamaktadır. Antioksidanlar kalp hastalıkları ve kanser gibi
çeşitli hastalıklar ile savaşarak bağışıklık sisteminizi güçlü tutar. Kanser
yapıcı olarak bilinen ve daha çok çeşitli hasarlar veren serbest radikallerin
elektron düzenlerini bozar ve kontrolsüz bölünmelerini engeller. Böylece başta
kanser olmak üzere kalp sağlığını yükseltir. Bu hastalıkların dışında
antioksidanlar, vücutta zararlı etkileri bulunan toksinlerin de vücuttan atılımını
sağlar. Ayrıca kış aylarında grip ve soğuk algınlığı oluşumu gibi etkileri
ortadan kaldırır. Bağışıklık sisteminiz ne kadar yüksek olursa çeşitli
hastalıklara yakalanma riskiniz o kadar azalır. Bu yüzden düzenli olarak buğday
yağı tüketerek, bu tip rahatsızlıkların önüne geçebilirsiniz.
Böylece buğday yağının faydaları ile ilgili genel
olarak ve devamında çok daha ayrıntılı bir şekilde maddeler halinde çeşitli
bilgiler vermiş olduk. Şimdi de yazımızın devamında sizlere buğday yağının
sebep olabileceği çeşitli yan etkilerden bahsedeceğiz. Son olarak da buğday
yağına ait bir besin değerleri tablosunu siz değerli okurlarımız ile paylaşıp
yazımızı noktalayacağız.
Fazla Buğday
Yağı Tüketmenin Bir Zararı Var Mıdır?
Buğday yağının bilinen pek bir yan etkisi bulunmamaktadır.
Sağlıklı bir şekilde önerilen oranlarda tüketebilirsiniz. Ancak fazla
kullanımlarda çeşitli yan etkileri elbette ki bulunacaktır. Bunlardan biri de
kilo almadır. Çünkü buğday yağı besin değerleri bakımından zengin bir besindir.
Yoğun ve yüksek bir kalori değeri bulunmaktadır. 2 çorba kaşığı buğday yağında
52 kalori bulunmaktadır. Buğday yağı tükettiğinizde yüksek besin ve kalori
değerine sahip bir besin tüketmiş olursunuz. Çok fazla kalori alımında da vücut
tamamını yakamaz ve yağa dönüştürüp depolar. Bu da kilo almanıza sebep olur. Bu
yüzden günlük besin tüketimlerini, kalori değerlerini hesaba katmanız
gerektiğine işarettir. Daha sağlıklı bir yaşam için her şeyi ölçüsünde
tüketmeniz gerekir. Ayrıca buğday yağının içerisinde gluten de bulunmaktadır.
Glutenin, vücudunuzun bağışıklık sistemine zarar verme eğilimi vardır. Bu
yüzden yediğiniz besinlerin içerisinden gluteni çıkarmanız gerekir.
Buğday Özü
Yağının Besin Değerleri
Porsiyon Miktarı: 100 g
- Kalori (kcal): 884
- Toplam yağ: 100 g
- Kolesterol: 0 mg
- Sodyum: 0 mg
- Karbonhidrat: 0 g
- Diyet lifi: 0 g
- Şeker: 0 g
- Protein: 0 g
- A vitamini: 0 IU
- C vitamini: 0 mg
- Kalsiyum: 0 mg
- Demir: 0 mg
- D vitamini: 0 IU
- Piridoksin: 0 mg
- B12 vitamini: 0 µg
Magnezyum: 0 mg
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder