Enfes bir lezzete sahip olan kavun, yaz meyvelerinin
vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Kabakgiller ailesinde bulunan kavun,
salatalık ve balkabağı gibi yerde toprağın üzerinde yetiştirilmektedir. Kavunun
kökeninin Asya, Hindistan veya Antik Perslere kadar dayandığı tahmin
edilmektedir.
En iyi kavun kumlu toprakta ve iyi sulama imkanlarına
sahip topraklarda yetiştirilmektedir. Kavun da, karpuz ve mango gibi tam
anlamıyla bir yaz meyvesidir. En verimli tüketim aralığı Nisan ile Ağustos
ayları arasındadır. Kavunun ortalama boyutları ise 11-16 cm çapında, 450-850 gr
ağırlığında ve yuvarlak bir şekle sahiptir. İç kısmında ki eti ise turuncu-sari
renk aralığında yer almaktadır.
Yumuşak ve lezzetli bir tada sahip olan kavun yaz
aylarında damaklarımızın tadına en iyi şekilde hitap eden meyvelerden biridir.
Kavunla ilgili genel bir bilgi verdikten sonra sağlığa yararları ve zararları
şeklinde alt başlıklar altında daha kapsamlı bir bilgiye kolayca
ulaşabilirsiniz.
Yapılan araştırmalar sonucu kavun ve diğer tüm meyve
çeşitlerinden tükettiğiniz takdirde birçok tıbbi hastalığın riskinin azaldığı
sonucu ortaya çıkmıştır. Birçok araştırmaya göre kavun gibi ekilen meyvelerinin
tüketiminin artması, obezite, diyabet ve kalp hastalıkları riskini azalttığı,
sağlıklı ve güçlü saçlar sağladığı ve kilo vermede de yardımcı olduğu sonucu
ortaya çıkmıştır. Kavunun sağlığınıza olan etkisini yazımızın devamında daha ayrıntılı
bir şekilde inceleyeceğiz.
1.Makula
Dejenerasyonu
Yaş ile alakalı olarak ortaya çıkan makula
dejenerasyonu, görme ile alakalı sarı lekenin hasar görmesi ile meydana gelir.
Kavunda bulunan zeaksantin isimli antioksidan açık mavi renkteki ışınları
filtreleyerek gözü bu ışınların zararlı etkilerinden korur. Günlük olarak
yüksek miktarda (3 posiyon ve fazlası) kavun tüketimi makula dejenerasyonu riskini
engelleyici ve azaltıcı bir etki yapar.
2.Astım
Nefes yetmezliği olarak bilinen astımın oluşma
ihtimali sağlıklı beslenen insanlarda daha düşüktür. Bu besinlerden biri de
sarı ve turuncu meyvelerde bulunan beta karotendir. Bu meyveler de kavun,
havuç, balkabağı, lifli yeşil bitkiler olan ıspanak ve kıvırcık lahanada bol
miktarda bulunmaktadır. C vitamini de astıma karşı koruyan diğer bir doğal
besleyicidir.
3.Tansiyon
Kalp sağlığı için faydalı olan potasyum, C vitamini ve
posa kavunda bulunan gıdalardır. Yüksek miktarda potasyum tüketimi tansiyon
riskini de azaltmaktadır. Yeterli miktarda potasyum alımı, alınan sodyum
miktarının düşüşü kadar önemli olup, hipertansiyon (yüksek tansiyon) riskini
azaltmaktadır. Ayrıca yüksek miktarda potasyum alınması kalp krizi riskini
azaltır, kas kütlesi kaybına karşı korurve böbrek taşı oluşumunu azaltır.
4.Kanser
Kavun gibi toprakta yetişen meyve ve sebzelerden
alınan beta karoten, prostat kanserine karşı koruyucu bir etki yapmaktadır.
Japon topluluğunda beta-karoten tüketiminin kolon kanserine de iyi geldiği
bilinmektedir.
5.Sindirim
Kavunda bulunan posa ve nemli oluşu kabızlık oluşumunu
minimuma indirir. Bu da sağlıklı bir boşaltım sistemine sahip olmanızı sağlar.
6.Hidrasyon
Vücutta ki su kaybını önlemek için kavunda bulunan
yüksek miktarda su ve elektrolit çözeltisi, kavunu sıcak yaz günlerinde harika
bir atıştırmalık meyve durumuna getirmektedir.
7.İltihap
Kolin, kavunda bulunan ve bir çok vücut aktivasyonuna
faydası olan bir besindir. Faydaları arasında uyku halinde daha iyi bir uyku
sağlaması, kas hareketlerine faydalı olması, öğrenme ve hafızayı güçlendirmesi
de yer almaktadır. Ayrıca sinirlerdeki transmisyonu kolaylaştırır, yağ
emiliminde faydalıdır ve kronik iltihap riskini azaltır.
8.Cilt ve
Saç
Nemli ve sağlıklı bir saç için A vitaminine ihtiyaç
duyulmaktadır. Bol miktarda kavun tüketerek bu A vitamini ihtiyacınızı
karşılayabilir ve ayrıca A vitamini bedensel gelişme için oldukça gereklidir. C
vitaminin yeterli miktarda alınması kolajen oluşumuna faydalı bir etki yaparak
daha sağlıklı bir cilt ve daha güçlü bir saç sağlayacaktır. Günde bir dilim
kavun yemeniz günlük ihtiyacınız olan C vitaminin yüzde 97sini sağlamaktadır.
9.Diyetlerinizde
Kavun Tüketimi
Yumuşak ve ezik kısımlar haricinde sağlam, ağır ve
simetrik bir yapıya sahip olan kavun, yaz aylarında kesinlikle tüketilmesi
gereken bir meyvedir. Ağır ve yağlı gıdalar yerine ferahlamak için
yapabileceğiniz diyetinize de faydalı meyve salatalarından bahsetmek istiyorum.
Bunlardan en basidi sadece taze kavunu dilimleyerek
tüketebilirsiniz.
Tüm aileniz için daha tropik bir meyve salatası
arıyorsanız papaya, ananas, manyo ve kavunu dilimleyim kaselere koyarak servis
edebilirsiniz. Kavununuzu limonata, su veya ev yapımı ice teanize
karıştırarak serinletici ve ferahlatıcı bir karışım hazırlayabilirsiniz. Diyetinizi
bozmadan karışımları tüketerek daha sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.
Fazla
Kavunun Bir Zararı Var mıdır?
Kavunu sağlıklı bir vücut için ve hastalıklası önlemek
için tüketebilirsiniz. Ancak tüketmeten önce iyice dezenfekte ettiğinizden ve
yıkadığınızdan emin olunuz. Çünkü kavunun kabuğunda bulunan bakteriler kesme
işlemi sırasında kavunun içine temas edecektir. Bu da sağlıksız bir tüketim
olacaktır. Ayrıca bol miktarda kavun tüketimi aynı şekilde vücuda çok miktarda
potasyum alımı sağlayacaktır. Bu da böbreklerinizin tam fonksiyonel olarak
çalışmasına engel olabilir. Az önce saydıklarımız haricinde kavunun bilinen pek
bir zararı bulunmamaktadır.
Kavunun sağlığa olan yararları, zararları ve diyetiniz
için öneminden bahsettikten sonra kavuna ait bir besin değerleri tablosunu
sizlerle paylaşıp yazımızı noktalayacağız.
Bu tabloda besin değerleri bir porsiyon 100 g alınarak
hesaplanmıştır.
Porsiyon
Miktarı: 100 g
|
Kalori
(kcal) 33
|
Toplam yağ
0,2 g
|
|
Kolesterol
0 mg
|
|
Sodyum 16
mg
|
|
Potasyum 267
mg
|
|
Karbonhidrat
8 g
|
|
Diyet lifi
0,9 g
|
|
Şeker 8 g
|
|
Protein 0,8
g
|
A vitamini
|
3.382 IU
|
C
vitamini
|
36,7 mg
|
Kalsiyum
|
9 mg
|
Demir
|
0,2 mg
|
D vitamini
|
0 IU
|
Piridoksin
|
0,1 mg
|
B12
vitamini
|
0 µg
|
Magnezyum
|
12 mg
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder