Sebze ve
meyvelerin tüketmeden önce soyduğumuz kabukları aslında yoğun besin değeri
içeren tabakalarıdır. Bu nedenle ‘elmayı kabuğuyla yiyin’ der eskiler. Haklılar
da. Tabi ki her besini kabuğuyla tüketmemiz mümkün değil. Ancak bu kabukları
kullanmanın başka yolları var. İşte en çok tükettiğimiz meyve ve sebze
kabuklarının hiç bilmediğiniz faydalı kullanım alanları.
1.Yağlı yüzeyleri kolayca temizleyin
Yağ sökücü
kimyasalları tava ve tencereleriniz için kullanmadan önce limon kabuğu ile
biraz ovmayı deneyin. İnatçı yağlar için limondan önce bir miktar tuz veya
kabartma tozu dökebilirsiniz. Mermer gibi hassas yüzeyler için limon kabuğunu
nazikçe sürmeniz yeterli olacaktır.
2.Böceklerden kurtulun
Kışlık
kıyafetleriniz ve halılar artık güvende. Bunun için birkaç portakal kabuğunu
dolap içine yerleştirmek yeterli olacaktır. Portakalda bulunan yağ özleri her
türlü böcek ve haşeratı uzak tutar. Portakal kabuklarını çöpe atmak yerine
güzel kokusuyla birlikte korumak istediğiniz eşyalarınızın arasına bırakın.
3.Cezve ve kahve makinesini parlatın
Zamanla
kahve lekelerinin biriktiği cezveleri değiştirmek mümkün olsa da pahalı kahve
makinesi için aynı şeyi söylemek zor. Bunun için biraz buz, tuz ve limon
kabuğunu kahve makinesine atarak 1-2 dakika pişirir gibi çalıştırın. Sonrasında
iyice durulayın. Cezve ve kahve makineniz yeni gibi parlayacaktır. Aynı
işlemi çay makinesinin kireç toplayan kettle kısmı için de
uygulayabilirsiniz.
4.Salatalara narenciye özü
Akdeniz
lezzetlerini seviyorsanız C vitamini kaynağı, bu özel çeşni tarifini mutlaka
denemelisiniz. Bunun için limon, yeşil lime, portakal ya da greyfurt kabuğu
kullanabilirsiniz. Dilediğiniz meyvenin kabuğunu 3-4 gün kuruttuktan sonra
blenderdan geçirerek bir kavanoza alın. Çorba ve salatalara özel, sağlıklı
narenciye çeşniniz hazır.
5.Zehirlenme riskiniz varsa..
Eğer mide
bulantısı ya da şiddetli baş ağrısı gibi zehirlenme semptomları yaşıyorsanız
kendinizi daha iyi hissetmek için kivi kabuklarından faydalanabilirsiniz. Kivi
kabuğunun vücudu arındıran etkisi hemen kendini gösterecektir. Bunun için
kiviyi kabuğuyla birlikte blenderdan ya da katı meyve sıkacağından geçirin ve
direkt olarak için.
6.Gözlerinizi dinlendirin
Göz altı
halkaları ve morluklardan şikayetçiyseniz işte size çözüm: patates. 2 dilim
patatesi buzlukta biraz bekletip soğumasını sağlayın. Daha sonra gözlerinizi
kapatın ve 15 dakika kadar patatesle serinleyin. Patates hem şişliklere hem de
lekelere iyi gelir. Peki, patatesin kabuğu? Tabi ki, bunu da çöpe atmıyoruz.
İyice yıkadığınız patates kabuklarını limon suyu ve zeytinyağı ile karıştırarak
önceden ısıttığınız fırında rengi altın tonlarına yaklaşana kadar, takriben 10
dakika pişirin. Sağlıklı patates cipsiniz hazır.
7.Cildinizi nemlendirin
Lezzetli
meyvelerden olan şeftalinin kabukları günlük cilt bakımı için harika bir doğal
güzellik kaynağıdır. Şeftali kabuklarını çöpe atmak yerine temiz cildinize
sürün ve 10 dakika kadar bekleyin. İçerdiği A ve C vitaminleriyle hem cildinizi
arındıracak hem de derinlemesine nemlendirecektir. Parlak ve yumuşak bir cilt
için şeftali kabuklarını mutlaka deneyin.
8.Sivilcelerden kurtulun
Cilt ve saç
bakım maskelerinin vazgeçilmez malzemesi muzun sadece kendisi değil, kabuğu da
oldukça etkilidir. Sivilce ve akne problemi olan ciltler için muz kabuğunu
direkt olarak kullanabilirsiniz. Muz kabuğunu doğrudan sorunlu bölgeye sürün ve
10 dakika kadar bekleyin. İlk başta hafif bir yanma hissedebilirsiniz. Ancak
muz kabuğunu birkaç gün bu şekilde üst üste uyguladıktan sonra aradaki farkı
hemen göreceksiniz.
9.Şık meyve sunumları
Yazın
olmazsa olmaz meyvelerinden karpuz kabuğuyla şık bir sunum tabağı
hazırlayabilirsiniz. Bunun için karpuzu ikiye böldükten sonra kabuğuna zarar
vermeden çıkarın ve servis etmek istediğiniz meyveleri kabuğa dilediğiniz
şekilleri vererek yerleştirin. Bu akılcı çözüm taze ve şık bir meyve sunumu
hazırlamak konusunda yaratıcılığınızı ortaya koyacaktır.
10.Kumaş boyama
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder