En çok sevilen ve tüketilen yaz meyvelerinden biri
olan çilek, meyvelerin kraliçesi olarak bilinmekte ve ferahlatıcı olmasının
yanı sıra tedavi amaçlı da kullanılmaktadır. Romalılar zamanından beri popüler
olan doğada bulunan vahşi çilekler inflamasyon (enfeksiyonlar, travma ve
sıcaklık faktörlerinde meydana çıkan hararete, kırmızı lekelere ve mikrobik
hastalıklara neden olan bir iltihap) hafifletici, ateş çıkması, böbrek taşı ve
zorlukla nefes alma gibi birçok hastalığa tedavi edici olarak kullanılmıştır.
Günümüzde 600’den fazla çilek türü bulunmakta fakat
bir kısmı zehirli olduğu için tüm çeşitleri tüketilememektedir. Tatlı ve ekşi
meyveler kategorisinde yapılan sıralamaya göre çilek, antioksidan bakımından
ilk 10 sırada yer almaktadır. Şimdi de çilek hakkında daha belirli bilgiler
verelim.
Sağlığa Olan
Etkileri
Sebze ve meyve tüketiminin insan sağlığına olan
faydaları sonsuz bir şekilde incelenebilir. Ayrıca belli başlı hastalıklara da
tedavi olarak kullanılmaktadırlar. Hastalıkların yanında cilt ve saç sağlığı
için de sebze ve meyve tüketimi büyük bir önem taşımaktadır. Yüksek miktarlarda
sebze ve meyve tüketiminde obezitenin önüne geçildiği de yapılan araştırmalar
sonucu ortaya çıkmıştır. Şimdi de biraz çileğin sağlığa olan etkilerini
inceleyelim.
Çilek B kompleks vitamini açısından zengindir.
İçerisinde bol miktarda B-6 vitamini, niasin, riboflavin, patotenik asit ve
folik asit bulunur. Bu da vücutta ki karbonhidrat, yağ ve proteinlerin
metabolizmaya daha çok katılmasını sağlar.
Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalara göre çilekte
yer alan kuersetin, lipoprotein düşüklüğünde meydana gelen hasarları minimuma
indirmektedir.
1.Kalp
Hastalıkları
Çilekte bulunan antioksidanlar genç ve orta yaşlı
bayanların kalp krizi riskini yüzde 32 gibi büyük bir oranla engellediği
yapılan bilimsel araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Harvard Üniversitesi’ne
göre günde 3 porsiyon çilek tüketimi önerilmektedir.
2.Felç
İnme yani diğer adıyla felç kasların ve sinirlerin
bozukluğu sonucu meydana gelen hareketsizlik ya da hareket azalması durumudur.
Antioksidanların başında sayabileceğimiz kuersetin, kaempferol ve
antioksiyaninler, inme ile alakalı olan zararlı kan pıhtılarını durdurur.
3.Kanser
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi çilek bir antioksidan
deposu olarak görülmektedir. Bu antioksidanlar kanser hücrelerinin topluluğu
olan tümörü durdurmakta veya azaltmaktadır.
4.Tansiyon
Çilekte yer alan bol miktardaki potasyum, sodyumun
vücuttaki etkilerini azaltarak yüksek tansiyona sahip olan kişilerin yemesini
önemli kılmaktadır. Yüksek tansiyon yani hipertansiyon ise atardamarlardaki kan
basıncının yüksekliği ile meydana gelen kronik bir durumdur.
5.Kabızlık
Bağırsakların hareketsiz olma durumudur. Karpuz, üzüm
ve çilek gibi yüksek miktarda su içeren meyveler tüketmek bağırsaklarınızın
düzenli bir şekilde çalışmasını sağlayacağı için kabızlığın da önüne geçmiş
olur.
6.Alerji ve
Astım
Kuersetinin iltihap sökücü özelliğinden dolayı bol
miktarda çilek tüketmek alerjilerin etkisini azaltmada yardımcı olur, burun
akıntısını ve göz sulanmasını azalttığı araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Ayrıca
yüksek miktarda C vitamini ve besleyici gıdalar içeren çilek astım riskini
azaltmaktadır.
7.Diyabet
Çileğin ayrıca kan şekerini düzenleme ve sabit
tutmasından dolayı diyabet hastaları için akıllı bir tercih olmaktadır.
8.Hamilelik
Gebe bayanların bol miktarda folik asit alması
bebeklerdeki nöral tüp etkilerinin oluşumunu azaltmaktadır.
Çileğin
Diyetteki Önemi
Günlük hayatımızda çilekler taze, donmuş, jel halinde
ve dondurularak kurutulmuş şekilde tüketilmektedir. Kapalı ambalajda aldığınız
çileklerin tarihlerine ve şeker miktarlarına lütfen dikkat ediniz. Şimdi de
sizlere diyet programlarında tavsiye edilen çilek önerilerinden bahsetmek
istiyorum.
- Çilekleri dilimleyip tavuklu salatanıza ekleyebilirsiniz.
- Üzüm, ananas, dilimlenmiş şeftali ve çilek kullanarak kendi meyve kokteylinizi kolayca yapabilirsiniz. Tatlı eklemek isterseniz de çırpma işlemi sırasında bir parça bal ekleyebilirsiniz.
- Çileği dilimleyip yoğurdunuza ekleyerek kendi meyveli yoğurdunuzu yapabilirsiniz.
- Keçi peyniri ve cevizle birlikte ıspanak salatanıza çilek ekleyerek değişik lezzetler deneyebilirsiniz.
Fazla Çilek
Yemenin Bir Zararı Var Mıdır?
Çileğin belli başlı bilinen bir yan etkisi
bulunmamaktadır. Ancak Amerika’da bulunan Çevre Araştırma Örgütü’nün yaptığı
araştırmaya göre organik olmayan çilek tüketimi vücuda zarar vermektedir. Bu
yüzden aldığınız çileklerin organik olup olmadığına dikkat etmeniz
gerekmektedir.
Ayrıca çilekte potasyum bulunmaktadır. Vücuda alınan
bol miktardaki potasyumda böbreklerin tam fonksiyonel bir şekilde çalışmasının
önüne geçmektedir. Bu yüzden çilek tüketiminde aşırı miktarlara kaçmamaya özen
göstermeliyiz. Çok miktarda çilek tüketiminin diğer bir yan etkileri de ağızda
irritasyona sebep olması ve dilinizde beyaz noktaların oluşmasını sağlayabilir.
İrritasyon biraz acı verici olabilir.
Yukarıda verdiğimiz bilgiler ışığında çilek ile ilgili
yararları, zararları ve diyetteki önemi hakkında belli bir bilgiye sahip olduk.
Şimdi de son olarak çileğin besin değerlerine ait bir tabloyu hemen alt kısımda
siz okurlarımız ile paylaşarak yazımızı bitirmek istiyoruz.
Çileğin
Besin Değerleri
Vereceğimiz değerler ile bir kap çilek (166 gr)
üzerinden hesaplanmış besin değerlerine hemen alt kısımdan ulaşabilirsiniz.
- Kalori: 50
- Protein: 1 gram
- Karbonhidrat: 11.65 gram
- Diyet Fiber: 3.81 gram
- Kalsiyum: 23.24 mg
- Demir: 0.63 mg
- Magnezyum: 16.60 mg
- Fosfor: 31.54 mg
- Potasyum: 44.82 mg
- Selenyum: 1.16 mg
- Vitamin C: 94.12 mg
- Folat: 29.38 mcg
- Vitamin A: 44.82 IU
Yukarıda da gördüğünüz gibi yağsız bir besin olan çilek ayrıca çok düşük
kalori değeriyle yenilmesini cazip kılmaktadır. Spor yapan kişilerin de bol
miktarda tüketmesinde herhangi bir sakınca görülmemektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder