31 Ağustos 2018 Cuma

Doğanın Gücü: Mide Ağrısına İyi Gelen Bitkiler


Mideniz nedenini bilmediğiniz bir şekilde sık sık ağrıyor. Ne zaman başlayıp ne zaman biteceğini bilmediğiniz bu ağrı, öyle zamanlar oluyor ki hayatınızı tam anlamıyla kilitliyor. Hazır gıdalardan kahveye pek çok şeyin tetikleyebileceği bu rahatsızlığın şifası ise mide ağrısına iyi gelen bitkilerde. Özellikle ilaç kullanmak istemeyenler, mide ağrısına deva olabilecek bu 5 bitkiyi bir kenara not etsin.
Nane
Annelerimiz işi biliyor; midemizi bozduğumuzda nane-limon yapıp bize içirmeye çalışmaları boşuna değil. Hoş kokusuyla nefesimizi tazeleyen nane çayını özellikle akşam yemeğinden sonra tüketin. Mide ağrısına iyi gelen bitkilerden nane, mide ağrısının yanı sıra gaz, mide yanması ve hazımsızlığa da birebir.
Zencefil
Uzmanların neden özellikle kış aylarında, “mutlaka zencefil tüketin” dediğini biliyor musunuz? Bitkisel tıpta “ısıtan bitkiler”den biri olarak kabul edilen zencefil, içeriğindeki doğal maddeler sayesinde vücudun daha çok ısı üretmesini sağlıyor. Mideye ve mide bulantısına da çok iyi gelen zencefil, sindirim sistemini de düzenler. Gaz giderici oluşuyla bu sebeple yaşanan mide ağrılarını ve şişkinliği de giderir.
Rezene
Gaz giderici ve spazm çözücü özelliğiyle bilinen rezeneyi çay olarak içebileceğiniz gibi tohum şeklinde yutarak da tüketebilirsiniz. Yemeklerden sonra yutacağınız yarım çay kaşığı rezene tohumu, sindirime yardımcı olur. Mide ağrısına iyi gelen bitkilerden olan rezeneyi salata veya yemeklerinize katıp daha lezzetli bir şekilde tüketebilirsiniz. Ancak miktarı konusunda dikkatli olun.
Karahindiba
Yaprakları salatalarda, sandviçlerde ve yemeklerde de kullanılan karahindiba, mide ağrılarının yanı sıra karaciğer, böbrek, cilt ve sindirim sistemi rahatsızlıkları için de güçlü bir şifa kaynağı. İdrar söktürücü olarak da kullanılan karanhindiba, mide ağrısına iyi gelen bitkilerin de başında geliyor. Taze veya kurutulmuş şekilde, çay olarak tüketebileceğiniz bu bitkiyi doktorunuza danışmadan kullanmamanızı öneririz.
Papatya
Sakinleştirici, uyku getirici ve sindirimi kolaylaştırıcı özelliğiyle bilinen papatya da mide ağrısına iyi gelen bitkiler arasında. Bağırsakları rahatlatır, gaz varsa giderir. Antibakteriyel özelliği olan papatyanın çayını yapmak için kaynar suyun içine bir çay kaşığı kadar atıp demlemeniz yeterli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder