11 Ağustos 2018 Cumartesi

Potasyum Açısından Zengin Gıdalar

Fasulye
Her türlü fasulyede potasyum bulunur. Ayrıca, mercimek tüketerek de potasyum alabilirsiniz.
Balık
Ton ve pisi balığı gibi etli balıklarda da potasyum bulunur. Ayrıca balık tüketmenin, balık yağı almaktan daha sağlıklı olduğu ve düzenli olarak balık tüketen kişilerin daha uzun yaşadıkları bilinmektedir.
Soya fasulyesi
İşlem görmemiş soya fasulyesi (soya tozu işlenmiştir ama edamame işlenmemiştir) iyi bir protein kaynağıdır ve vücuttaki iltihaplanmalarla savaşır. Yarım fincan pişmiş soya fasulyesinde 500 mg. potasyum bulunur.
Balkabağı
A vitamini ve bol miktarda lif içeren balkabağı, diyet yapanların en iyi dostudur. Ayrıca yarım fincanında 448 mg. potasyum bulunur.
Yoğurt
230 gram yoğurtta 579 mg. potasyum bulunur.
Muz
Potasyum denilince herkesin aklına gelen muzun bir adedinde (orta boy) 400 mg.’dan fazla potasyum bulunur. Ayrıca muz, açlığı bastırmak için de idealdir.
Süt
Bir bardak yağsız sütte 382 mg. potastum bulunur. Normal sütte ise bu oran biraz daha azdır.
Portakal suyu
Kahvaltı masanıza ekleyebileceğiniz en sağlıklı şeylerden biri olan portakal suyunun bir bardağının 3/4‘ünde 355 mg. potasyum bulunmaktadır. Ayrıca portakal suyu, iyi bir kalsiyum, folik asit ve B vitamini kaynağıdır.
Midye
Konserve ya da taze, 85 gr. midyede 534 mg. potasyum ve yüksek oranda B12 vitamini bulunur.
Tatlı patates
Tatlı patates, bütün besinler içinde en çok potasyum içeren yiyecektir. 1 tatlı patateste 694 mg. potasyum bulunmaktadır.
Havuç suyu
Bir bardağın ¾’ü kadar olan havuç suyunda 500 mg. potasyum bulunmaktadır. Üstelik havuç suyu gözler için de faydalıdır.
Domates sosu
Domates püresi ve salçası, taze domatesten bile daha iyi potasyum kaynağıdır. Bir bardağın çeyreği kadar olan domates salçasında 664 mg. potasyum bulunur. Yarım bardak domates püresinde ise bu oran 549 mg.’dır. domates suyunda ise 400 mg. potasyum bulunur.
Pancar yaprağı
Bir daha pancar aldığınızda yapraklarını atmayın. Yarım bardak pancar yaprağında 644 mg. potasyum bulunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder