Japonlar, dünya üzerindeki en düşük obezite oranına
sahip millet. Bu oran sadece %3! Ortalama bir Japon, ortalama bir
Amerikalı’dan, günde, %25 daha az kalori almakta. Bunun sebebi; balık, sebze ve
sağlıklı pirinç ağırlıklı besin alışkanlıkları. Peki, siz neden Japon
mutfağını örnek alıp daha sağlıklı olmayasınız ki? İşte size Japon Diyeti’nin
incelikleri:
Japon Diyeti
nasıl yapılıyor?
Yüksek enerjili ve kalorili gıdaları (çikolata,
bisküvi gibi) aşağıdaki düşük enerjili olanlarla değiştirin.
Pirinç
Japonların günlük öğünü yüksek miktarda pirinç içerir.
Pirinç, düşük kalorilidir ve sizi uzun süre tok tutar. Bu noktada tercih
etmeniz gereken pirinç türü, Japonlara özgü olan pirinç türleri olmalıdır.
Sebze
Kırmızı biber, yeşil fasulye, soğan, ıspanak, bambu,
şitake mantarı, turp… Bu liste uzar gider! Kısacası bir öğünde 4 sebze olması
Japonlar için son derece doğal.
Balık
Yağlı balıklar omega 3 gibi sağlıklı yağlar
içerdikleri için son derece faydalılardır. Üstelik moral düzeltici etkileri de
vardır. Somon, taze ton balığı ve sardalya gibi balıklar hem hafif, hem de
sağlıklı beslenmenizi sağlarlar.
Soya
Japonların beslenmelerinde bol miktarda soya vardır.
Tofu, edamame, miso çorbası ve tabii ki soya sosu! Yine de yüksek sodyum içermeleri
sebebiyle çok miktarda tüketmemenizde fayda var.
Meyve
Günlük tatlı tercihleri meyveden yanadır. Bazen de
dondurma.
Et suyu
Et suyu Japon sofralarının vazgeçilmez bir parçasıdır.
Son derece ısıtıcı ve doyurucudur.
Tipik bir
gün
- Kahvaltı: Sebzeli et suyu
- Öğle yemeği : Sushi
- Akşam yemeği : İnce doğranmış et ve pirinç. Puding yerine meyve.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder