25 Ağustos 2018 Cumartesi

nanenin faydaları


Nane, ballıbabagiller familyasından Mentha cinsinden ve tüm dünyada görülen 20- 25 türün ortak adıdır. Genellikle Temmuz ve Ağustos ayları arasında açan aromatik bir tadı olan çok yıllık otlardır. Geniş bir alana yayılabilen yapraklarının renkleri koyu yeşil ve gri-yeşil aralığında, mor, mavi ve sarı, bazen soluk renklidir. En nemli ortamlarda ve nemli topraklarda iyi yetişmektedir ve nane 10-120 cm boyunda büyüyerek ve belirsiz bir alana yayılmış olabilir. Evinizdeki saksıda bile kolay bir şekilde yetiştirebilirsiniz. 
Nane mutfakta kendine geniş bir kullanım alanı bulmuştur. Hem kuru şekilde hem de yaş ve taze olarak tüketilmektedir. Yapraklarındaki serin bir tat ile sıcak, taze, aromatik, tatlı bir lezzet olarak vardır ve çaylarda, içeceklerde, reçellerde, şuruplarda, şekerlerde, dondurmalarda ve diş macunlarında kullanılır. Sadece mutfakta değil aynı zamanda kozmetik ve tıp alanlarında da kullanılmaktadır ve insan sağlığı açısından önemli faydaları bulunmaktadır.
Nanenin de tüketimi birçok besin gibi tüketimi eski dönemlere dayanmaktadır. Hatta alternatif tıp alanında hastalıkları tedavi amaçlı kullanılması da o dönemlere dayanmaktadır. Bu önemli özellikler nesilden nesilde aktarılarak günümüz çağına kadar gelmiştir. Özellikle solunum yoluna iyi geldiği ve bu tür hastalıklara karşı etkili bir bitkidir.
Nanenin içerisinde en çok A ve C vitamini bulunmaktadır özellikle A vitamini oldukça yüksek oranda bulunmaktadır. Bunlara ek olarak magnezyum, kalsiyum ve potasyum,demir ve folatlarıda içerisinde barındırmaktadır. Söylediğimiz gibi içerisinde yüksek oranda yararlı besin bulundurması nedeni ile kişilerin bünyesine de birçok fayda sağlamaktadır.
Yapılan birçok çalışmanında desteği ile nanenin sağlık açısından insan vücuduna güçlü ve oldukça yararlı etkileri olduğu ortaya koyulmuştur. Nanenin sindirim sistemine, solunum yoluna, meme, cilt ve ağız sağlığına ve vücuttaki birçok organa çeşitli faydaları bulunmaktadır. Bu besinin sağlık ve olumlu sonuçları açısından faydalarını 9 madde halinde yazımızın devamında sizler için alt başlıklar şeklinde düzenledik. Ancak nanenin içerisinde bulunan minerallerden ve vitaminlerden sağlanan yararlardan en yüksek derece faydalanabilmek için diğer tüm besinler gibi yeterli miktarda tüketilmesi, aşırıya kaçılmaması oldukça önemlidir.
Nanenin Faydaları Nelerdir ?
Nane genel olarak solunum yollarına olan faydaları ile bilinmektedir. Fakat nanenin içerisinde bol miktarda bulunan A vitamini özellikle göz sağlığı için oldukça önemlidir. C vitamini birçok organ için hayati önem taşırken birçok hastalıktan da da bünyeyi korumaktadır. Nanenin bir diğer önemli özelliği ise bedensel hastalıkların dışında sinirsel ve ruhi sorunlara da yardımcı olmasıdır. Bu bakımdan nane tüketimi hem fiziksel olarak sağlıklı kalmamızı hem de ruhsal olarak sağlığımızı korumamızı sağlayabilmektedir. Bizlerde yazımızın bu bölümünde de faydalarını ayrıntı olarak sizlerle paylaşacağız.
1.Solunum Yolu
Nanenin genellikle astım, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Nanenin güçlü aroması sıklıkla astım ve soğuk algınlığı sonucunda solunum bozuklukları için rahatlamaya neden olmakta ve burun, boğaz, bronşlar ve akciğerler, tıkanıklığı gibi birçok tıkanıklığın açılmasında yardımcı olmaktadır. Ayrıca nane boğaz, burun ve diğer solunum kanallarını yatıştırmakta ve kronik öksürüğün neden olduğu tahrişi rahatlatmaktadır.
2.Astım
Astım hastalığı bir nefes hastalığıdır ve genellikle gece saatlerinde nefesin sıkışmasıyla ataklar halinde devam eder. Akşam uyumadan önce tüketilen nane özellikle nane çayı hem astım ataklarına yakalanma riskini azaltır, hem de atağın daha hafif geçmesini sağlayabilir. İyi bir gevşetici ve tıkanıklığı giderici olarak nane düzenli kullanımı ile birlikte astım hastaları için çok faydalıdır. Ancak fazla tüketimi burun ve boğazda tahrişe neden olabilir bu yüzden tüketiminde dikkatli olunması gerekmektedir.
3.Sindirim
Nane harika bir meze ya da damak temizleyici olmasının yanında sindirimi de desteklemektedir. Nane mide ağrılarına iyi gelebilir, bağırsakları temizleme özelliği vardır. Aynı zamanda bağırsak hareketini arttırır, hazımsızlık veya enflamasyon durumlarda mideyi yatıştırmaktadır. Eğer midesel bir hastalık hissediyorsanız bir bardak nane çayı içmek size yardım edebilir. Nane aroması tükürük bezlerini aktive ederek sindirimi kolaylaştırmaktadır, ağzımızdan yanı sıra tükürük bezlerinde sindirim enzimlerinin salgılanmasını sağlamaktadır. Nanenin mutfaklarda bu derece yoğun kullanılması bu özelliğindendir. Yolculuklar esnasında yanınızda nane bulundurmanız kusma sorunlarını ortadan kaldırabilir. Günlük bir miktar nane tüketimi sindirim sistemi sağlığınıza çok şey katabilir.
4.Bulantı ve Baş Ağrısı
Yine, nane güçlü ve ferahlatıcı aroması ile bulantı için hızlı ve etkili bir çözümdür. Nane yağı, taze sıkılmış nane yaprakları veya nane aroması ile herhangi bir naneli ürünün kullanımı hatta sadece nane kokusu bile mide bulantısının hafifletecektir. Baş ağrısı durumunda nane tabanlı ürünler ya da temel nane yağı ile alın ve burun üzerinde ovuşturduğu zaman ağrılarda hafifleme görülebilmektedir. Nane doğal yatıştırıcı bir maddedir, bu yüzden sık sık baş ağrısı ve migren ile ilişkili enflamasyonları azalttığı görülmektedir.
5.Meme Sağlığı
Yapılan araştırmalara göre özellikle kadınların emzirme döneminde memelerinde meydana gelen çatlakları ve diğer sorunları nanenin giderdiği ortaya konmuştur.
6.Depresyon ve Yorgunluk
Dünya üzerinde en yaygın ve ciddi hastalıklardan birisi olan depresyon ve türevlerine karşı nanenin etkili bir tedavi metodu olduğu bilinmektedir. Nanenin etkili kokusu sinir sistemi üzerinde çok büyük etkisi vardır ve faydalı bir uyarıcıdır. Eğer kendinizi halsiz, endişeli ve depresif hissediyorsanız bir fincan nane çayı ile sorunu kısa sürede çözüm yolu bulabilirsiniz. Nane çayı dışında merhem şeklinde topikal olarak da uygulanabilir veya nane yapraklarından buhar olarak alınabilir. Nanenin depresyon ve yorgunluk ile ilgili faydasından maksimum derecede faydalanmak isterseniz eğer yastığınızın yüzeyine nane yağı sürerek veya altına koyarak sürekli kokusunun sinir sisteminize olumlu anlamda uyarmasını sağlayabilirsiniz.
7.Cilt Sağlığı
Nane çok etkili bir antiseptik ve anti-kaşıntı malzeme olması ve nane suyununda mükemmel bir cilt temizleyici olduğu bilinmektedir. Cildi yatıştırır ve sivilce azaltmak için iyi bir aracı olmasının yanı sıra, enfeksiyonlara ve kaşıntı tedavi için yardımcı olurmaktadır ve hatta akne semptomlarında bazı rahatlatmalara neden olabilir. Sinek, arı ve akne sokmalarında etkili olabilir, topikal olarak etkilenen kısma nane uygulamanız hem zehirlemeyi engeller hem de acıyı giderebilir. Aynı zamanda nane yağı genellikle böcek kovucu etkisi bilinerek kullanılmaktadır.
8.Ağız Bakımı
Bir kişinin ağız sağlığını iyileştirmek için nane bilinen iyi bir üründür. Nane mikrop öldürücü nitelikleri ve nefes açıcı olarak bilinmesi bir yana, ağız içinde zararlı bakteri üremesini engelleyerek dil ve diş temizliği ile ağız ve diş sağlığını koruması ile de bilinmelidir. Nanenin ağızda çiğnenerek tüketildiğinde mikrop ve bakterilerin verdiği zararları giderir, aynı zamanda diş etlerini ve dişleri ile doğrudan temas ederek güçlendirmektedir. Modern çağlarda, aynı nedenle, nane diş macunu, ağız çalkalama suları ve diğer dental hijyen ürünlerinde en yaygın unsurlardan biridir.
9.Hafıza
Nanenin sinir sistemi üzerinde etkili bir bitki olduğunu söylemiştik. Bunun yanında nane bellek sağlığı için faydalıdır, belleği zinde tutar ve açar. Nanenin ağızda sakız şeklinde kullanıldığında zihni açar.
Nanenin Aşırı Tüketiminin Zararı Var Mıdır ?
Nanenin sağlık açısından çok sayıda faydası olduğunu detaylı olarak yazımızda ele aldık. Ancak bu sebzenin sağlık açısından birçok faydasının olmasının yanında ürününün fazla ve yanlış tüketimi gibi durumlardan kaynaklanan bazı zararları vardır. Bu zararların sayısı yararlarına göre oldukça azdır. Çünkü genel olarak nane bir zarar teşkil etmemektedir. Çok ciddi yan etkileri olmamakla birlikte belirtiliği gibi fazla tüketilmesi nedeni ile ufak tefek sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca nanenin 8 haftadan fazla aralıksız olarak tüketilmesi önerilmez. Bunlara bakacak olursak eğer ;
  • Nane gebelik miktarında aşırıya kaçılmadan kullanıldığında faydalıdır, aşırıya kaçılması durumunda sorun yaratabilir.
  • Mide hastalıkları olan kişiler tüketimine dikkat etmelidirler, mide de asit seviyesinin dengesini bozabilir.
  • Nane yağı ağız yolu ile kullanıldığında ishale neden olabilir.
Yukarıda siz okurlarımız için paylaştığımız bilgiler de nanenin temel özellikleri, faydaları, zararları, fazla tüketiminin yol açtığı durumları, hastalıklara ve vücuda olan etkileri hakkında bilgiler verilmiştir. Ayrıca yazımızın devamında sizlere paylaşacağımız tablo aracılığı ile nanenin besin değerlerine ait birtakım bilgileri kolay bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Nanenin Besin Değeri
Tablo bir porsiyon yani 100 gr nane baz alınarak hesaplanmıştır.
  • Karbonhidrat (g): 5
  • Protein (g): 4
  • Yağ (g): 1
  • Lif (g): 3
  • Kolesterol (mg): 0
  • Sodyum (mg): 30
  • Potasyum (mg): 520
  • Kalsiyum: 420
  • Vitamin A: 246
  • Vitamin C: 62
Demir: 19

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder