24 Ağustos 2018 Cuma

kahvenin faydaları


Kahve belki de sadece sabah uykunuzu açmak için içtiğiniz bir içecek değildir. Aslında kahve oldukça sağlıklı bir içecektir. Kahve, antioksidanlar ile doludur ve sağlığınız için oldukça yararlı etkileri vardır. Araştırmalar göstermiştir ki, kahve içicilerinin birçok ciddi hastalıklara karşı risklerinin azaldığı ortaya çıkmıştır. Bu hastalıkların başında diyabet, parkinson, kanser, karaciğer rahatsızlığı, kalp hastalıkları ve alzheimer yer almaktadır. Kahvenin yararlı olduğu hastalıklara yazının devamında daha ayrıntılı bir şekilde değineceğiz.
Her gün uyandığınızda kahve içerek uykunuzun açıldığına olan inanış yaygındır. Bu inanışın yanında sabahları kahve içmek ayrıca sizlere gün içerisinde enerji de verecektir. Kafein bulundurması bağımlılık yaptığına işaret edilse de, içerdiği antioksidan seviyesinin yüksek oluşu da, zararlı etkisinden çok yararlı etkiler bırakmaktadır. Şimdi de kahve içmenin yararlı etkilerinden daha ayrıntılı bir şekilde bahsederek sizlere bilmediğiniz bilgiler verelim ve kahvenin önemini anlatalım.
1.Enerji
Kahve içerdiği bileşenler ile gün içerisindeki yorgunluğu daha az hissetmenizi ve enerji seviyenizin daha fazla olmasını sağlar. Bu enerji artışının sebebi ise kahvede oldukça fazla miktarlarda bulunan kafeindir. Kafein maddesi dünyada en yaygın olarak tüketilen psiko-aktif maddedir.
2.Beyin
Kahve içtiğinizde içerisindeki kafein kan dolaşım sisteminize karışır. Buradan beyin içine yolculuk eder. Beyinde adenozin denilen kafein blokları vardır ve bu kahve blokları inhibitör nörotransmitter isimli sinirlerden oluşur. Bu durumda nörofinefrin ve dopamin gibi diğer nörotransmitter maddelerin miktarı artar. İnsanların çoğu beyin fonksiyonlarının ve beyni doğru kullanmanın kahve sayesinde olduğunun farkındadır. Böylece kahvenin ve daha da önemlisi içerisinde bulunan kafeinin beyin fonksiyonlarının işlevleri üzerinde ki görevini bir kez daha anlamış bulunmaktayız.
3.Yağ
Piyasada dolaşan yağ yakıcı ürünler olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Peki ticari olarak satışa sunulan bu yağ yakma ürünlerinin hepsinin içerisinde kafein olduğunu biliyormuydunuz? Bunun haklı bir sebebi var elbette ki. Kafeinin içerisinde yağ yakıcı özelliği kanıtlanmış pek çok doğal madde bulunmaktadır. Çeşitli araştırmalarda kafeinin metabolizma hızını yüzde 3-11 arasında arttırdığı ortaya çıkmıştır. Diğer yapılan araştırmalara göre kafeinin etkileri arasında, kilolu insanların yağ yakma hızında yüzde 10 artış, zayıf ve yağsız insanların yağ yakma hızında yüzde 22’lik artış ile bir kafein faktörü ortaya çıkmaktadır. Ancak bu etkilerin uzun süre kahve içmiş olan insanlarda daha az etkilerinin olabileceği, bunun sebebinin de vücudun artık kafeinin varlığına alışmış olduğu sonucu ortaya çıkmıştır.
4.Fiziksel Performans
Vücuttaki yağı yakmak için kafein yağ hücrelerine bir sinyal gönderir ve sinirleri uyarır. Ayrıca kafein kandaki epinefrin yani adrenalin seviyesini de arttırır. Bu da yoğun fiziksel mücadele karşısında daha dayanıklı ve dirençli olmanızı sağlar. Burada ki asıl olay kafeinin yağ hücrelerini yağ yakımına başlamaları konusunda uyarması ve serbest kalan yağ moleküllerinin dolaşıma katılarak kullanılabilir hale gelmesini sağlamaktır. Bu durumda düzenli olarak kahve tüketen kişilerin fiziksel performanslarında yüzde 11-12 miktarında artış görmek hiç de şaşırtıcı değildir. Bu nedenle spor salonlarına gitmeden yarım saat önce 1 bardak kahve içmek fiziksel performansınızı arttıracak ve daha sağlıklı antrenmanlar yapmanızı sağlayacaktır.
5.Diyabet 2
Diyabet 2 olarak bilinen şeker hastalığı dünya çapında 300 milyon kişiyi etkileyen devasa bir hastalıktır. İnsülin direnci yada insülin salgılaması için yetersizlik anlamında yüksek kan şekeri ile karakterize edilmektedir. Diyabet 2 riskini azaltmak için kafein tüketimi çok önemli bir rol oynamaktadır. Yapılan araştırmalara göre kafein tüketen insanlarda diyabet oluşma riskinin yüzde 23-50 arasında azaltığı ortaya çıkmıştır. Bir diğer araştırmada ise bu değer yüzde 67’lere kadar yükselmiştir. Bir araştırma grubunda denenen verilere göre her gün düzenli olarak bir bardak kahve içenlerin diyabet 2 olma riski yüzde 7 daha az çıkmıştır.
6.Alzheimer
Dünya çapında alzheimer, en sık görülen nörodejeneratif hastalıktır. Bu hastalık genellikle yaşlı olarak tabir edebileceğimiz 65 yaş üzeri kişileri etkisi altına almaktadır. Ne yazık ki alzheimer hastalığının bir tedavisi yoktur. Bu hastalık unutkanlık ile ilgilidir ve uzun ile kısa süreli unutkanlıklara sebep olabilir. Bir tedavisi yoktur ancak ilk etapta önlemini alabileceğiniz pek çok yöntem bulunmaktadır. Bunlardan bazıları da olağan şüpheliler için hastalığı önlemek adına sağlıklı beslenmeye dikkat edilmesi, düzenli olarak egzersiz yapma ve kahve tüketmekten geçmektedir. Yapılan bir araştırmaya göre düzenli olarak kahve tüketimi sonucunda kafein alımı alzheimer oluşma riskini yüzde 65 değerinde azaltmaktadır.
7.Parkinson
Parkinson hastalığı alzheimerdan sonra en sık görülen ikinci nörodejeneratif hastalıktır. Beyinin dopamin üreten nöronların ölümünden kaynaklanmaktadır. Alzheimer ile aynı özelliklere sahiptir. Yani tedavisi yoktur. Ancak parkinson hastalığına yakalanmadan önce çeşitli önlemler alınabilir. Çalışmalara göre parkinson hastalığına yakalanma riski kahve tüketimi ile yüzde 32-60 değerlerinde azalmaya sebep olacaktır. Bu yüzden kafeinsiz kahve içmek parkinson hastalığı riski için herhangi bir azalmaya sebep olmayacaktır.
8.Karaciğer
Karaciğer vücutta çok önemli işlevleri gören inanılmaz bir organdır. Başta yağlı bir karaciğer ve hepatit olmak üzere pek çok hastalık karaciğerin zarar görmesini ve görevini tam anlamı ile yapamamasını sağlamaktadır. Bu durumda siroz hastalığı meydana gelir. Siroz hastalığı karaciğerin büyük ölçüde yara dokusu ile kaplanması sonucu meydana gelir. Biz de sizlere sirozdan korunmak için kahve içmenizi tavsiye ediyoruz. Günde 4 yada daha fazla kahve içen kişilerin siroz hastalığına yakalanma ihtimali yüzde 80 civarında azalacaktır.
9.Depresyon
Depresyon yaşam kalitesini düşüren ve çok yaygın olan ciddi bir ruhsal bozukluktur. Özellikle ABD’de inanılmaz bir şekilde yaygındır ve insanların yüzde 4’ü klinik depresyon tedavisi görmektedir. Harvard Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre günde 4 ve daha fazla kahve içen bayanların depresif olma özelliklerinin yüzde 20 civarında azalacağı ortaya çıkmıştır.
10.Kanser
Bilindiği üzere kahve, antioksidan deposudur. Bu da kontrolsüz büyüyerek tümör oluşumu ve kansere sebep olan serbest radikaller ile savaşmada en etkili yöntemdir. Antioksidanlar, serbest radikaller ile savaşarak bunların zararlı etkisini ortadan kaldırmaktadır. Kahve başta kolorektal ve karaciğer kanseri olmak üzere çeşitli kanserlere tedavi edici olarak kullanılmaktadır. Ölümcül kanserler arasında karaciğer kanseri 3. sırada ve kolorektal kanseri de 4. sırada yer almaktadır. Çalışmalar düzenli olarak kahve içen kimselerin karaciğer kanserinde yüzde 40, kolorektal kanserinde ise yüzde 15’lik bir azalma sağlayacağını ortaya çıkarmıştır.
Kahvenin sağlık açısından yararlı özelliklerinden bahsettikten sonra şimdi de fazla tüketilmesi durumunda oluşabilecek yan etkilerden bahsedeceğiz.
Fazla Kahve İçmenin Bir Zararı Var Mıdır?
Şimdi de kahvenin bilinen yan etkilerinden bahsedeceğiz. İlk olarak aç karnına kahve tüketilmesi hidroklorik asit oluşumuna sebep olacaktır. Hidroklorik asit sadece bir besin tüketildiğinde onu sindirmek için üretilen bir asittir. Bu durumda bir takım mide problemleri ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca kahve içmek mide yanmasına da sebep olabilir. Mide yanması yaşayan kişilerin kafeinsiz kahve tüketmesini tavsiye ediyoruz. Ek olarak aşırı miktarlarda kahve tüketimi kortizol, epinefrin ve norepinefrin hormonlarını serbest bırakacaktır. Bu kimyasallar da nabzınızı, kan basıncınızı ve tansiyon seviyenizi arttırıcı etkiler yapacaktır.
Son olarak fazla kahve içmenin yan etkilerinden bahsettikten sonra şimdi de kahveye ait bir besin değerleri tablosunu sizler ile paylaşıp yazımızı noktalayacağız. Umarız vermiş olduğumuz bilgiler doğrultusunda kahvenin faydalarını ve zararlarını sizlere daha iyi açıklama imkanı bulmuşuzdur.
Kahvenin Besin Değerleri
Porsiyon Miktarı: 100 g
  • Kalori (kcal) 0
  • Toplam yağ 0 g
  • Trans yağ 0 g
  • Kolesterol 0 mg
  • Sodyum 2 mg
  • Potasyum 49 mg
  • Karbonhidrat 0 g
  • Diyet lifi 0 g
  • Şeker 0 g
  • Protein 0,1 g
  • Kafein 40 mg
  • A vitamini 0 IU
  • C vitamini 0 mg
  • Kalsiyum 2 mg
  • Demir 0 mg
  • D vitamini 0 IU
  • Piridoksin 0 mg
  • B12 vitamini 0 µg
Magnezyum 3 mg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder