5 Nisan 2017 Çarşamba

kötümserliği yenmek için öneriler


Uğraştığınız konuya başarısız olma beklentisi ile ne kadar yaklaşırsanız, negatif beklentinizin oluşma olasılığı o kadar yüksek olur. Bu nedenle pozitif beklentinin gücünün farkına varmalısınız. Ümit ve iyimserliğin başarıyı çektiğini unutmayın.
Keyifsiz deneyimlerinizde bile pozitif bir yön bulmaya çalışın. Bu sayede iyimser ve dinamik davranacağınız için zayıf olan başarı şansınızı yükseltirsiniz.
Oluşmuş başarısızlıklarınıza mizahi yönden bakmaya çaba gösterin. Probleminizin çözüm yollarını düşünürken negatif çıkmazları hayal etmek yerine başarılı bir çözüm üretebilmek için tüm gücünüzü kullanın.
Tüm durumlarda hangi tutumun pozitif etki ile bağlantılı olabileceğini bulmaya çalışın. Böylece başarıların yavaş yavaş oluştuğunu göreceksiniz. Bu özgüveninizin sağlamlaşmasını sağlayacaktır.
Kendinizi olası hayal kırıklıklarından koruma dürtüsü ile ortaya çıkan “zorunlu kötümserliğin” tuzağına düşürmeyin. Bu zayıf tarafınızla mutlaka savaşın.
Oluşmuş bir problemin çözümünde yaptığınız hataların sayısını değil, doğru çözüm alternatiflerinizin sayısını bulun. Sürekli hatalarınızla uğraşmak cesaretinizi kırar ve oluşabilecek problemler karşısında özgüveninizin azalmasına yol açar. 10 problemin 5’ini doğru, 5’ini de yanlış çözdüyseniz, 5 tane doğru çözümüzün var demektir, 5 tane hatanız değil.
Fırsat buldukça iyimser insanlarla bir araya gelip onların tutum ve davranışlarını gözlemleyin. Gözlem yaparak iyimser yaklaşımı öğrenebileceğiniz gibi, bilinç dışı düzlemde de iyimserliğin size de bulaşmasına izin vermiş olursunuz.
Kötümserliğin doğumsal, yani yapısal olmadığını tekrar tekrar hatırlatın kendinize. Diğer öğrenilmiş temel özellikler gibi kötümserlik de “demonte” edilerek, yerine doğru öğrenim yani iyimserlik yerleştirilebilir.
İyimser bakış ve algılama sonucunda ulaştığınız başarıların iyimserliğinizin büyümesinde başarı sahibi olacağını unutmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder